Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lázně po rakovině: Kdy máte nárok a budete něco doplácet?

22. února 2019 | 12:38

Prošli jste si tímto náročným onemocněním a nejste si jistí, jestli máte nárok na lázně? Řekneme vám, v jakém případě vám lázně přiklepnou, zda si budete muset něco připlatit a jak o léčebný pobyt vlastně zažádat.

Ať už máte za sebou chemoterapii, ozařování nebo vám nádor odstranili pouze operací, po ukončení léčby máte nárok na lázně. A to i tehdy, že ještě užíváte hormonální léky. Podmínkou ale je, aby byla vaše onkologická léčba úspěšná: „Na přešetření, které pacienti po ukončení léčby absolvují, nesmí být nalezen žádný nádor nebo metastáza,“ upřesňuje podmínky Jana Mendelová, lékařka Priessnitzových léčebných lázní. Do lázní musíte odjet do roka od ukončení léčby, pobyt trvá tři týdny a plně ho hradí pojišťovna.

Jak získat poukaz do lázní?

Jak se do lázní dostat? Nejprve vám je musí doporučit váš onkolog. Pokračujete u praktického lékaře, který vám na základě tohoto doporučení vystaví návrh na lázeňskou léčbu. Nakonec přichází na řadu revizní lékař pojišťovny, který musí pobyt schválit. Podívejte se podrobněji, jak celý proces probíhá.

Rekonvalescence po rakovině

A co vás v lázních čeká? Po rakovině vám pomůže cvičení v bazénu nebo plavání, venkovní skupinové aktivity, jako je např. dechové cvičení a nordic walking. Těšit se můžete i na relaxační koupele, masáže a další procedury podle typu rakoviny, kterou jste prodělali. „Je tu také možnost psychoterapie nebo nácviku relaxace pomocí autogenního tréninku. Cílem celého programu je pomoci pacientovi, aby se jak po fyzické, tak po psychické stránce srovnal s s onemocněním a léčbou, kterou absolvoval,“ vysvětluje lékařka Jana Mendelová.

Autor: taj

Lázně a wellness

Lázně v ČR Nárok na lázně Kolik stojí lázně Wellness pobyty

Ve speciálu lázně a wellness najdete vše, co hledáte. Co zajímavého nabízí Karlovy VaryMariánskéFrantiškovy nebo Konstantinovy LázněTřeboňLuhačovicePoděbradyLibverdaMšené nebo třeba Toušeň? Víte, kdy máte nárok na lázně, pokud jste např. po operaci kolene, máte astmaartrózu nebo cukrovku? Chcete relaxovat? Našli jsme to nejlepší wellness pro ženypáry i seniory. Projděte si naše tipy na wellness v ČR i na Slovensku.

Video se připravuje ...