Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cvičitelka Hanka Kynychová radí: Jak zhubnout do plavek?

Hanka Kynychová
12. června 2009 | 05:00

Dovolená se blíží a představa, že vyrazíte v plavkách na pláž vás začíná pomalu děsit? Můžete vypadat o trochu lépe, když s tím začnete něco dělat ještě dnes? Na to v redakci Blesku odpovídala cvičitelka Hanka Kynychová.

Co vás zajímalo? Vše o hubnutí, kdy začít s pohybem po porodu, nové trendy ve cvičení nebo jak cvičit doma.

Stihnu ještě teď zhubnout do plavek, když za měsíc jedu na dovolenou?

Musíte napnou veškeré síly a chodit aspoň 3 x týdně do tělocvičny nebo se intenzivně hýbat sama. Kombinujte třeba aerobik se spinningem, běhejte v přírodě, jezděte o víkendu na kole. Zároveň si upravte jídelníček. Omezte sladké a tučné, jezte hodně zeleniny a libového masa. Pokud vytrváte, výsledek se za měsíc musí dostavit.

V plavkách se stydím za velký zadek a stehna, ale jsem z malé vesnice a nikde poblíž není tělocvična, jak je mám shodit?

Budete muset posilovat a zpevňovat. Začít musíte s nějakou instruktáží. Vám by nejlépe vyhovovalo cvičit podle DVD nebo podle televize. Musíte se hýbat aspoň dvakrát týdně. Nejdřív byste měla posilovat váhou vlastního těla a pak si můžete třeba přidat cvičení s gumičkami nebo na balónu.

350141:gallery:true:true

Věřte radám Hanky Kynychové. Při pohledu na její tělo je jasné, že ví o čem mluví...

Miluji sladké. Mám úplnou závislost. Poraďte!

Mám zkušenost, že když tělu nedodáte cukr v podobě příloh (rýže, těstoviny, pečivo), tak si o cukr řekne a vy sáhnete po sladkém. Dejte si ráno misku kornflejků, tmavý rohlík se šunkou, k snídani ovocný jogurt, v poledne rýži s masem a už máte v jídelníčku sacharidy. A tělo už nebude mít takovou chuť na sladké. Nechte si také zjistit hladinu chromu v těle. Pokud je nízká, organizmus se sladkého důrazně dožaduje. Můžete si koupit v lékárně chom a vyzkoušet, jestli chutě ustanou.

Hanko, dáte si i vy občas kousek dortu nebo nanuka?

Jasně že dám, ale mám výhodu, že sladké nemiluju. Klidně si dám kousek při nějaké rodinné oslavě, ale že bych zašla do cukrárny na dort, to ne.

Nechala jsem si od doktora napsat prášky na hubnutí. Jaké s tím máte zkušenosti?

Osobní zkušenost nemám. Ale znám to od svých klientek. Tyto pilulky vám, laicky řečeno, trochu oblbnou mozek a zablokují centrum chuti a vy nemáte hlad. Já bych se toto bála. V okamžiku, kdy je přestanete užívat, chutě se vrátí a může dojít k výraznému jojo efektu.

Před 10 lety jsem přestala kouřit a od té doby jsem přibrala 20 kg. Potřebovala bych upravit jídelníček. Kde hledat?

Vy potřebujete tzv. noty, podle kterých se budete stravovat. Kupte si nějakou odbornou knihu s vyváženými redukčními jídelníčky a jeďte podle nich.

Kdy mohu začít cvičit po porodu?

Myslím si, že klidně můžete začít cvičit už i v šestinedělí. Na www.hejbejse.tv najdete přímo speciální trénink po porodu. Po šestinedělí můžete už zase chodit na aerobik nebo pilátes.

Kdy mají začít cvičit děti?

V mém fitku cvičíme s dětmi od 4 let. Ty menší ještě nemají tu správnou koordinaci a nechápou pokyny. S těmi nejmenšími dělám průpravu na aerobik. Ale žádné složité choreografie.

Měla jsem 100 kg a třicet jsem zhubla díky úpravě jídelníčku. A mám tělo jako bláto. Potřebovala bych ho zpevnit. Jak?

Pokud máte čas, začněte chodit pravidelně aspoň 2 x týdně cvičit. Začít byste měla pilatesem nebo novinkou - cvičením bosu. To je cvičení, při které se zapojí i vnitřní břišní svalstvo a intenzivně se posiluje.

Co je to balanční cvičení?

Při těchto cvičeních (pilates, bosu, fitball, powerball) se zapojuje hluboké svalstvo (třeba neviditelné břišní svalstvo ochablé po porodu). Také posilujete pánevní dno, což je dobré pro prevenci inkontinence. Tahle cvičení na první pohled vypadají jednoduše, ale vůbec to tak není. Abyste je dobře zvládla a dostavil se efekt, potřebujete kvalitního instruktora.

Četla jsem o nějakém Heat programu. Co je to a není to jen v Praze?

Jde o vysoce energeticky spalovací aerobní trénink, kdy cvičenec jde po mechanickém pásu. Vychází se z toho, že chůze je člověku nejpřirozenější a trénink staví na ní. Je vhodný pro všechny kategorie lidí: těhotné, seniory, osoby s velkou nadváhou a pro ty, které nebaví aerobik a další choreografická cvičení. Heat program si zacvičíte nejen v Praze, ale i v Mostě, Přerově, Bílině, Plzni, Olomouci a Hradci Králové.

Autor: Iva Dvořáková
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...