Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Před 32 lety v Praze otevřel první McDonald's! Prohlédněte si fotky z prvních českých "mekáčů"

20. března 2024 | 06:00

Je to už dvaatřicet let, co se v Praze ve Vodičkově ulici otevřel první McDonald's. Čechy lákal na křupavé hranolky, lákavé hamburgery nebo na legendární dvoupatrový Big Mac. Samotné otevření prvního "mekáče" bylo pro Prahu velkou událostí, které se zúčastnila také řada významných osobností. Zavzpomínejte s námi na tento den ve fotogalerii.

První McDonald´s byl v Praze otevřen 20. března roku 1992 ve Vodičkově ulici, kde funguje dodnes. Šlo o první známý fastfoodový řetězec, který se po pádu komunismu v roce 1989 dostal do České republiky. Byl tak symbolem modernity, konzumu a západního stylu života, což bylo v době, kdy se země vzpamatovávala z období komunistické vlády, velmi osvěžující. Jeho otevření však vzbuzovalo také obavy. Někteří lidé se totiž báli, že bude McDonald's konkurovat místním podnikům, a způsobí tak ztrátu pracovních míst. Většina však byla nadšená a těšila se, že ochutná "pravou Ameriku".

Na pravý "hambáč" se těšily i celebrity

Otevření prvního McDonald's v Praze bylo velkou událostí, které se zúčastnila i řada významných osobností – nechyběli mezi nimi například herci Josef AbrhámJiří Bartoška nebo zpěvačka Lenka Filipová. Slavnostního otevření McDonald´s se zúčastnila také americká velvyslankyně Shirley Temple.

Slavnostní otevření jedné z prvních poboček McDonaldu v Praze - na Florenci. Na VIP party tehdy dorazila i Dáda Patrasová, Felix Slováček a Karel Svoboda

Po otevření se před pobočkou davy lidí táhly po celý den a každý se těšil na to, až ochutná zlatavé hranolky a dvoupatrový Big Mac, který v roce 1992 stál okolo čtyřiceti korun. Jen za první den restaurace obsloužila asi 11 tisíc lidí. Češi byli zvyklí na tradiční českou kuchyni, koncept rychlého občerstvení byl pro ně navíc lákavou neznámou, a návštěva McDonald´s se tak pro ně stala obrovským zážitkem.

Pobočka McDonald´s, která je v pražské Vodičkově ulici k nalezení i dnes, nabídla Čechům pokrmy jako hamburgery, cheeseburgery, Big Mac, hranolky nebo mléčné koktejly. Kromě tradičních hamburgerů nabízel ale McDonald's také nové, pro české zákazníky neobvyklé produkty, jako jsou například McMuffins nebo Chicken McNuggets. S přihlédnutím k tehdejším platům i obecným cenám v restauracích platili lidé za toto jídlo vysoké částky. V roce 1993 stál Big Mac 50 korun, cheeseburger jste koupili za 20 korun. Průměrný plat byl v té době přitom jen necelých 6 tisíc Kč.

Prahu následovala i další velká města

První restaurace ve Vodičkově ulici byla malá a měla kapacitu pouze sedmdesát zákazníků. Poptávka po americkém fast foodu byla ale obrovská, a proto se začal McDonald´s rozšiřovat do dalších částí Prahy a později do dalších měst v České republice. První McDonald’s v Ostravě byl otevřen v roce 1993 a ve stejném roce jsme u nás oslavili také příchod prvního Drive-Thru, a to v restauraci ve Velkém Meziříčí na D1. Dnes má McDonald's v České republice stovky restaurací a patří mezi nejoblíbenější fastfoodové řetězce v zemi. Stal se tak oblíbeným místem pro rychlou stravu a setkání s přáteli. Na otevření prvního McDonald´s v České republice se podívejte ve fotogalerii.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén