Pravidelnost
o Základem je strava rozdělená do cca 4–5 denních dávek, přičemž by intervaly mezi jednotlivými jídly neměly překročit 4 hodiny. Neodbývejte snídani, která je tím nejlepším startem do nového dne. Poslední jídlo si pak dejte 3–4 hodiny před ulehnutím.
Pestrost
o Snažte se o to, aby Váš jídelníček byl co nejpestřejší. Jen tak předejdete nedostatku důležitých látek.
Přečtěte si také předchozí díly našeho seriálu:
Výběr potravin
o Jezte dostatek ovoce a zeleniny
o Buďte vybíraví
- Celozrnné pečivo místo bílého – obsahuje větší množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny.
- Rostlinné tuky místo živočišných – kvalitní rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené (např. margaríny) mají vhodnější složení mastných kyselin (vícenenasycené mastné kyseliny), které přispívá ke zdraví našeho srdce.
- Libové maso místo tučného a uzenin – drůbeží, králičí a rybí maso by mělo v jídelníčku převažovat. Uzeninám se raději vyhýbejte – obsahují často hodně soli a špatných tuků (s obsahem nasycených mastných kyselin).
- Méně tučné a zakysané mléčné výrobky místo smetanových – smetanové výrobky v sobě mají větší množství špatných tuků a také energie.
Vhodná tepelná úprava
o Záleží nejen na výběru vhodných potravin, ale také na jejich zpracování. Snažte se omezit smažení, přípravu na větším množství tuku a grilování na přímém ohni.
Pitný režim
o Denně vypijte alespoň 2 l neslazených tekutin. Nejvhodnější jsou voda, čaje a ředěné 100% džusy
Připraveno ve spolupráci s bezplatnou Informační linkou Flora 800 175 324