Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak zatočit se zápachem z lednice nebo myčky? Vyzkoušejte ověřené tipy!

/
  • zápach
    zápach (istock.cz)
    11. listopadu 2020 ● 06:00

    Trápí vás nelibě zapáchající odpadkový koš, vaše kuchyně je cítit včerejší večeří, a když otevřete lednici, máte pocit, že se tam snad musel zabydlet tchoř? Nezoufejte, zbavit se obtěžujících pachů není nic složitého, když ovšem víte, jak na to.

    Kuchyní se linou většinou příjemné a lákavé vůně od připravovaného pokrmu, který máme rádi. Občas nás ale zaskočí i nepříjemný zápach. Třeba když připálíme oběd, nevyneseme odpadky nebo necháme v lednici prošlé potraviny... Poradíme vám, co si s takovými situacemi počít a co na jednotlivé pachy zabírá...

  • 1.

    Vyzkoušejte trik našich babiček

    Autor: archiv Blesku

     

    Jak se účinně zbavit pachů v kuchyni i mimo ni? Odpověď znaly už naše babičky. Vyzkoušejte jejich osvědčený trik. Stačí povařit nějaké aromatické byliny v nezakrytém hrnci. Třeba máta, šalvěj, levandule, dobromysl, heřmánek a mateřídouška do sebe všechny nepříjemné pachy pohltí.

  • 2.

    Povařte pomerančovou kůru

    Vánoční vůně
    Autor: Shutterstock.com

     

    Je vaše kuchyně pořád cítit včerejší večeří? Pokud máte pocit, že se všudypřítomného odéru nemůžete zbavit, přebijte nepříjemné vůně těmi příjemnými. A zároveň spojte příjemné s užitečným. Oloupejte pomeranč, dopřejte si vitaminy a kůru pak svařte v kastrolu s vodou a trochou skořice. Přihodit můžete i pár hřebíčků. Nechte několik minut probublávat, pak zdroj tepla vypněte a voňavou vodu nechte na sporáku stát celý den.

  • 3.

    Dejte kávu do lednice

    zápach
    Autor: istock.cz

     

    První krok je jasný. Rychle vyčenichejte páchnoucího viníka skrývajícího se v lednici a zbavte se ho! Absorbovat přetrvávající pachy vám pak pomůže jedlá soda. Nasypejte ji na talířek, položte na dno chladničky a nechte ji tam do druhého dne. Uvidíte, že to vážně funguje.

    Se silnějším zápachem si poradí vyschlá kávová sedlina. Tu nechte v lednici několik dnů. Na kyselé pachy zase překvapivě dobře funguje obyčejné dřevěné uhlí. Dejte na talíř pár briket, které vám doma zbyly od grilování, a nechte je v ledničce pár dní. A skvěle funguje i varný sáček s neuvařenou rýží.

  • 4.

    Dopřejte chladničce horkou citronovou koupel

    zápach
    Autor: istock.cz

     

    I když není úklid ledničky zrovna záležitost na pár minut, věřte, že na pravidelné čištění není dobré zapomínat. Jinak totiž můžete čelit problémům v podobě plísní, hniloby a zápachu. Vysoká vlhkost uvnitř je k šíření nejrůznějších bakterií doslova ideální. A o to přece nestojíme! Jak často se tedy do čištění pustit? Odborníci i výrobci doporučují přístroj – i když máme samoodmrazovací – umývat jednou měsíčně. Naplánujte si, kdy se do toho pustíte, a pár dnů předtím nenakupujte do zásoby. 

    Co pomáhá? Vymačkejte citron do kastrolu s vodou, přihoďte slupku a svařte. Citronovou vodu pak nalijte do misky, dejte do lednice, dveře zavřete a dejte si kávu. Pak už se můžete pustit do čištění. Výhodou je, že citron nejen odstraní zápach, ale vzniklá pára navíc i uvolní všechny nečistoty na stěnách a policích, takže půjdou mnohem lépe odstranit.

    Zajímá vás, jak správně a krok po kroku lednici vyčistit? Vše důležité jsme psali  v tomto článku: Čistíte lednici tak často, jak byste měli? Jak ji účinně zbavit bakterií a zápachu?

  • 5.

    Na pach spáleniny platí sůl


    sůl
    Autor: Shutterstock.com

     

    Každému z nás se někdy povede něco připálit. Štiplavého smradu se pak nemůžeme zbavit. Věděli jste ale, že schopnost absorbovat zápach ze spáleného masa, mléka, které překypělo, spáleného tuku a dalších pokrmů má obyčejná kuchyňská sůl? Šíření zápachu zastavíte tak, že posypete spáleniny na sporáku okamžitě solí.

    Spálili jste něco v troubě nebo mikrovlnce? Zavřete do ní mělkou misku naplněnou octem. Ten nepříjemnou vůni dokonale absorbuje. Zápach spáleniny, který již pronikl do místnosti, odstraníte tak, že rozkrájíte na kousky citron a povaříte ho v malém množství vody. Přidat můžete i několik hřebíčků a skořici.

  • 6.

    Se zapáchajícím košem si poradí citronová kůra

    zápach
    Autor: istock.cz

     

    Pokud vás stále trápí nelibě zapáchající odpadkový koš, nasypejte na jeho dno pod noviny nebo pytel jedlou sodu. Zbavíte se tak nepříjemného zápachu z odpadků nebo ho přinejmenším alespoň zmírníte. Stejně tak pomůže, když pod pytlík s odpadky položíte kůru z citronu.

    A když už se přece jen stane, že máte stěny koše znečištěné, pomůže vám pasta z jedlé sody. Smíchejte několik lžic jedlé sody s vodou v poměru 1:1. Stěny nádoby pak jen potřete pastou, nechte chvíli působit a pak setřete hadříkem nebo opláchněte vodou.

  • 7.

    Smradlavou myčku zachrání ocet

    Myčka
    Autor: Shutterstock.com

     

    Věděli jste, že bez pravidelného čištění se z vaší myčky může stát žumpa plná nebezpečných bakterií, hub, kvasinek, a dokonce i plísní? Nemluvě o tom, že kvůli zbytkům potravin může také být zdrojem zápachu. Pokud tedy chcete zabít bakterie, odstranit zbytky mycích prostředků a zbavit se usazeného tuku, začněte tím, že hadříkem nebo papírovou utěrkou otřete viditelné usazené nečistoty ze dna. Potom nalijte ocet do šálku, položte ho na horní polici prázdné myčky nádobí a spusťte celý cyklus na nejvyšší teplotu. Na dno pak ještě můžete nasypat šálek jedlé sody. Charakteristický nepříjemný pach z myčky na nádobí odstraníte i tak, že vložíte vymačkaný citron nejlépe do prostoru na příbory.

  • 8.

    Rybí odér porazí citron

    Autor: Shutterstock

     

    Zápach po rybě odstraníte, když povaříte v nádobě, ve které se připravovala, hrst už vylouhovaného čaje nebo také silně osolenou vodu. Dřevěné prkénko, na kterém chcete rybu porcovat, předem potřete kouskem citronu nebo octem, nenasákne tak rybím zápachem. A rybiny z rukou se zbavíte, když je důkladně přetřete rozpůleným citronem. Ten nejen odstraní zápach, ale i zjemní pokožku. Zápach od cibule, česneku nebo ryby z nožů odstraníte pomocí hrsti navlhčené soli, kterou nůž potřete.

  • 9.

    Na zápach v termosce platí cukr

    zápach
    Autor: istock.cz

     

     

    Podobně jako lednice, tak i termoska potřebuje jednou za čas zbavit zápachu. Nalijte do ní vodu s cukrem, vložte ji do větší nádoby a zvenčí ji několikrát prohřejte. Pak cukrovou vodu vylijte, termosku vypláchněte studenou vodou a nechte vyschnout. 

     

    Rádi byste si vytvořili zajímavou podzimní dekoraci? Inspirujte se nápadem Markéty Mayerové.

    Video
    Video se připravuje ...

    Markéta Mayerová: Podzimní truhlík – netruhlík Tomáš Všetečka

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

7vox7: Na zápach z pyčky je nejlepší SAVO

(11. 11. 2020 06:33)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy