Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Festival romského jazyka nabídne divadlo dětem z vyloučených lokalit

Festival Dny živé romštiny probíhá v těchto dnech v centru prahy
29. listopadu 2016 | 10:10

Divadla, koncerty, ale i přednášky a panelové diskuse v romštině – to je hlavní náplň festivalu romského jazyka, který probíhá v těchto dnech v Praze. Jeho záměrem je vyvést romštinu z intimního prostředí romských domácností a bezprostřední romské komunity.

Ukázat všem, že romština je bohatý jazyk, který obstojí jak v umění, tak ve veřejné sféře, to je cílem dvoudenního festivalu RomAcademy: Dny živé romštiny. Festival je určen všem, především pak ale zástupcům mladé generace Romů. Proto v rámci programu přijede 80 romských dětí z vyloučených lokalit, navštíví divadelní představení O Smolíčkovi v divadle Minor a následně se zúčastní dětského programu v romštině pod vedením pana Gejzy Horvátha z Brna. Kvůli dětské části dramaturgie, jakož i pro skvělé umístění divadla v centru Prahy, se celá akce odehraje právě v Minoru.

 

Video se připravuje ...
Romské divadlo Romathna se připravuje na 25. výročí • VIDEO: Youtube.com/Gipsy TV

V rámci festivalu probíhají také přednášky a debaty – například na téma romštiny v médiích. Celý program je zakončen představením slovenského romského profesionálního divadla. Soubor Romathan je v prostoru bývalého Československa nejdéle hrajícím divadlem, které uvádí původní hry v romštině. V rámci jejich pražského vystoupení odehrají fragmenty ze tří her: Romano hakaj (Romský zákon), Lavuta – Romengeri vodži (Housle – duše Romů) a O Roma džan upre (Cikáni jdou do nebe). Lístky jsou ještě k dispozici.

Autor: red