Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak zatočit s nespavostí

Pohovka z ratanu je velmi pohodlná, nepřetržitě svádí k odpočinku. Ze stejného materiálu je i stolek u pohovky.
4. února 2009 | 08:31

Je mi 38 let a téměř rok mám potíže se spaním. Večer nemůžu usnout a během noci se často budím. Ráno jsem pak samozřejmě nevyspalá a celý den unavená. Pomohou mi bylinky? Monika, Zbečno

Z bylinkové zahrádky vybírá léky na vaše trápení znalec léčivých rostlin Pavel Váňa. Během své mnohaleté praxe vyvinul řadu účinných přírodních prostředků a bylinných mastí a je autorem několika knih, z nichž především jeho "Rady bylináře Pavla" patří mezi klasická díla v tomto oboru u nás.

Pavel Váňa, bylinkář
Autor: archiv

Potíž paní Moniky může mít několik příčin, z nichž některé jsou tělesné , ty další psychické. Když se například budíme často v noci mezi jedenáctou až jednou hodinou, může být příčinou žlučník. V době od jedné do tří hodin v noci nás mohou probouzet potíže s játry. Myslím tím normální, nezměněný čas. Pokud nás nenechají spát tyto orgány, doporučuji pít bylinky, které je léčí.

Vylaďte se do pohody
Častou příčinou nespavosti je psychická nepohoda a napětí. S nimi nám pomůže osvědčená meduňka, která má celkově uklidňující vliv na náš organismus, dává se jako příměs do čajů pro celkové uvolnění a relaxaci duše i těla, uklidňuje nervový systém a snižuje krevní tlak. Působí také při poruchách trávení, stimuluje tvorbu žluče a pomáhá i s žaludečními neurózami. Pít by se měl teplý, ale ne horký, asi půl hodiny až hodinu před ulehnutím do peřin. Podobný účinek má i třezalka tečkovaná nebo květ levandule. Mají celkově sedativní a antidepresivní účinky, čehož se využívá nejen při nespavosti, ale i při celkové podrážděnosti nebo dokonce hysterii.

Meduňka je bylinka klidu a pohody. Pomáhá snižovat napětí a nervozitu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zázračný chmel
Velmi dobrou léčivou rostlinou na nespavost je chmel. Látky, které chmel obsahuje, uklidňují nervy, zpomalují tep a odhánějí pocit napětí. Obsahuje fytoestrogeny, které dobře působí při ženských potížích, jako je napětí v prsou, silné krvácení nebo pohybové potíže. Čaj z chmele připravujeme nejlépe na večer. Ideální je směs z 15 g chmele, 25 g srdečníku, 25 g třezalky a 20 g šalvěje.

Velmi dobrou léčivou rostlinou na nespavost je chmel. Látky, které chmel obsahuje, uklidňují nervy, zpomalují tep a odhánějí pocit napětí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Levandulová směs
Účinný čaj pro klidný spánek si připravíte ze směsi 10 g květu levandule, 15 g chmele, 20 g meduňky, 20 g kořene kozlíku a 25 g mučenky. Směs zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Neslazený nápoj pijte večer přes spaním.

Uklidňující vliv má třeba květ levandule.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Voňavá lázeň
Před cestou do postele si můžete dopřát i uvolňující koupel. Hrst meduňky a levandule spařte horkou vodou a nechte patnáct minut odstát. Výluh přeceďte a přidejte do připravené koupele. Ta by měla být jen příjemně teplá, protože horká voda by vám rozproudila krev a špatně by se vám usínalo. Když si k vanu ozdobíte svíčkami a koupelnu rozezníte relaxační hudbou, přijde spánek snadněji.

Pokud toužíte po hřejivém zážitku, který vás osvěží a nabije novou energií, zkuste si doma připravit teplou koupel, zapálit si pár vonných svíček a uvařit si šálek dobrého čaje.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Relaxační olejíčky
Na nespavost je vynikající také klasická aromaterapie ve formě aromatických esenciálních olejů. Stačí, když kápnete dvě až tři kapky olejíčku na hladinu zahřáté vody v aromalampě a vonné silice necháte v místnosti uvolňovat do vzduchu deset až patnáct minut. Příliš silná vůně by vás mohla rušit, proto dávkování ani dobu aplikace nepřekračujte. Relaxační, uvolňující a uklidňující účinky má olej z levandule, meduňky, magnólie, vodního melounu, pomeranče, grapefruitu, santalového dřeva, vanilky a majoránky.

Na nespavost je vynikající také klasická aromaterapie ve formě aromatických esenciálních olejů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravila: vin