Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Proč vás zelí rozveselí?

Při počátečních příznacích chřipky nebo rýmy je vhodné nakrájet do kyselého zelí česnek a cibuli.
30. října 2008 | 14:27

I když je léto dávno v nenávratnu, příroda na nás stále myslí. Hlávkové zelí – pokladnici vitaminů pro celou zimu – si totiž nechala až na závěr vegetačního období.

Pozdní odrůdy se dají sklízet ještě v listopadu a při správném skladování vám vydrží celou zimu.

Lékárna v jedné hlávce

Léčivých účinků zelí si naši předkové všimli už dávno. Používali ho nejen na žaludeční a dvanáctníkové vředy, ale i ve formě obkladů při špatně se hojících ranách, bolestech revmatických kloubů nebo zubů nebo při zánětech nehtového lůžka. Je to snadné: Čisté zelné listy promněte, přiložte na postižené místo a obvažte, obklad po několika hodinách vyměňte. Při bolestech zubů se zelné listy přikládají na několik minut na obličej a opatrně, zlehka se nimi masíruje tvář.

Pozdní odrůdy se dají sklízet ještě v listopadu a při správném skladování vám vydrží celou zimu.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Vitamínový koktejl
Nenápadný ochránce zdraví představuje pro náš organismus ideální koktejl vitaminů a bioaktivních látek. Například vitaminu C nabízí dvakrát víc než citron (až 60 mg vitaminu ve l00 g zeleniny), dále je významným zdrojem vitaminů E, B, K, niacinu, karotenu a kyseliny listové i pantotenové. Obsahuje rovněž důležité minerály (vápník, hořčík, fosfor, síru, draslík a železo) a jiné cenné látky jako bílkoviny, cukry, chlorofyl a organické kyselin

Kdy se zelím opatrně
Podle MUDr. Jany Čepové, primářky Ústavu klinické biochemie a patobiochemie fakultní nemocnice v pražském Motole, je právě zelí vydatným a dostupným zdrojem vitaminu C, který vašemu tělu prospěje víc než třeba kiwi nebo mandarinky. "Lidé s vysokým tlakem by však měli počítat s tím, že kysané zelí je slané a právě přítomnost sodíku může jejich problémy zhoršovat. Opatrní by měli být také pacienti, kteří trpí chudokrevností, protože v zelí obsažený S-metylmetionin blokuje vstřebávání železa. A stejně tak i lidé s poruchou štítné žlázy, jelikož zelí stejně jako všechny košťáloviny obsahuje strumigeny - látky, které ztěžují organismu využití jódu."

MUDr. Jana Čepová
Autor: archiv

Elixíry zdraví
Sázka na jistotu? Šťáva ze syrových zelných listů je vyzkoušeným prostředkem proti vředům žaludku a dvanáctníku. Obsahuje takzvaný gefarnát a látku podobnou karbenoxolonu, který je součástí řady léků proti vředům a také příznivě působí na práci jater, a tím i imunitního systému. Nápoj se doporučuje pít rovněž při infekčních onemocněních, protože díky sirnatým složkám zelí zvyšuje detoxikační aktivitu enzymů v těle. Pravidelné užívání šťávy ze zelí částečně mění metabolismus buněk a do jisté míry omlazuje pokožku, zvláčňuje ji a částečně vyhlazuje vrásky.

Nenápadný ochránce zdraví představuje pro náš organismus ideální koktejl vitaminů a bioaktivních látek.
Autor: archiv Blesku

Zeleninový kartáč i chřipkobijce
O zelí se traduje, že čistí střeva, protože na sebe umí navázat jedovaté těžké kovy, usazené v trávícím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven. Zároveň ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry (mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování.)
Dostatek vitaminu C a otužování jsou nejúčinnější prevencí proti podzimní rýmě, chřipce, angíně nebo kašli. Pomalu už saháte po krabičce s pilulkami? Vědci často upozorňují na fakt, že organismus dokáže využít přibližně jen 15 procent látek obsažených v nejrůznějších multivitamínových preparátech (z vitaminů za 100 Kč tedy přibližně 85 Kč záhy vyloučíte). Naproti tomu v levném zelí najdete vedle vitaminů ještě flavonoidy, vlákninu a další látky, které jejich využitelnost a účinky ještě zvyšují.

Kysané zelí pročistí organismus, příznivě působí na práci žaludku a střev a aktivuje látkovou výměnu.
Autor: archiv Blesku

Zázrak ze sudu
Zkvašování zelí je zřejmě vynálezem Slovanů, do té doby se k jeho uchovávání používala pouze sůl. Kysané zelí pročistí organismus, příznivě působí na práci žaludku a střev a aktivuje látkovou výměnu. Při kvašení se přeměňují škroby a cukry zelné hlávky v kyselinu mléčnou, která zelí konzervuje. Kysané zelí obsahuje izothiokyanáty – látky se silně antikarcerogenními účinky (osvědčily se zejména při zhoubných nádorech plic, prsu, tlustého střeva a jater). Zajímavost? Čerstvé ani vařené nebo sterilované zelí tyto látky neobsahuje, vznikají až v průběhu kysání, kdy se původně přítomné glukosinoláty (dusíkaté sloučeniny hořčičných olejů z rostlinné čeledi brukvovitých) enzymaticky mění v jiné složky, převážně právě v izothiokyanáty.

Vitaminová bomba
Při počátečních příznacích chřipky nebo rýmy je vhodné nakrájet do kyselého zelí česnek a cibuli. Ostrou chuť zelí můžete zjemnit olejem, nejlépe olivovým. Pokud vás tato trojkombinace nezachrání před maroděním, alespoň urychlí uzdravování.

Při počátečních příznacích chřipky nebo rýmy je vhodné nakrájet do kyselého zelí česnek a cibuli.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Autor: Věra Vojtěchová, drakš
Klíčová slova: hobby;zdraví;zelí;
Související články