Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Úmrtí dívky v Británii nemá na svědomí vakcína, ale nádor

Očkování proti rakovině děložního čípku prý nebylo příčinou úmrtí čtrnáctileté Natalie Morton
1. října 2009 | 11:28

AKTUALIZOVÁNO: Britka Natalie Morton (14), která v pondělí zemřela v nemocnici poté, co byla očkována proti rakovině děložního čípku, nebyla údajně obětí vakcíny Cervarix.

"Vypadá to, že Natalii zabil nádor, který měla v hrudníku. Ovlivňoval funkci srdce a plic. Dívčina smrt neměla s očkováním Cervarixem nic společného," prohlásila britská policie v Coventry, kde dívka chodila do školy.

>>>Více čtěte ZDE<<<

"Víme, že Nataliina smrt je výsledkem jejího špatného zdravotního stavu a pravděpodobně s očkováním nemá nic společného," prohlásil dívčin otčím Andew Bullock."Byla to úžasná dcera, sestra a vnučka," dodal.

Grainger vzkázal britským rodičům a dívkám, aby v očkování proti rakovině děložního čípku pokračovali. Podle něho se mírně nepříznivá reakce na očkování projevila u dvou tisíc osob. Jedná se bolesti hlavy, nevolnost, závratě nebo bolest či otok v místě vpichu.

„V České republice nebyl u vakcín proti lidským papilomavirům zaznamenán závažný nežádoucí účinek, který by měl za následky trvalé poškození zdraví nebo dokonce úmrtí očkované osoby,“ řekla Blesku.cz tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková.

„V souvislosti s případem čtrnáctileté Britky učinila Evropská léková agentura spolu s držitelem registrace opatření, která mají za cíl omezit další distribuci stejné šarže léčivého přípravku, jakým byla aplikována zemřelá dívka,“ řekla Petláková.

„Bezpečnost léčivých přípravků je důkladně sledována a každý nežádoucí účinek je po nahlášení pečlivě přezkoumán. V přímé souvislosti s podáním vakcíny Cervarix nebylo doposud prokázáno žádné úmrtí ani v ČR, ani jinde ve světě,“ říká tisková mluvčí farmaceutické firmy GlaxoSmithKline, s.r.o.

Rakovina děložního čípku je sedmým nejčastějším typem rakoviny u žen v Evropě. V Česku se každoročně objeví 1000 nových případů rakoviny děložního čípku a 400 žen zemře.

Virus se přenáší často sexuálním stykem, proto je očkování zaměřeno na dívky od 13 let věku, aby byly včas chráněny, než zahájí sexuální život.

Vakcinace stojí zhruba 10 000 korun. Očkovací látka se podává ve třech dávkách během šesti měsíců. Na vakcínu přispívají zdravotní pojišťovny. Očkovat nelze osoby s alergií na jakoukoli složku vakcíny nebo osoby s vážným akutním horečnatým onemocněním.

Autor: ČTK, zuz
Diskuse ke článku
.
Související články