Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Revoluce v lékárnách

Fotografie
22. října 2008 | 10:30

Až v lednu příštího roku vstoupíte do lékárny, asi se hned tak nepřestanete divit. Některé léky si vyzvednete na občanský průkaz a také antikoncepci dostanete bez předpisu.

Počítá s tím alespoň ministerstvo zdravotnictví. Co dalšího pro pacienty ministr Julínek a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na začátek Nového roku připravují?

240334:gallery:true:true

Léky na občanku
Od ledna příštího roku už nemusíte chodit pro recept k doktorovi, ale rovnou si to můžete namířit do lékárny. Ale pozor, tam vám léčivo vydají až tehdy, když jim ukážete občanský průkaz nebo se prokážete jiným platným dokladem. SÚKL ale teprve vytváří seznam léků (hotový by měl být do konce října), které bude možné tímto způsobem od lékárníků získat. Ti vás ale ještě před tím, než vám medikament vydají, prověří a klidně i vyšetří. Chcete léky na tlak? Musíme vám ho nejprve změřit! Tímto způsobem bude moct lékárník postupovat. Na základě zjištěných hodnot pak rozhodne, zda je nutné vám jej vydat.
Některé lékárny budou muset své prostředí "překopat". Málokdo totiž bude chtít povídat o svých problémech před dalšími lidmi v řadě, a proto bude zapotřebí vymezit prostor, místnost, kde vás lékárníci vyzpovídají. Doktorům se ale tento postup nelíbí. Podle nich nemůže magistr v lékárně přebírat roli lékaře.

Antikoncepce bez receptu
Nad touto novinkou zajásá nejedna žena chodící si co čtvrt roku pro recept ke svému gynekologovi. Jedná se stejně většinou o formalitu, a právě proto navrhuje SÚKL, že by si ženy antikoncepci vyzvedávaly samy přímo v lékárnách bez "papírku" a razítka. Návštěva ženského lékaře by se tak zredukovala na pravidelnou roční kontrolu a "urgentní" návštěvy. Na seznam léků bez předpisu by se mohla dostat i tabletka "poslední záchrany" Postinor. Ta se musí užít nejpozději do 72 hodin – tato varianta by byla jistě schůdnější, než oběhávat ve stresu nejprve lékaře.

Feťáci budou mít útrum
Narkomani už nebudou mít tak jednoduchý přístup k lékům, ze kterých získávali látky pro výrobu pervitinu. Lékárny si totiž zkontrolují, zda podobný léčebný přípravek dotyčnému neprodaly náhodou už minulý týden. V takovém případě ho farmaceut neprodá. Léky nebudou zřejmě ani vydávány osobám mladším patnácti let. Bez dohledu lékaře může být užívání medikamentů u dětí nebezpečné, protože nesprávná indikace může ohrozit jejich vývoj. Některé preparáty naopak bez předpisu nedostanou důchodci.

240435:gallery:true:true

Změny v platbách od ledna 2009

* Poplatky za děti do šesti let
* Neplatí se u praktiků, zubařů a specialistů, logopedů a psychologů
* Neplatí se za návštěvy lékaře doma
* Poplatky 30 Kč za recept, 60 Kč za den v nemocnici (osvobozeni od poplatků jsou novorozenci) a 90 Kč za návštěvu pohotovosti zůstávají.

Placení za odvoz sanitkou

* Pacient, který je propuštěn z nemocnice, si připlatí, když pojede na převaz nebo ozařování
* Cena za kilometr bude asi 27 Kč
* Neplatí nepohyblivý pacient
* Neplatí ti, kterým doktor sanitku s lékařským doprovodem předepsal
* Pacient neplatí převoz mezi nemocnicemi po akutním výkonu

Další novinky
* Připlatit si můžete lepší kyčelní kloub nebo kontaktní čočku po operaci sítnice
* Zdravotní pomůcky jako například berle si nemusí pacient kupovat, ale může si je půjčit
* Po propuštění z nemocnice dostane léky pouze na tři dny, pro další si musí zajít ke svému "obvoďákovi"
* Lázně už nemusí schvalovat revizní lékař
* Rodičům, kteří zůstanou s dítětem v nemocnici (pouze do jeho 6 let), hradí pobyt pojišťovna. Nad tuto věkovou hranici si připlácí.

Léky, které zřejmě budou bez předpisu:
* Antikoncepce – Femodem, Postinor
* Astma – Berodual, Ventolin
* Cholesterol – Sortis, Omacor
* Migréna – Imigran, Zomig
* Vysoký krevní tlak – Dopegyt, Tenaxum

Autor: Věra Bláhová
Související články