Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lázně na cukrovku: Kdy máte nárok na pobyt a budete něco doplácet?

14. února 2019 | 06:00

Trpíte cukrovkou a nejste si jistí, zda máte nárok na lázně? Řekneme vám, v jakém případě vám lázně přiklepnou, zda si budete muset něco připlatit, a jak o léčebný pobyt vlastně zažádat.

Největší šance na lázně mají ti pacienti, kterým se k cukrovce přidružily ještě další nemoci, např. srdce, cév, látkové výměny, ledvin nebo dýchacích cest. „Pouze na diabetes pak mohou získat lázně pacienti, kteří mají – i přesto, že dodržují vše, co jim doktoři doporučují – zvýšenou hodnotu krevního cukru,“ říká lékař lázní Libverda Tomáš Kilian s tím, že špatné hladiny glykemie zvyšují riziko infarktu a také ohrožují správnou funkci ledvin, což může člověka dovést až k dialýze.

Jak získat poukaz do lázní?

Lázně vám každopádně musí schválit odborníci. Váš specialista, kterým je v tomto případě diabetolog, musí posoudit, jak moc vám cukrovka komplikuje život a podle toho vám lázně může navrhnout. Pokračujete u praktického lékaře, který vám na základě doporučení od diabetologa vystaví návrh na lázeňskou léčbu. Tu pak musí ještě odsouhlasit revizní lékař pojišťovny. Podívejte se na to, jak se dostat do lázní, podrobněji.

Co pomáhá při cukrovce?

Pokud lázně na diabetes získáte, čeká vás 28denní pobyt, který plně hradí pojišťovna. A na jaké procedury se můžete těšit? „Pacienti s cukrovkou absolvují např. uhličité minerální koupele, čtyřkomorové lázně, šlapací koupele, vířivky, cvičení v bazénu nebo léčebný tělocvik,“ říká doktor Kilian. Prospěje vám i léčba chůzí, kdy vám odborníci přesně podle vaší kondice vypočítají, jak dlouho se této aktivitě máte každý den věnovat. Lidé s tzv. diabetickou neuropatií (postižení nervů, které se projevuje například křečemi a sníženou citlivostí nohou), absolvují léčbu laserem a biolampou. A jestli máte kromě cukrovky potíže s pohybem, pomohou masáže.

Autor: taj

Lázně a wellness

Lázně v ČR Nárok na lázně Kolik stojí lázně Wellness pobyty

Ve speciálu lázně a wellness najdete vše, co hledáte. Co zajímavého nabízí Karlovy VaryMariánskéFrantiškovy nebo Konstantinovy LázněTřeboňLuhačovicePoděbradyLibverdaMšené nebo třeba Toušeň? Víte, kdy máte nárok na lázně, pokud jste např. po operaci kolene, máte astmaartrózu nebo cukrovku? Chcete relaxovat? Našli jsme to nejlepší wellness pro ženypáry i seniory. Projděte si naše tipy na wellness v ČR i na Slovensku.

Video se připravuje ...