Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pražské nemocnice nemají krev! Darujte ji!

Ilustr. foto
9. srpna 2009 | 18:49

Zásoby krve v pražských nemocnicích se v polovině prázdnin začínají výrazně tenčit. Podle ujištění transfuzních stanic však nejsou pacienti v žádném případě ohroženi. Krev zatím je a transfuzní stanice již zesílily nábor dárců, aby si zásoby doplnily.

"Dárci mají dovolenou a odběrů, kdy přicházejí bez objednání, ubývá," řekla  primářka transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Daniela Dušková.

"Zásoby zatím máme, je sice méně krve A Rh+, ale není to kritické, je to běžný letní stav," řekla vedoucí úseku dárců a odběrů Mária Porubská z transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV).
Pražské nemocnice zásobují právě tyto dvě transfuzní stanice. Na jejich webech dárci najdou, které krevní skupiny shánějí.

Darovat krev mohou zdraví lidé od 18 do 65 let. Každého vyšetří před odběrem lékař, získá tak vlastně bezplatnou preventivní prohlídku jako bonus za dar krve. Porubská řekla, že v souvislosti s hrozící pandemií prasečí chřipky dali na web také upozornění pro dárce, aby nechodili darovat krev dřív než sedm dní po návratu z dovolené ze zemí, kde se tato nemoc již hodně rozšířila.

Autor: ČTK, jos
Klíčová slova: krev, nemocnice, zdraví, praha
Diskuse ke článku
.
Související články