Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vitacit, Tang a šumák: Přinášíme porovnání legendárních letních retro nápojů!

  • 3. srpna 2023 | 06:00

    Některé vzpomínky z dětství se nikdy nevytratí. Mnoho z nich máme spojených s různými jídly, sladkostmi či nápoji, jež jsme buď milovali, nebo nesnášeli. Všichni si určitě pamatujeme na rozpustné nápoje v pytlíčkách - Vitacit, Tang a šumák - které jsme si užívali zejména v létě.

    Mezi kamarády i rodinnými klany pak nejvíce soupeřili právě tito tři nejsilnější zástupci. Pro který z nich jste měli slabost vy? Přečtěte si, čím byly jednotlivé rozpustné nápoje unikátní a jak vznikly.

  • Vitacit

    VITACIT

    Původně byl Vitacit citronový a jeho výroba byla zavedena proto, aby dostaly práci ženy, které měly sníženou pracovní schopnost. Výroba tohoto sladkokyselého přípravku na domácí výrobu nápojů totiž nebyla vůbec náročná. Vznikl v zemědělském podniku Kaznějov u Plzně, ve kterém se původně vyráběla kyselina citrónová. K této základní surovině se potom přidal jen cukr, vitamin C a aroma a Vitacit byl na světě.

    Přesto, že se měl rozpouštět ve vodě a díky tomu pak vznikl ovocný, neperlivý nápoj, jako děti jsme ho konzumovaly trošku jinak. Nasypaly jsme si ho plnou dlaň, a potom ho lízaly jazykem a cucaly, tak dlouho, dokud se nerozpustil. Tím ovšem docházelo ke tření krystalků cukru o patro, a kdo došel až na dno pytlíku, měl dáseň sedřenou skoro do krve a celou pusu rozleptanou od kyseliny, ale bylo to tak dobré, že nešlo jinak.Samozřejmě nakonec bylo i více příchutí, malinová, jahodová, pomerančová a citrónová a podle toho jakou jste si koupili, jste měli také barevný jazyk i ruce a vůbec vše, co přišlo s Vitacitem do styku. Dřív stál balíček 1,50 Kč, dnes ho můžete v retro akcích koupit asi za 17 Kč.

  • Šumák

    ŠUMÁK

    Šumák je lidové označení pro nápoj, který se jmenoval Šuměnka. Byl v malých, papírových pytlíčcích, které byly povoskované, aby se k prášku nedostala vlhkost a obsahoval asi dvě čajové lžičky směsi. Pokud obsah pytlíku zvlhl, ať už to byla jakákoliv nehoda, změnil se v tuhou hmotu, která nejen, že už nefungovala tak, jako prášek, ale téměř nešla ani rozpustit ve vodě. Stejně jako u Vitacitu, i Šuměnky měly základní surovinou kyselinu citrónovou, která byla doplněna jedlou sodou, aromaty, potravinářským barvivem a cukrem. V kontaktu s vodou došlo k chemické reakci, při níž se uvolňoval oxid uhličitý, a tím pádem se do nápoje dostaly bublinky.

    Už sám název napovídá, že prášek v kontaktu s tekutinou začal šumět a mnohdy tato šumivá reakce vyhnala obsah skleničky tak vysoko, až přetekla, museli jste tedy být vždy ve střehu. Šumák milovali především příznivci perlivých nápojů, ale i tento prášek se konzumoval suchý. Tentokrát se sypal rovnou do úst, kde se slinami vytvořil výbušnou reakci, při níž vznikalo tolik pěny, že jste měli pocit, že vám uniká i nosem a snad i ušima! Kdo se nezakuckal, vyhrál! Šuměnky byly v oběhu mnohem déle než Vitacit, znala je už První republika. Cena, za kterou se dal pytlíček pořídit, byla kolem roku osmdesát asi dvacet haléřů. Byly jen dvě příchtě, citron a pomeranč a poznalo se to podle barvy pytlíčku, žluté nebo červené. Herbex Šuměnka je stále k dostání, je ve větším balení a praktičtějším, plastovém. Pořizovací cena je pět korun.

  • Tang

    TANG

    Tang je původně americký výrobek, který se objevil na našem trhu díky spřátelené Jugoslávii. Do Československa se dostal během osmdesátých let správě díky jugoslávské Podravce a bylo to až neuvěřitelné, že něco z Ameriky za totality proniklo až na náš trh. Možná proto tento „cizák“ brzy začal vytlačovat výše zmíněné dva a i další českou produkci instantních nápojů

    Vědec zabývající se potravinami William A. Mitchell a chemik William Bruce James z General Foods Corporation vytvořili Tang v roce 1957. Když se prováděly pokusy s jídlem v kosmu, tak Tang byl vybrán mezi ty, jež tento pokus podstoupil. Takže je to stejně jako nás Krteček produkt, že se proletěl vesmírem. Tang byl samozřejmě cool a trendy a všichni ho chtěli raději než to, co u nás bylo už tolik let. Děti ho také lízaly z dlaně a rozpouštěly v ústech. Složení měl obdobné, jako Vitacit, jen s příměsí více látek. Dnes ho stále můžete sehnat a dáte za něj přibližně 19 Kč.

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.