Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lednová švihadlová výzva 2024: Pomozte pohybem handicapovaným dětem

Video se připravuje ...
Lednová švihadlová výzva 2024: Pomozte pohybem handicapovaným dětem
VIDEO: Švihej.cz
20. prosince 2023 | 06:00

Leden se blíží a vy si už nejspíš dáváte jedno důležité předsevzetí: začít se hýbat a shodit nadbytečná kila. Co takhle udělat něco pro sebe a zároveň tím pomoct někomu dalšímu? Motivací vám může být Lednová švihadlová výzva, která má jasný cíl: vybrat 2 miliony korun, a pomoct tak handicapovaným dětem Nikolce, Aničce a Šimonkovi. Jdete do toho s námi?

 

Lednovou švihadlovou výzvu mají na starost zakladatelé Švihej.cz Tomáš a Marek Vaněčkovi spolu se zakladatelem spolku Srdce na pravém místě Jakubem Kohoutkem. „První Lednová švihadlová výzva vznikla v lednu 2021, kdy za námi s tímto nápadem přišel Jakub Kohoutek ze spolku Srdce na pravém místě. Všechno bylo hrozně narychlo, ale šli jsme do toho. Nakonec jsme pomohli vybrat pro Adélku 204 000 Kč a našvihali 28 000 000 přeskoků. To nás nakoplo udělat z výzvy tradici,“ popisuje začátky Tomáš Vaněček. Jedná se již o čtvrtý ročník a cílem letošní výzvy je překonat dohromady 100 000 000 přeskoků přes švihadlo a vybrat 2 miliony korun pro handicapované děti Nikolku, Aničku a Šimonka.

Lednová švihadlová výzva 2023: Pomozte pohybem handicapovaným dětem!

Kam půjde výtěžek?

Každý rok vybere Jakub Kohoutek jedno či více handicapovaných dětí, jejichž rodiny si nemohou dovolit náročnou léčbu a rehabilitaci, auto se speciální úpravou nebo upravit domov pro kvalitnější život. Letos padla volba hned na tři děti, které potřebují finanční pomoc.

Pětiletá Nikolka trpí vlivem náhodné mutace ultravzácným neurodegenerativním onemocněním, a to leukodystrofií H-ABC. Jedinou její nadějí jsou pravidelné rehabilitace, které zpomalují progresi nemoci, a právě na ty se pak použijí vybrané peníze. Tímto konkrétním onemocněním na světě trpí zhruba dvě stě lidí.

Čtyřletému Šimonkovi byla v pouhých čtyřech měsících diagnostikována vzácná metabolická nemoc Lesch-Nyhanův syndrom. Ta způsobuje, že Šimonek sám nechodí, nesedí, nemluví, sám se nenapije ani nenají a je odkázán na celodenní péči.

Čtrnáctiletá Anička se narodila v 38. týdnu s velmi nízkou váhou. Po porodu ji museli lékaři dlouhé tři minuty oživovat. Malá bojovnice musela být v inkubátoru a měla dva dny na přežití. V jedenácti měsících podstoupila Anička kontrolní magnetickou rezonanci, která odhalila těžkou spastickou kvadruparézu.

Pokud se podaří vybrat 2 miliony korun, budou dětem dopřány tolik potřebné kvalitní rehabilitace a peníze se použijí také na prostorný automobil a bezbariérovou rekonstrukci bytu.

Jak na to? 

Je to naprosto jednoduché. „Zaplatíte startovné minimálně 199 Kč přes portál Donio.cz, registrujete se na webu a celý leden skáčete přes švihadlo a zapisujete přeskoky," uvádí Tomáš Vaněček. Skákat může naprosto každý – děti, dospělí i senioři. Můžete skákat sami za sebe nebo vytvořit tým. Pozvěte své kolegy z práce nebo kamarády a vzájemně se motivujte! Zapojit se může také celá firma. 

Udělejte něco pro sebe i pro druhé

"Hlavním cílem celé výzvy je samozřejmě přispět na dobrou věc, ale zároveň lidi chceme motivovat k pohybu a překonávání sebe sama," říkají k výzvě zakladatelé Švihej.cz Tomáš a Marek Vaněčkovi. Nejenže díky švihadlu spálíte mnoho kalorií, zbavíte se tak nadbytečných kilogramů, a ještě posílíte tělo, ale navíc se díky švihadlu vrátíte do dětských let, a užijete si tak spoustu zábavy. Celý průběh výzvy můžete sledovat pod hashtagem #SvihamSrdcem, a proniknete tak do komunity lidí, kteří mají srdce na pravém místě, pomáhají pohybem a vzájemně se motivují. Tak co, skočíte do toho taky?

 

Autor: Aneta Valešová