Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zdravá a fit s kombuchou

. Pro posílení zdraví a při prevenci se doporučuje pít nápoj každé ráno nalačno, dále podle chuti a potřeby.
18. listopadu 2008 | 12:53

Znáte zázračný nápoj, který pomáhá při mnohých zdravotních problémech, a navíc vám může pomoci při hubnutí? Seznamte se s elixírem, který je už po celá léta ověřeným balzámem pro tělo i duši.

Kde se vzala?
Kombucha je houba přivezená z východní Asie. Byla známá už 221 let před naším letopočtem v dynastii Chan. Kolem vzniku kombuchy se traduje mnoho pověstí. Nejznámější je ta, která říká, že ve staré Číně uctívali kombuchu jako dar bohů. Přináší prý dlouhý život a zázračnou sílu. Louhováním se z ní připravuje nápoj, do kterého houba uvolní vitaminy, aminokyseliny a antibiotické látky.

Příznivé účinky kombuchy

- Reguluje trávení, podporuje látkovou výměnu, příznivě působí na střevní mikroflóru, posiluje imunitu organismu.

- Čistí tělo od jedovatých látek, pročisťuje pleť (doplněk při léčbě akné a vyrážek).

- Má antibiotické účinky.

- Snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak.

- Působí proti rakovině.

- Působí při regulaci menstruace, proti ucpávání žil, hemeroidům, revmatismu, plísni, při podráždění žaludeční sliznice, všeobecně proti chorobám pokročilého věku.

- Obsahuje vitaminy B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, kyselinu listovou, železo, draslík, vápník, kobalt, měď magnézium, mangan, sodík a zinek.

Ideální doplněk při hubnutí
Neslazená čajová kombucha se využívá i při snižování tělesné hmotnosti. Tehdy je vhodné před každým jídlem vypít 2 až 3 dl nápoje. Můžeme ji pít studenou i teplou. Obsahuje jen minimální množství alkoholu, takže je vhodná i pro děti. Neobsahuje žádné konzervační látky ani barviva. Dodnes nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky. Pro posílení zdraví a při prevenci se doporučuje pít nápoj každé ráno nalačno, dále podle chuti a potřeby.

Jak si nápoj připravit?
Komuchový nápoj si můžete připravit i doma, ale je to poměrně zdlouhavé. Dnes už není problém koupit si ho v plastových lahvích v obchodech se zdravou výživou. V některých prodejnách seženete kombuchu i ve formě kapslí. Uskladňuje se bez problémů dlouhou dobu, nejlépe na stinném místě.

Pro posílení zdraví a při prevenci se doporučuje pít nápoj každé ráno nalačno, dále podle chuti a potřeby.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

NÁŠ TIP
Připravte si horkou koupel a přidejte čtvrt litru kombuchového čaje. Zázračná tekutina zbaví vaše tělo napětí, ošetří pokožku a poskytne příjemné pocity a uvolnění.

Autor: Katarína Podolinská, vin
Související články