Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lázně Karlova Studánka léčí chronický kašel. Zjistěte, co vám uleví od věčného kýchání!

20. března 2019 | 06:00

Nejvýše položené české lázně se mohou pochlubit nejen krásnou přírodou a malebnými roubenými budovami, ale i nejčistším vzduchem v České republice. Karlova Studánka je tak ideální místo pro lidi, kteří mají potíže s dýcháním.

Lázně leží v Hrubém Jeseníku na úpatí Pradědu a mají dvousetletou tradici - založil je už syn Marie Terezie Maxmilián. Míří sem nejen pacienti, které trápí astma, dýchací problémy a alergie, ale také ti, co mají potíže se srdcem nebo pohybovým aparátem, jsou po onkologické léčbě nebo trpí cukrovkou.

Dechová rehabilitace, inhalace, alpský vzduch

Pokud jde o vzduch, jeho čistota je srovnatelná s tím alpským, což zde ostatně každý den kontrolují imisním monitoringem. Kromě toho, že se tu můžete zhluboka nadechnout, tu absolvujete i procedury zaměřené právě na dýchací ústrojí - například inhalace, k nimž se používá minerálka z léčivých pramenů nebo různé léčivé roztoky, třeba s obsahem vápníku nebo hořčíku. Pomůže vám i dechová rehabilitaci, kdy se pod dohledem odborníka naučíte cviky, které prohloubí vaše dýchání a posílí plíce. Navštívit můžete také solnou jeskyni. Podívejte se, zda máte nárok na to, aby vám léčebný pobyt v lázních proplatila pojišťovna, a nebo si ho budete muset zaplatit sami.

Thermal park: Koupele pod širým nebem

Svoje zdraví posílíte také při masáži, koupeli, zábalu a dalších procedurách, v lázeňském termálním bazénu nebo sauně. Zážitkem je určitě návštěva venkovního Thermál parku, kde se naložíte do sudu s vířivkou, který je napuštěný léčivým pramenem. Teplota vody je kolem 40 stupňů, takže relax pod širým nebem si tu můžete užívat kdykoliv v roce. Thermal park je součástí historického hotelu Džbán, ale je otevřený i pro veřejnost.

Kam za sportem?

V lázních, které list The New York Times zařadil do přehledu turisticky nejzajímavějších míst pro rok 2013, se vám bude líbit v každém ročním období. V zimě si zalyžujete v nedalekém Ski Karlov nebo novém areálu Čerťák u Horního Václavova s čtyřsedačkovou lanovkou. V letní sezoně si to tu užijí turisté i cyklisté – praktické je, že nemusíte nikam popojíždět. Na výlet vyrazíte rovnou z Karlovy Studánky, kterou protíná řada značených stezek.

Další inspiraci pro výlety v okolí Karlovy Studánky najdete ve fotogalerii.

Autor: red

Lázně a wellness

Lázně v ČR Nárok na lázně Kolik stojí lázně Wellness pobyty

Ve speciálu lázně a wellness najdete vše, co hledáte. Co zajímavého nabízí Karlovy VaryMariánskéFrantiškovy nebo Konstantinovy LázněTřeboňLuhačovicePoděbradyLibverdaMšené nebo třeba Toušeň? Víte, kdy máte nárok na lázně, pokud jste např. po operaci kolene, máte astmaartrózu nebo cukrovku? Chcete relaxovat? Našli jsme to nejlepší wellness pro ženypáry i seniory. Projděte si naše tipy na wellness v ČR i na Slovensku.

Video se připravuje ...