Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Český ženšen zahojí i rozpohybuje

Křenu se také říká český ženšen.
13. listopadu 2008 | 10:27

Význam křenu pro zdraví je nepopiratelný. Povzbuzuje chuť k jídlu i činnost trávicí soustavy, usnadňuje odkašlávání, urychluje hojení i regenaraci.

Přirovnání "jako křen" navozuje představu něčeho řízného, rázného, odolného, a hlavně štiplavého. Však se také v minulosti nastrouhaný kořen pohazoval kolem domů a stájí, protože ho zlé síly, dokonce ani rarach, nepřekročí. Faktem zůstává, že zahání i zdravotní neduhy.

Zásadně jen čerstvý
Díky silicím s příměsí síry křen selský intenzivně prohřívá pokožku, působí na hlouběji uložené tkáně, zlepšuje jejich prokrvení a tím urychluje hojení i regeneraci. Tato jedinečná schopnost se využívá při léčbě ztuhlých, namožených či zanícených svalů, revmatismu, ischiasu, otoků či omrzlin. Obsahuje rovněž značný podíl vitaminu C, dvakrát vyšší než u citronů, a další cenné látky, takže se stává vynikajícím prostředkem pro osoby v rekonvalescenci, dlouhodobě upoutané na lůžku nebo unavené sedavým životním stylem. Tepelnou úpravou však ztrácí většinu blahodárné působnosti, takže používejte jen čerstvý. Uskladněný v písku ve sklípku vydrží opravdu dlouho.

Křenu se také říká český ženšen.
Autor: Lubor Janda

Pomoc stále na dosah
Nadarmo se křenu pro jeho léčivé vlastnosti neříká "český ženšen". Zafungují už samotné listy – čerstvé přiložíte na postižené místo, ovážete gázou a necháte působit přes noc. Stejně dobře poslouží zábal z kořene rozmělněného na kaši, kterou rozprostřete na plátýnko. Nebo hrst nastrouhaného křenu zalijete octem tak, aby ho hladina převyšovala o 2 cm, a necháte týden macerovat. Po prolisování máte vždy po ruce spolehlivé mazání na rozbolavělé tělo. Tyto procedury raději odzkoušejte na malé plošce pokožky, zda nedojde k bouřlivější reakci, konkrétně ke vzniku puchýřků.

Palčivost zmírní sůl i cukr
Při zevním použití bolesti ustupují velmi rychle. Nejenom svalům však prospějete přímou konzumací. O intenzitě působení svědčí to, že dvě lžičky čerstvého nastrouhaného křenu denně po dobu 6 až 8 týdnů zajistí celkovou obnovu pokožky, a dokonce vybělí pigmentové i stařecké skvrny. S příměsí olivového oleje, špetky soli nebo cukru tu palčivou hmotu spolknete bez větších potíží. Pokud bude pro vás i tak nepoživatelná, 3x denně 1 lžičku šťávy dozajista zvládnete. Stačí, když křen nakrájíte na kolečka, rozložíte je na sítko a posypete cukrem. Tekutina pak samovolně stéká do připravené nádobky.

Tip časopisu Blesk ZDRAVÍ

Plackové obklady
V lidovém léčitelství hrají prim placky ze 3 dílů čerstvě nastrouhaného křenu, 5 dílů hladké mouky a 1 dílu vepřového sádla. Osvědčenou variantou je těsto ze 3 dílů křenu, 5 dílů strouhaných vařených brambor nebo měkkého tvarohu a 1 lžíce oleje. Používá se rovněž směs křenu a octa zahuštěná moukou. Suroviny důkladně promícháte a navlhčenýma rukama vytvarujete asi půl centimetru silný plát. Přiložíte ho na bolestivé místo, které předem potřete sádlem, zabalíte froté ručníkem a půl hodiny setrváte v klidu.

Další zajímavé články o zdraví naleznete v nejlevnějším magazínu o zdraví na trhu každý měsíc. Listopadové číslo je v prodeji od 29. října.

Blesk ZDRAVÍ listopad 2008
Autor: archiv

Autor: MAJ
Klíčová slova: zdraví, křen
Související články