Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co dělat, když má váš kojenec zažívací potíže?

Někdy se může matka snažit sebevíc, a dítě má přesto zažívací potíže. Co s nimi?
9. dubna 2015 | 06:00

Můžete kojit přesně tak, jak se má, a přesto může mít vaše dítě různé potíže. Podobně se to může stát, když mateřské mléko nahradí umělá výživa. Naštěstí je možné nesnášenlivost mléka nebo ublinkávání řešit. Jednou z možností jsou homeopatika. Přinášíme tipy z knihy Homeopatie a děti od doktora Tomáše Karhana, kterou vydalo nakladatelství Grada. 

Při klidném poporodním průběhu se soustřeďuje pozornost zejména na zavedení kojení. Objeví-li se nesnášenlivost mateřského mléka, může homeopatie přispět k lékařským postupům podáním léku Aethusa cynapium. U dětí, které po kojení vše vyzvrací, mají nestrávenou zelenou řídkou stolici a křeče v bříšku, může tento homeopatický lék, bohatě prověřený historií, pomoci stav brzy zklidnit. Nutné je lékařsky vyloučit mechanickou překážku v trávicím traktu!

Základem je ovšem specializovaná lékařská péče. Nelze riskovat přehlédnutí řady dalších příčin popisovaného stavu. Homeopatický lék správnou odbornou diagnostiku nezastře. Působení homeopatického léku, na rozdíl od mnoha běžných medikamentů, není potlačující, tlumicí. Jemně stimuluje léčivé síly organismu k dosažení či obnovení přirozené rovnováhy.

Potíž, která může trápit malé dítě Homeopatikum
Zvracení, nestrávené zbytky. Aethusa cynapium
Odmítá mléko mateřské i adaptované kravské. Calcarea carbonica
Stříkavé průjmy jako dužina pomeranče. Afty. Zhoršení působením slunce. Natrum carbonicum
Stejně svéhlavé jako Calcarea carbonica. Ale hubené,
drobnější konstituce.
Silicea
Opakované zvracení, hojné slinění, dlouho růžový jazyk bez
povlaku.
Ipeca

Problémy s odmítáním potravy – při kojení či pití adaptovaného kravského mléka z lahvičky – mívají častěji určité typy miminek. Kupříkladu mohutnější, línější, klidný, někdy ale náhle svéhlavý typ dítěte – Calcarea carbonica. Mléko po narození nevítá a při pití může „stávkovat“. Zajímavé je, že Calcarea se v dalším životě může naopak po mléku „utlouci“. (Homeopat by to shrnul do společné množiny – má prostě „něco“ s mlékem.) Typ dítěte Natrum carbonicum má po mléku řídkou stolici barvy pomerančové dužiny. Průjmovitá stolice se může střídat se zácpou.

Zároveň bývají v ústech častější afty. Mléko, které ukápne na kůži, ji někdy podráždí. Vadí slunce, zhoršuje vše. Jiným svéhlavcem ohledně kojení i pití adaptovaného kravského mléka je strávník opačné konstituce než Calcarea. Drobná, křehká, přitom neméně svéhlavá Silicea. Potí se, ale ne na záhlaví, spíše na končetinách.

Léky přesně na míru 

Je až s podivem, kde se u drobného tvorečka bere taková sveřepost při odmítání potravy. Správný výběr ze jmenovaných léků může stav každého z obou typů doslova přeladit. Stravu již nebudou odmítat a začnou prospívat. Kdyby se obtíže například po nachlazení objevily znovu, léčbu můžete klidně zopakovat. Je ještě několik nápadnějších stavů s problémy kolem novorozenecké potravy. Vždy je nutný lékařský dohled novorozeneckého lékaře a následně praktického pediatra.

Někdy miminkům pomůže Ipecahuana, krátce zvaná Ipeca. Dyspeptické dítě  je protivné, a přestože po jídle zvrací, má růžový jazyk bez povlaku. Nápadně hojně ale sliní, sliznice tu neosychají na rozdíl od situací, kdy jsou potřeba jiná homeopatika.

Video se připravuje ...