Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odborník radí: Aby odvšivení bylo účinné, musíte ho opakovat!

Petr Prokeš z webu hnidy.cz s modelem plyšové vši v redakci Blesku odpovídal celou hodinu na dotazy čtenářů
20. října 2009 | 05:00

V pátek odpovídal Petr Prokeš z portálu hnidy.cz na čtenářské dotazy, které se týkaly odvšivení. Ukázalo se, že anonymita telefonické poradny umožnila spoustě čtenářům se o problému poradit a získat informace.

Telefon v redakci vyzváněl nepřetržitě celou hodinu. Zde jsou nejzajímavější dotazy a odpovědi.

Odvšivil jsem děti nějakým sprejem. Vši opravdu chcíply, ale hnidy ani nešly vyčesat. A to týdne měly děti opět hlavy plné vší. Co jsem udělal špatně? Petr H, jižní Morava
Přípravky opravdu vši zahubí. Ale s čím mají problém, jdou hnidy. Ty jsou dost odolné a musejí se vyčesat nebo vyndat mechanicky. Ale nikdy se vám nepodaří odstranit všechny hnidy. Udělal jste chybu, že jste po týdnu prostředek proti vším dětem neaplikovat znovu. To je přesně doba, kdy se z hnid, které jste z hlavy nevyndal, vylíhnou nové vši. Takže: odvšivit, vybírat hnidy, stále kontrolovat hlavy a po týdnu opět nanést přípravek.

Na třídní schůzce jsme se s ostatními rodiči domluvili, že pořídíme přípravek Quit Nits sprej proti vším. Má smysl stříkat dětem hlavy preventivně? Hana D., Kladno
To velice chválím. Smysl to určitě má a kolektivní preventivní ošetření hlav se vyplatí. Sprej stojí asi 230 Kč (125 ml) a obsahuje esenciální oleje, které vši odpuzuje. Ať paní učitelka dětem hlavy stříká obden.

Jaký je podle vás nejúčinnější přípravek na trhu? Jarmila G., Opava
Velmi se osvědčil přípravek Hedrin. Na rozdíl od jiných přípravků, které vši dusí, tento zalepí vyměšovací ústrojí a veš praskne. 100 ml spreje stojí kolem 260 Kč. Nezapomeňte vši vyčesat, hnidy vybrat a sprej po týdnu zase nanést v dostatečném množství. Určitě na množství přípravku nešetřete. Dlouhovlasá holčička bude potřebovat daleko víc odvšivovače než nakrátko střižený chlapec.

Můžeme se celá rodina nějak ochránit před vším napadením? Kamil R., Mostecko
Doporučuji dávat si pár kapek přípravku Manuka nebo olejíčku Tee Three do vašeho oblíbeného šamponu. Odér z přípravků by měl vši odpudit.

Dcera má dlouhé vlasy. Mrtvé vši jsme vyčesali, ale hnidy drží jak přibité. Co s tím? Olina J., Kamenice
Obrňte se trpělivostí a hnidy vybírejte vlas po vlasu. Je to zdlouhavá práce, ale je nutná. Používejte pinzetu nebo nehty a také hřebínek všiváček. Budete potřebovat dostatek světla, mě se osvědčila svítilna čelovka.

Slyšel jsem, že na odvšivení pomáhá elektronický hřeben. Jak funguje? Milan P., Brno
Díky výbojům mezi jednotlivými zuby hřebenu vši zahynou. Hřeben (stojí asi 600 Kč) je vhodný především na krátké a jemné vlasy. Dlouhé a husté vlasy se s ním nesnadno pročesávají a zuby hřebenu by se mohly zacuchat a polámat.

Dcera studuje na elitní škole a včera přinesla vši. Myslela jsem, že zavšivení se týká lidí s nízkou hygienickou úrovní. Jak to tedy je? Zdena K., Praha
To už dávno neplatí. Vši si nevybírají a daří se jim hlavně v kolektivních zařízeních. Dcera asi skutečně vši chytila ve škole. Vždy tak do dvou měsíců po prázdninách se vši objeví. Je potřeba důkladne odvšivit všechny děti v kolektivu a pravidelně hlavy kontrolovat.

Prý hnidy dokáže zlikvidovat žehlička na vlasy. Je to tak? Kamila T., západní Čechy
Ano, hnidy se spálí. Ale není to moc praktická odvšivovací taktika. „Čerstvé“ hnidy se drží blízko hlavy a tak může hrozit, že se popálíte.

Mohu dítě odvšivit petrolejem? Karel L., Náchod
To nedělejte. Petrolej je velmi agresivní látka a může způsobit ošklivou alergickou reakci. Raději si pořiďte nějaký speciální odvšivovací přípravek v lékárně.

Autor: Iva Dvořáková
Klíčová slova: veš;děti;hnidy;
Diskuse ke článku
.