Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Epilepsie: Jak se žije se „svatou nemocí“

V české republice trpí epilepsií asi sto tisíc lidí.
2. července 2014 | 11:35

Epilepsie je jedno z nejčastějších chronických neurologických onemocnění. Provází lidstvo od počátku jeho existence, ale pořád nás leká a děsí. Přitom stačí celkem málo a nemocný člověk může žít plnohodnotný život.

U dobře léčené epilepsie člověk nepociťuje žádnou újmu. Pro nemocného je často obtížnější vyrovnat se s nadměrným hlídáním a strachem svých nejbližších, kteří mu komplikují život víc, než nemoc sama.

V minulosti ji nazývali „svatá nemoc“, lidově se jí říká padoucnice a trpí jí asi sto tisíc lidí v České republice, tedy jedno procento obyvatel. Postihuje muže i ženy kterékoli rasy i věku. Epilepsií existuje mnoho druhů. „Může být primární – geneticky podmíněná – nebo sekundární (symptomatická), která vzniká jako následek například úrazu mozku, nádorů, cévních mozkových příhod atd. Akutní epileptické záchvaty můžou být komplikací alkoholismu, užívání drog či zneužívání návykových léků,“ vysvětluje neurolog MUDr. Lubomír Novák.

Jsou to nemoci svým způsobem záludné. Ovlivňují mozek, nejdůležitější lidský orgán. Projevují se zpravidla nepředvídatelnými záchvaty. „Epilepsie kromě záchvatů ovlivňuje i jiné funkce mozku. To se projevuje poruchami paměti, emocí, ovlivněním rychlosti rozhodování, plánování, častějšími psychickými problémy (úzkost, deprese),“ doplňuje neuroložka MUDr. Jana Zárubová.

Auru viděti...

Než propukne epileptický záchvat s poruchou vědomí, můžou mít epileptici pocity, které vnímají jen oni sami. Říká se jim epileptická aura. „Trvá řádově vteřiny nebo minuty. Může se jednat o nepříjemný pocit kolem žaludku stoupající vzhůru do krku a hlavy, brnění, nebo jinou poruchu citlivosti na jedné polovině těla.

Může to být i pocit, že se opakuje něco, co člověk již viděl, slyšel nebo prožil, protně a řada dalších věcí, včetně přeludů. Epileptická aura někdy sama končí, jindy pokračuje do epileptického záchvatu,“ říká MUDr. Zárubová.

Jak vypadá epileptický záchvat

Většina laiků zná velké epileptické záchvaty nazývané také grand mal (výkřik, pád, tonická křeč svalů následovaná záškuby končetin, někdy pomočení). Epileptických záchvatů je však škála. Od takových, které okolí ani nepozná, po velmi bizarní s automatickým chováním.

„U některých lidí s epilepsií se záchvaty vyskytují spontánně bez toho, že by byli vystaveni nějakému podnětu. U jiných je spouštěčem například blikající světlo nebo nadprůměrný hluk. Někdy se záchvaty vyskytují v bdělém stavu, jindy ve spánku,“ říká MUDr. Zárubová.

Dá se epilepsie vyléčit?

Epilepsie může sama odeznít, ale v mnoha případech s ní člověk prožije celý život. Pokud se stanoví diagnóza a zahájí vhodná léčba, čeká vás plhodnotný život s několika omezeními. Léčba zahrnuje pravidelné užívání předepsaných léků – antiepileptik. V některých případech je možný neurochirurgický zákrok.

Stres může být jedním ze spouštěčů epileptických záchvatů.
Autor: Profimedia.cz

Co se týče řidičského průkazu, je posouzení na neurologovi. Pokud je člověk s epilepsií jeden rok bez záchvatů a nejsou přítomny jiné okolnosti, které by zvyšovaly riziko opakování záchvatu, může být posouzen jako zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel. Způsobilost k řízení posuzuje neurolog případ od případu.

Co může vyvolat epileptický záchvat:

  • Nedostatek spánku.
  • Blikající světlo.
  • Stres a únava.
  • Hluboké dýchání.
  • Určitá hudba a zvuková frekvence.

Umíte poskytnout epileptikovi první pomoc?

  • Odstraňte předměty, které by mohly způsobit poranění.
  • Podložte postiženému hlavu, aby si ji boucháním nerozbil a uvolněte oblečení na krku.
  • Nebraňte křeči a záškubům, nerozevírejte ústa.
  • Po záchvatu bude nejspíš chvíli v bezvědomí. Uveďte ho do stabilizované polohy. To je na boku, s jednou rukou pod hlavou (viz obrázek). Zkontrolujte, jestli je jazyk volný, pokud zapadl, vyndejte ho.
  • Zjistěte, zda nedošlo k poranění (zejména hlavy, jazyka nebo obratlů). Pokud jde o první záchvat, nebo došlo k poranění, volejte záchranku.

Trpíte epilepsií? Přestavte si byt.

  • Dveře v bytě by se měly otevírat ven z místnosti.
  • Vybírejte nábytek s kulatými rohy, pokud možno bez skla.
  • Podlaha by měla být neklouzavá. 
  • Na balkon nainstalujte vyšší zábradlí.
  • Sporák pořiďte raději elektrický. 
  • Postel postavte tak, aby byla přístupná z obou stran.
  • Člověk s nekompenzovanou epilepsií by neměl jezdit sám výtahem.

Kde najdete spřízněné duše:

Občanské sdružení EpiStop – www.epistop.cz , Společnost „E“, www.společnost-e.cz

Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...