Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Online chat s odborníkem: Jaké doplňky stravy se hodí pro děti?

MUDr. Jan Boženský
15. října 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Podzim je období chřipek a nachlazení. Ve velkých kolektivech, jako jsou školy nebo školky se bacily přenáší závratnou rychlostí. Jak své děti v tomto období nejlépe chránit a jaké doplňky stravy jsou pro děti nejvhodnější? Ptali jste se pediatra MUDr. Jana Boženského na našem chatu, který proběhl 19.10.

online chat
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký názor máte na homeopatii? Jsou tyto doplňky vhodné? Mají nějaký efekt? Děkuji Anna (Anna )
Foto
Přeji hezký den, jsem vzděláním pediatr a problematika homeopatie je mi trošku vzdálená. Nechci zde prezentovat jen nějaké pocity či osobní zkušenosti, nicméně v ČR je tato problematika již v rámci zákona řešena na úrovni léčitelství.
Dobrý den, na podzim jsem pořídila rýmovník. Mám ho umístěný v dětském pokoji, kde se o něj dcerka stará :-). Někde jsem četla, že se z něj dá dělat sirup na kašel a příznaky rýmy. Chtěla bych to vyzkoušet. Jaký máte názor, myslíte, že to je k něčemu? Děkuji.(JennyZ)
Foto
Latinsky Plectranthus argentatus, neboli australský druh molice, známý jako rýmovník, obsahuje vonné silice, které jistě pomáhají při dýchacích potížích. ¨ Pokud se o tuto rostlinu Vaše dcerka stará, tak je to ještě navíc plus (kromě té vůně). Bohužel tím mé znalosti končí, ale jak jsem dnes psal, bylinky jsou určitě velmi vhodné, trochu mám problém s tím, že nikdy nemohu říci, kolik té látky jsem podal (jiný druh, jiné podmínky, jiná příprava ...). Takže jako ozdoba na parapet ano, jako "výchovná" hračka pro děti ano, jako vůně ano, ale jako léčba nachlazení hlavně malých dětí (kojenců a batolat) asi ne.
Dobrý den, pomáhají prosím k obranyschopnosti probiotika? Nemůže člověk pravidelným uživáním dětem (mám 4 kluka) spíš uškodit. Ve smyslu rozmazlit střeva:).(Markéta)
Foto
Pro imunitní systém je nezbytná rovnováha ve střevech (střevní mikrobiom) a pro navození této rovnováhy jsou důležitá také probiotika. A k tomu rozmazlování, rozmazlujte svá střeva co to jde, protože zdravé střeva a vyvážený střevní mikrobiom není důležitý jen pro trávení a imunitu, ale i pro naši psychickou pohodu. Naše babičky říkaly, že láska prochází žaludkem, my dnes může říct, že láska a spokojenost prochází celým trávícím traktem.
Dobrý den, jak dlouho doporučujete vitamíny užívat? Nemůže dlouhodobé užívání těchto preparátů dětem škodit?(Helena Jaňurová)
Foto
Některé potravinové doplňky mohou tělu dodat přiměřené množství nezbytných látek, které ve standardní dietě chybí, nicméně rozhodně by neměly vyváženou a pestrou stravu nahrazovat. Kombinace většího množství potravinových doplňků mohou vést k řadě nežádoucích účinků, zvláště když si uvědomíte, že je stále větší procento potravin obohacováno o vitamíny a nutrienty. Dle FDA (U.S. Food and Drug Administration) bychom měli vždy zvažovat potřebu doplňků stravy, pečlivě sledovat doporučené dávkování jednotlivých látek a zvláště opatrní bychom měli být u těhotných žen a dětí. Takže neuvážené a nevyvážené podávání i vitamínů může být pro každého z nás škodlivé. Ale přiměřeně kombinované preparáty s dostatkem zeleniny a ovoce nám pomoci mohou. Na takto obecnou otázku Vám mohu dát relativně obecnou odpověď.
Dobrý den, zajímalo by mě, zda jsou doplňky stravy lepší než pestrá vyvážená strava. Pokud jste toho názoru, že ano, prosím, jaké konkrétně doplňky v období chřipek pro děti tedy doporučujete? Četla jsem, že multivitaminy nejsou vhodné, prosím o konkrétní názvy vitamínů a minerálů. Děkuji (Anna)
Foto
Pokud je strava pestrá, tak můžeme říci, že není důvod podávat další vitamíny či jiné látky ve formě potravinových doplňků. Víme, že doporučená minimální denní dávka zeleniny pro dospělého člověka je v České republice 400g. Ruku na srdce, kolik zeleniny jste snědla včera? A tak je to i s potravinovými doplňky. Pokud budeme jíst my i naše děti každý den dostatek zeleniny a ovoce, pravidelně jíst mléčné výrobky a budeme se vyhýbat jídlu z rychlého občerstvení, tak potřeba doplňků stravy bude minimální. Ale tady platí to ale. Nelze doporučit potravinové doplňky všem jako náhradu pestré stravy, ale lze doporučit některé potravinové doplňky s ohledem na potřeby rostoucího dětského organismu. Takže nelze napsat, kupte si toto a budete zdrávi. Je třeba myslet na to, že kojenec má jiné potřeby než předškolní dítě, takže i případné potravinové doplňky budou jiné. Asi bych volil preparáty dle věku dítěte a taky podle stavu dítěte a případně podle ročního období. Podávat vitamín D v zimě je určitě vhodnější než v létě, u kojenců je vyšší potřeby železa než u batolat ( s ohledem na jejich růst) a tak bychom mohli pokračovat dále.
Dobrý den, pane doktore, doporučuje spíše přírodní preparáty k posilovaní imunity (bylinky apod) nebo spíše preparáty dostupné v lékárně? Děkuji za odpověď Barbora K. (Barbora K.)
Foto
Mám rád bylinky, ale zde nikdy nemůžete odhadnou obsah účinných látek. Takže preferuji preparáty z lékárny. A musím se trochu vymezit proti slovu posilování imunity. Nelze doporučit potravinové doplňky všem jako náhradu pestré stravy, ale lze doporučit některé potravinové doplňky s ohledem na potřeby rostoucího dětského organismu. Podpora dětské imunity by měla být založena hlavně na respektování jejího přirozeného vývoje, na její přiměřené modulaci s využitím pestré a bohaté stravy a v indikovaných případech pak s podporou vhodných potravinových doplňků z přírodních zdrojů. Je vždy lépe využívat posilujicích efektů prekursorů vitamínů, kofaktorů a dalších látek, které se zde nacházejí v přirozených kombinacích, než selektivně a krátkodobě dodávat tělu vysoké dávky vitamínů a jiných látek. Takže nechtějme imunitu posilovat, ona je většinou v pořádku, naučme se využívat toho co máme k její přirozené modulaci.
Dobrý den, mám syna v první třídě. Všichni nás varovali, že po začátku školního roku budou časté virozy a zatím nic, nicméně bych jeho imunita ještě nějak zvýšila. Máte nějaké doporučení pro tento věk?(Marcela )
Foto
Asi Vám mohu je držet palce a popřátm ať Vám to vydrží co nejdéle. Jinak obecně hodně zeleniny a ovoce, dostatek pohybu ale také spánku a relaxu (bez počítače a mobilu). Do stravy bych mimo probiotik přidal omega 3 nenasycené mastné kyseliny (rybí tuk).
Dobrý den, mám 3letou holčičku, která již druhým rokem navštěvuje kolektiv dětí v jesličkách. Celkový stav je dobrý, nemá žádné alergie nebo dlouhodobě sníženou imunitu, nic, co by ji nějakým způsobem omezovalo. Můj dotaz je, jakou doporučujete kombinaci zdraví prospěšných medikamentů k udržení její obranyschopnosti co nejdéle? Děkuji.(JennyZ)
Foto
Základní chybou často je, že nerespektujeme přirozený průběh nemoci. Chceme, aby naše děti byly pořád zdravé, a máme pocit, že je neustále nutné jejich imunitní systém posilovat. A každý podzim a na jaře jsme velmi překvapeni, že to tak úplně nefunguje. Imunitní systém (specifická imunita) se učí reagovat na nové podněty a na to učení potřebuje čas. A taky dělá chyby. Tak jako žák v autoškole potřebuje čas a trénink k získání řidičských dovedností, tak i dětská imunita potřebuje čas - i ty nemoci - k získání potřebných schopností. Velké a rychlé auto pak ze žáka autoškoly neudělá pilota Formule 1 a i tolik propagované preparáty na posílení imunity ji nedokáží v tomto období výrazně zlepšit. Takže bychom měli dát imunitnímu systému dostatečný čas na regeneraci a dbát na jeho zdravý vývoj po celý rok. Opakovaně budu doporučovat dostatek zeleniny a ovoce, pohyb (ne v obchodním centru), do stravy pak přidat vhodné množství pre a probiotik a v období zvýšeného výskytu infekcí pak ještě beta glukany (kvalitní výtažky!!!).
Dobrý den, se svým 4letým synem jsem téměř celou loňskou zimu strávila doma, kašel, rýma, horečky, stále dokola...byli jsme i na imunologickém vyšetření, kde mu vyšlo, že je vše v pořádku...jí hodně zeleniny, ovoce, jídelníček má, myslím si, velmi pestrý,..od jara do teď bez rýmy a sotva začal chodit do školky, opět rýmy, kašel...představa, že s ním strávím opět celou zimu doma, mě děsí! Co mi tedy jako odborník doporučíte?(Petra)
Foto
Imunitní systém se učí správně reagovat již od narození a jako každý „student" může mít někdy období, kdy není jeho výkon 100procentní. To ale neznamená, že se jedná o oslabení imunity. Mnohdy se v praxi setkávám s názorem rodičů, že mají dítě s oslabenou či poškozenou imunitou. Většinou se jedná o děti, u kterých došlo k nárůstu běžných dětských nemocí v relativně krátkém období a ne zcela vyzrálý dětský imunitní systém tu zátěž nezvládá zcela na jedničku. Pokud ale rodiče dají imunitnímu systému svého dítěte dostatek prostoru na rekonvalescenci, tak se většinou stav upraví a vývoj dítěte probíhá zcela normálně a správně. Takže pokud máte dostatečným příjem zeleniny a ovoce, pohyb v přírodě a necháte své dítě dostatečně odpočívat, tak bych do stravy přidal "jen" vhodná probiotika a beta glukany a počkal bych. Možná, že bude překvapeni, že se již minulý rok opakovat nebude.
Dobrý den, jak staré dítě může začít brát doplňky stravy? (Barbora )
Foto
Přeji hezký den, po narození podáváme dítě vitamín K, pak pravidelně asi do 18 měsíce věku vitamín D. Obecně bych doporučil vitamíny ve formě doplňků stravy až po jednom roce věku života. Něco jiného budou pre a probiotika, které doporučuji již od kojeneckého věku.
dobrý den, mohu své dítě vitamíny nebo jinými doplňky stravy v kombinaci s přírodními vitamíny (ovoce, zelenina....) předávkovat? (Jana Kozáková)
Foto
Přeji hezký den, určitě můžete. Ale většinou se vám nepovede"dostat" do dítěte takové množství ovoce a zeleniny, že by mohlo způsobit akutní otravu, ale určité typy vitamínů se v těle ukládají a tak mohou při opakovaném a neuváženém podávání potíže způsobit. Větší riziko pak představují multivitamínové prostředky, které mohou obsahovat velké množství některých typů vitamínů. Takže se asi nestane, že po podání jater ledního medvěda způsobíte otravu vitamínem A, ale pokud budete podávat vysoké dávky multivitamínů dlouhodobě, tak zde jisté riziko hrozí.
Dobrý den, jen dobrý Vigantol pro děti nebo je i jiná alternativa?(Jana Moudrá)
Foto
Přeji hezký den, Vigantol je určitě bezpečný a vhodný typ vitamínů pro kojence a batolata. Osobně však preferuji (hlavně větším dětem a dospělým) kombinaci vitamínů D3 a vitamínu K2. Vitamín D3 patří mezi neúčinnější formy vitamínu D a ve spojením s vitamínem K2 pak zlepšuje ukládání vápníku do kostí.
Dobrý den, jaké viatminy jsou vhodné pro nejmladší děti? Dceři jsou 2 roky. Děkuji(Marika)
Foto
Přeji hezký den, základní doporučení je dostatek zeleniny, ovoce a pobytu v přírodě. V zimních měsících bych navíc přidal přiměřenou dávku vitamínu D, zvážil bych pravidelné užívání probiotik (živé kultury ve střevech) a v období zvýšeného výskytu infekcí pak beta glukany.