Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vůně posekané trávy rychle uleví od stresu

Tráva
28. srpna 2009 | 14:58

Kdo seká po náročném pracovním dni trávu, dělá dobře. Nejenže se příjemně protáhne, ale navíc se rychle a účinně zbaví stresu.

Experti z Austrálie totiž prokázali, že vůně posekané trávy a především látky v ní obsažené ovlivňují činnost mozku a výrazně ulevují od stresu. Navíc u lidí v pokročilém věku tato vůně omezuje úbytek mentálních funkcí.

Odborníci z University of Queensland v Brisbane tvrdí, že výpary z posečené trávy působí přímo na mozek a to na části zodpovědné za emoce a paměť – amygdalu a hippokamp.

A po sedmi letech výzkumu přicházejí vědci z Brisbane přímo s parfémem, který imituje složením vůni posečené trávy a funguje stejně příznivě na duši zatíženou nadměrným stresem.

„Tři dny v Yosemitském národním parku byly jako tři měsíce dovolené. Netušil jsem tehdy, že to byla ve skutečnosti směs chemikálií vylučovaných borovicemi, bohatou vegetací a posekanou trávou, která mě tak rychle dokázala uvolnit a zotavit,“ uvedl ke svému výzkumu neurolog Nick Lavidis, jenž začal na parfému s vůní trávy pracovat před sedmi lety.

Parfém „Serenascent“ ovlivňuje přímo amygdalu a hippokamp, který je přitom vážně poškozován chronickým stresem, a tato poškození přitom souvisejí se ztrátou paměti.

Autor: Famous
Klíčová slova: tráva, stres, zdraví
Diskuse ke článku
.
Související články