Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rty jako detektor zdraví. Co všechno odhalí?

16. srpna 2011 | 17:21

Jednou to je vyrážka, podruhé opar, pak zase koutek. Co způsobuje vadu na kráse vašich rtů? Může to být i vážná nemoc.

Suché nebo popraskané rty mohou odhalit nemoci jako je cukrovka, Crohnova choroba, anebo opar. Samozřejmě je také může vysušit teplé, či velmi studené počasí, ale pokud příznaky přetrvávají, je třeba se zamyslet nad vážnější příčinou. Pak nezbývá, než se poradits lékařem.

Jaké zdravotní problémy prozrazují rty:

Opary a loupání kůže

Možná příčina: Špatná životospráva
Nevhodná strava, stres a nedostatek spánku jsou často spouštěči ohnisek oparů. Kdo jimi přímo netrpí, má i tak problém s kůží rtů, která se začne odlupovat až do bolestivých prasklin. Řešením je napravit svou životosprávu.
Také pomůže vyvarovat se potravin a nápojů bohatých na aminokyseliny zvané arginin, jako jsou arašídy, kešu oříšky, čokoláda, pivo a cola.

Oteklé rty

Možná příčina: Crohnova choroba
Je známo, že Crohnova nemoc postihuje střeva, její projev se však může odrazit i na ústech a rtech. Nemoc může u 10% případů způsobit otoky v různých částech těla, včetně rtů. Proto neváhejte okamžitě zajít k odborníkovi!

Popraskané rty

Možná příčina: Diabetes
Popraskané rty má mnoho lidí a většinou neznamenají nic vážného, nejvýš anemii.
Nic konkrétního neavizují ani tzv. koutky, bolestivé prasklinky v koutcích úst. Na ně většinou zabere zvýšený příjem vitamínu B.
Pokud však příznaky přetrvávají, v ojedinělých případech by mohlo jít o začínající cukrovku. Jak stoupá hladina cukru v krvi, tím se stimuluje růst plísní, které mohou napadnout rty a způsobit nepříjemné popraskání.

Vyrážka na rtech

Možná příčina: Ekzém
Vyrážka kolem okraje úst bývá často jen důsledkem suché kůže způsobené nadměrným olizování rtů. Stačí se zbavit tohoto zlozvyku a doléčit několik dní postižené místo mastí s jednoprocentním podílem hydrokortizonu.

 

Zmodralé rty

Možná příčina: Záškrt, či selhání srdce
Modrá kůže kolem rtů je zjevnou známkou nedostatku kyslíku.
U dětí může jít o příznak záškrtu, respiračního onemocnění, které provází dávivý kašel.
U dospělých jsou modré rty často příznakem nedostatečné činnosti srdce, které nezvládá pumpovat okysličenou krev do celého těla. Projevuje se to proto například u lidí, kteří trpí chronickým srdečním selháním.

Pálení rtů

Možná příčina: Herpes
Pálení na rtech může být jedním z prvních příznaků výskytu herpes viru, který způsobuje opary.
Do 24 hodin se začnou objevovat bolestivé puchýřky na rtech a kolem nich. Po několika dnech mohou prasknout a pak jsou nakažlivé. Proto se jich nikdy nedotýkejte, vyvarujte se líbání a nesdílejte s nikým ani rtěnku. Pokud virus jednou dostanete, nikdy se jej už nezbavíte!

Necitlivé rty

Možná příčina: Alergie
Znecitlivění nebo brnění rtů, zvláště pokud je doprovází otoky, mohou být příznakem závažné alergické reakce na potraviny nebo chemikálie. Lékaři tomu říkají angioedém, neboli podkožní otok. Vzniká tak, že tělo do krve uvolňuje velké množství hormonu histamin a tím pak přehnaně reaguje imunitní systém.

Jak si vyrobit vlastní balzám nebo peeling na rty se dočtete ZDE >>>

Autor: INT, bak