Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dítě díky akupunktuře: Proti neplodnosti čínskou medicínou

Fotografie
24. dubna 2011 | 15:32

Zpěvačce Mariah Carey se díky akupunktuře podařilo přijít do jiného stavu. Nedají na ni dopustit ani další hvězdy. Také u nás již má mnoho příznivců a kdo by chtěl vyzkoušet čínské metody léčení, má se kam obrátit. Jednou z největších odbornic na tyto léčebné postupy je u nás Alena Knapová z Mnichovic u Prahy. Čím nám Evropanům mohou být staré orientální terapie prospěšné? A jaké vlastně jsou?

V Pekingu studovala Alena Knapová u proslulého profesora Xu Ming-tchanga. Učila se tu především tzv. image medicínu. „Je to volně přeloženo obrazová terapie. V tradiční čínské medicíně se totiž léčilo tak, že lékař dělal diagnostiku podle pulsu. Image medicína to ještě rozšiřuje o léčení. Naučili jsme se díky pulsu vidět dovnitř těla a rozeznávat změny na orgánech a potom měnit ten obraz, aby vypadal dobře,“ vypráví Alena Knapová z kliniky Cchi. Ve skutečnosti nepotřebuje rentgen, ale své pacienty posílá na kontroly přístroji, aby si potvrdila diagnózu. a přitom spolupracuje s lékaři.

Oživíme krevní oběh

Trénink v Číně byl náročný. Pracovalo se každý den od rána do večera. Nejdřív se studenti museli naučit, jak uzdravit sami sebe, a pak přešli na kolegy. Zvládli nejen metody image medicíny, ale také akupunkturu, speciální masáže, moxování nebo fytoterapii neboli léčení bylinkami. Na pořadu byly i buddhistické a taoistické praktiky udržování zdraví.

Na rozdíl od evropské medicíny je ta čínská opravdu komplexní, vše tu souvisí se vším. A počítá se i s pacientovou psychikou. „To je velmi důležité, popovídat si s lidmi, tak získáte širší obraz o nich a o jejich onemocnění. Teprve pak je můžete léčit,“ říká Alena Knapová. A jak léčí? Podle svých slov mění energií oběh v těle tak, aby se změnil obraz orgánů k lepšímu. A podle profesora Xu Ming-tchanga je dokonce tato medicína vhodná pro mnohé chronické nemoci, které vznikají energetickou nerovnováhou. „Umíme oživit krevní oběh v poškozeném místě, například po infarktu, léčíme problémy kůže, vředy a mnoho dalších onemocnění,“ říká čínský lékař.

Autor: Zuzana Pšenicová, koj