Plastové dózy na ukládání potravin jsou jednou z nejúžasnějších vymožeností moderního světa. Nosíme si v nich oběd do práce, svačinu na výlety, ukládáme v nich zbylé jídlo do lednice. Jediné, co nás štve, je, že absorbují pachy a zůstávají na nich skvrny od výrazně zabarvených potravin. Co s tím?

S pachy zatočí jedlá soda

Jedlá soda je téměř zázračnou ingrediencí. Pomáhá při pečení, uklidní překyselený žaludek, vybělí zuby, odstraní skvrny od potu, je neocenitelným pomocníkem při úklidu. A pomůže vám i v boji s nepříjemným zápachem.

Jak na to? Rozpusťte čtyři polévkové lžíce jedlé sody v jednom litru teplé vody. Krabičku do roztoku ponořte, pokud je dostatečně malá, do těch větších roztok nalijte a nechte ho působit po dobu asi 30 minut nebo do chvíle, kdy zápach konečně zmizí. Pak ji opláchněte čistou vodou a osušte.

 

Noviny: skvělý pohlcovač pachu

Pokud vaše krabička na oběd zapáchá i po několikanásobném průchodu myčkou, vyzkoušejte obyčejný novinový papír. Ten totiž dokáže všechny nežádoucí pachy dokonale absorbovat. Použití je přitom snadné.

Jak na to: Prostě jen odtrhněte potřebně velký kus, zmačkejte ho, nacpěte do krabičky a pořádně ji uzavřete. Druhý den bude zase vonět jako nová, jen ji nezapomeňte dobře omýt.

 

Zabarvený plast odbarví ocet

Stejně jako jedlá soda, i ocet má v domácnosti všestranné využití. Nelze mu upřít zaslouženou pověst jednoho z nejsnadněji dostupných prostředků pro vyřešení mnoha problémů. A právě ocet je další ingrediencí, kterou můžete použít k odstranění odolných skvrn ze svých plastových nádob pro skladování potravin. 

Jak na to: Jednoduše smíchejte jeden díl octa s jedním dílem teplé vody a roztok nalijte do krabičky. Nechte působit po dobu nejméně třiceti minut a poté dobře opláchněte studenou vodou. Většina skvrn zmizí a jako bonus ocet vaše krabičky zbaví i případného zápachu.

 

Sluníčko vybělí fleky

Stejně jako slunce dokáže odbarvit vlasy a vybělit prádlo, umí "vygumovat" i skvrny z vašeho plastového nádobí. Nechte krabičku několik hodin položenou na přímém slunci venku na parapetu, na balkonu nebo třeba na zahradním stolku a uvidíte, jak skvrna bude postupně blednout, až úplně zmizí.

Náš tip: Sluneční paprsky je třeba nechat působit minimálně dvě až tři hodiny, ale může to trvat i déle.

 

Urputné skvrny odstraní bělidlo

Pokud to nezvládly ocet ani slunce, zkuste bělicí sílu Sava nebo jakéhokoliv jiného prostředku s obsahem chloru. Ten vás skvrn zbaví stoprocentně. Smícháním jednoho dílu bělidla se dvěma díly teplé vody si připravte dostatečné množství roztoku, ten pak nalijte do krabičky. Ujistěte se, že celá skvrna je ponořena. Roztok nechte působit asi půl hodiny, dokud nebude skvrna pryč. Pak ho vylijte a nádobu důkladně umyjte v horké vodě houbičkou a klasickým prostředkem na nádobí.