Pozdní odrůdy se dají sklízet ještě v listopadu a při správném skladování vám vydrží celou zimu.
Lékárna v jedné hlávce
Léčivých účinků zelí si naši předkové všimli už dávno. Používali ho nejen na žaludeční a dvanáctníkové vředy, ale i ve formě obkladů při špatně se hojících ranách, bolestech revmatických kloubů nebo zubů nebo při zánětech nehtového lůžka. Je to snadné: Čisté zelné listy promněte, přiložte na postižené místo a obvažte, obklad po několika hodinách vyměňte. Při bolestech zubů se zelné listy přikládají na několik minut na obličej a opatrně, zlehka se nimi masíruje tvář.
Vitamínový koktejl
Nenápadný ochránce zdraví představuje pro náš organismus ideální koktejl vitaminů a bioaktivních látek. Například vitaminu C nabízí dvakrát víc než citron (až 60 mg vitaminu ve l00 g zeleniny), dále je významným zdrojem vitaminů E, B, K, niacinu, karotenu a kyseliny listové i pantotenové. Obsahuje rovněž důležité minerály (vápník, hořčík, fosfor, síru, draslík a železo) a jiné cenné látky jako bílkoviny, cukry, chlorofyl a organické kyselin
Kdy se zelím opatrně MUDr. Jana Čepová
Autor: archiv
|
Elixíry zdraví
Sázka na jistotu? Šťáva ze syrových zelných listů je vyzkoušeným prostředkem proti vředům žaludku a dvanáctníku. Obsahuje takzvaný gefarnát a látku podobnou karbenoxolonu, který je součástí řady léků proti vředům a také příznivě působí na práci jater, a tím i imunitního systému. Nápoj se doporučuje pít rovněž při infekčních onemocněních, protože díky sirnatým složkám zelí zvyšuje detoxikační aktivitu enzymů v těle. Pravidelné užívání šťávy ze zelí částečně mění metabolismus buněk a do jisté míry omlazuje pokožku, zvláčňuje ji a částečně vyhlazuje vrásky.
Zeleninový kartáč i chřipkobijce
O zelí se traduje, že čistí střeva, protože na sebe umí navázat jedovaté těžké kovy, usazené v trávícím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven. Zároveň ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry (mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování.)
Dostatek vitaminu C a otužování jsou nejúčinnější prevencí proti podzimní rýmě, chřipce, angíně nebo kašli. Pomalu už saháte po krabičce s pilulkami? Vědci často upozorňují na fakt, že organismus dokáže využít přibližně jen 15 procent látek obsažených v nejrůznějších multivitamínových preparátech (z vitaminů za 100 Kč tedy přibližně 85 Kč záhy vyloučíte). Naproti tomu v levném zelí najdete vedle vitaminů ještě flavonoidy, vlákninu a další látky, které jejich využitelnost a účinky ještě zvyšují.
Zázrak ze sudu
Zkvašování zelí je zřejmě vynálezem Slovanů, do té doby se k jeho uchovávání používala pouze sůl. Kysané zelí pročistí organismus, příznivě působí na práci žaludku a střev a aktivuje látkovou výměnu. Při kvašení se přeměňují škroby a cukry zelné hlávky v kyselinu mléčnou, která zelí konzervuje. Kysané zelí obsahuje izothiokyanáty – látky se silně antikarcerogenními účinky (osvědčily se zejména při zhoubných nádorech plic, prsu, tlustého střeva a jater). Zajímavost? Čerstvé ani vařené nebo sterilované zelí tyto látky neobsahuje, vznikají až v průběhu kysání, kdy se původně přítomné glukosinoláty (dusíkaté sloučeniny hořčičných olejů z rostlinné čeledi brukvovitých) enzymaticky mění v jiné složky, převážně právě v izothiokyanáty.
Vitaminová bomba Při počátečních příznacích chřipky nebo rýmy je vhodné nakrájet do kyselého zelí česnek a cibuli.
Autor: PROFIMEDIA.CZ
|