Jak tedy vybrat matraci, aby byla kvalitní?

Kvalita by u matrace měla znamenat dlouhou životnost, dokonalou tvárnost, komfort, prodyšnost a pratelný potah.

Dlouhou životnost zajistí dostatečná objemová hmotnost pěny, která se udává v kg/m³, platí, že čím větší objemová hmotnost, tím matrace déle vydrží, protože stěny pórů jsou silnější a déle odolávají deformaci. Věty prodejců, že ji musíte z hygienických důvodů vyměnit každých 5–7 let, už dávno neplatí, o hygienickou životnost se dnes hravě postarají matracové nepropustné chrániče a pratelný potah, takto matrace může sloužit i 20 let. 

Jakou hustotu by tedy pěna měla mít?

Pokud vybíráte matraci na každodenní spánek, tak bych nekupoval pěny s gramáží nižší než 40 kg/m³, ideální je 50–60 kg/m³, to již zajistí nejen dlouhou životnost, ale i dostatečnou hmotnost.

Autor: Postelia

Nebude z takto kvalitní pěny matrace příliš tvrdá?

Rozhodně neplatí, že čím vyšší hustota, tím vyšší tuhost. Pěna o objemové hmotnosti 60 kg/m³ může být tvrdá, ale i krásně měkká, platí to pro standardní PUR pěny, studené HR pěny, Visco a BIO pěny. Jiné je to u latexu, kde vyšší gramáž znamená vyšší tuhost. U latexů se ale většinou pohybuje hustota v rozmezí 55–90 kg/m³, takže lze očekávat slušnou životnost.

Který druh pěny je tedy nejkvalitnější?

 Ten, který je odolný, prodyšný, komfortní a dostatečně tvárný. Všechny tyto vlastnosti nejlépe splňuje studená pěna, označována také HR (high resilience – vysoká odolnost), a latex, který má o něco nižší prodyšnost a nižší tvarovací schopnost.

Dokonalou tvárnost má paměťová líná pěna (viscoelastická), která má velmi nízký bodový tlak a dokonale kopíruje tělo, to pěnu dělá mimořádně komfortní. Líná pěna se používá vždy pouze jako tvarovací vrstva, která musí mít spodní pěnu nosnou, nejlépe ze studené pěny.

Naopak pro každodenní spaní se nehodí PUR pěna (molitan), která má nižší prodyšnost a základnější tvarování a komfort. To samé platí pro recyklovanou PUR pěnu, která není prodyšná a má jen omezené tvarování. Pro občasné spaní jsou vhodné i pružinové matrace a konstrukce s kokosovou deskou, vrstvy v těchto matracích je třeba pevně spojit velkou vrstvou lepidla a to zcela zabrání prodyšnosti konstrukce.

Autor: Postelia

A co ekologie a přírodní materiály?

Ano, i matrace může být z přírodních materiálů. Existují BIO pěny, které mají některé chemické složky nahrazeny přírodními oleji, ale pokud chcete opravdu přírodní matraci, jedinou volbou je 100% přírodní latex z kaučukového mléka, který v sobě nemá žádné syntetické složky. Přírodní může být i potah, dnešní zpracování BIO bavlny je již na vysoké úrovni a bavlna se dá bez obav vyprat a při používání se nevytáhne nijak výrazně. Dalším krokem k ekologii je i vynechání lepidel, konstrukce spojů lze vyrobit tak, že lepení není třeba. Lepidlo navíc zacpává póry a snižuje prodyšnost.

Když už jsme u slova ekologie, je zapotřebí se zamyslet nad odpadem, který vznikne po ukončení životnosti matrace. Většina materiálů se nedá recyklovat, je tedy na každém z nás, zda si pořídíme kvalitní matraci, nebo levnou, kterou za rok budeme vyhazovat a zatěžovat odpadem naši zemi. Pokud by každý obyvatel planety používal matraci pouze rok, pak by se tu válelo téměř osm miliard matrací, to už je pořádná hromada.

Autor: Postelia

Kde lze koupit kvalitní matraci?

U všech poctivých prodejců, kteří Vám sdělí, jaká pěna se uvnitř matrace skrývá a jakou má hustotu. Tím si můžete odvodit, jak dlouho matrace vydrží a jaké bude mít vlastnosti. Naopak nedoporučuji kupovat matrace u prodejců, kteří vsázejí na jiné a méně důležité vlastnosti, jako jsou vizuálně hezká a pestrobarevná jádra spolu s designovými potahy.

Kvalitní matrace zakoupíte hlavně v síti našich prodejen, které naleznete v Praze, Plzni, Brně a Táboře. Všechny informace o použitých pěnách, kontakty na prodejny a kompletní nabídku naleznete i na stránkách internetového obchodu www.spime.cz.