Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nechutné umění: Argentinský výtvarník maluje obrazy vlastníma očima!

4. října 2013 | 13:00

Běžně se říká, že má někdo v oku jiskru. No Leonardo Granato, umělec z argentinského Buenos Aires, zašel trochu dál a má v očích barvu. Jejím vystřikováním na plátno pak tvoří zajímavé abstraktní obrazy.

Tuto velmi netradiční a poněkud nechutnou techniku vymyslel Garnato když se snažil přijít na způsob, jak by se posunul dál ve své umělecké kariéře a životní cestě. Co přesně ho vedlo k myšlence použít k malbě vlastní oči, to bohužel netušíme, faktem ale zůstává, že je to nápad opravdu jedinečný.

Leandro Granato maluje své obrazy očima
Autor: facebook.com/leandro.granato.5

Umělci trvalo podle jeho slov celé dva roky, než techniku vstřikování barvy na plátno očima přivedl k dokonalosti. Nejtěžší bylo prý najít takové pigmenty, u kterých by nehrozilo, že mu způsobí zdravotní problémy nebo dokonce slepotu.

Granato musel také čelit odmítavým reakcím svých nejbližších i širokého okolí, když jim o svém nápadu vyprávěl: "Bylo to opravu těžké období. Moje rodina si o mně myslela, že jsem se dočista zbláznil. Časem ale pochopili, že jde o umění a proč je to pro mě tak důležité.", říká Leandro Granato ve svém videu.

Cena obrazů se pohybuje řádově kolem 30 tisíc korun
Autor: facebook.com/leandro.granato.5

Samotná technika spočívá v nasátí speciální barvy nosem do dutin, ze kterých se vztlakem dostane až do slzných kanálků. Poté ji umělec, opět tlakem vzduchu, vstřikuje na plátno pod různým úhlem, aby tak vznikaly jedinečné malby.

Cena obrazů se pohybuje řádově kolem 30 tisíc korun
Autor: facebook.com/leandro.granato.5

"Každý obraz je jako moje dítě - jedinečný a nádherný.", vysvětluje Granato. Při tvorbě poslouchá tango a natáčí se při něm na ruční videokameru, aby zdokumentoval celý průběh vzniku uměleckého díla. Za svých 1.500$ což je v přepočtu zhruba 30.000 českých korun, tak budoucí majitel dostane nejen umělecké dílo, ale také dvd se záznamem jeho vzniku a umělcových nálad při tvorbě.

Jak obrazy malované očima vypadají, si můžete prohlédnout v naší galerii. Co říkáte, pořídili byste si také jeden?

Autor: brig