Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 tipů, jak využít citron v domácnosti. Vyčistí mikrovlnku, oknům a zrcadlům dodá lesk

  • Citrony jsou plné přírodních kyselin, díky kterým mají silné antibakteriální, deodorační a bělicí účinky. Dokonale tak nahradí předražené úklidové prostředky.
    5. prosince 2014 | 06:00

    Zapomeňte na drahé a toxické čisticí prostředky. Vše, co potřebujete k tomu, aby váš domov zářil čistotou, máte totiž v ledničce. Citrony jsou plné přírodních kyselin, díky kterým mají silné antibakteriální, deodorační, bělicí a dezinfekční účinky. Dokonale proto nahradí úklidové prostředky plné nezdravých chemických látek.

  • Dokonale vyčistí mikrovlnku

    Mikrovlnná trouba není jen na ohřívání, dá se v ní i skvěle a rychle vařit.
    Autor: Shutterstock.com
    Citron pomůže vyčistit i silně zanesenou mikrovlnnou troubu. Zbytky citronu a slupku nakrájejte, vložte do nádobky a přelijte z poloviny vodou. Vložte do trouby a tu zapněte na 5 minut na nejvyšší výkon – nánosy pak snadno setřete.
  • Poradí si se zápachem v ledničce

    Také máte někdy když otevřete ledničku pocit, že tam musíte mít nejmíň kilo syrečků?
    Autor: profimedia.cz
    Trápí vás nepříjemný zápach, který se z vaší ledničky line i po umytí? Rozkrojte citron, řeznou plochu posypejte lžičkou kuchyňské soli a na talířku ho vložte do lednice. Obecně platí, že pomocníky na neutralizaci pachů je nejlepší, pokud je to možné, umístit do středu lednice.

  • Dodá lesk oknům i zrcadlům

    I okna se dají mýt s úsměvem. Hlavně, že jde práce pěkně od ruky. S mastnotou na skle zatočí citron.
    Autor: scom
    Čistotou zářící okna jsou vizitkou všech dobrých hospodyněk. Pokud tedy chcete účinný přírodní čistič na okna, který samozřejmě stejně dobře funguje i na zrcadla, smíchejte čtyři polévkové lžíce citronové šťávy s půllitrem vody. Kyselina citronová skvěle rozpustí špínu i mastnotu a odstraní i zaschlé dešťové kapky. Vaše okna tak budou zase beze šmouh. Na případné doleštění vám pak stačí už jen novinový papír.
  • Vydezinfikuje a vyčistí kuchyňská prkénka

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je vaše kuchyňské prkénko plné odpudivých fleků? Nevyhazujte ho! Vezměte půlku citronu a potřete s ní celý povrch. Šťávu nechte vsáknout a asi 10 minut působit. Uvidíte, jak skvrny zmizí a prkénko bude zase jako nové. Navíc ho zbavíte i všech pachů a bakterií, které se drží ve všech rýhách a prasklinách. Tento způsob čištění je vhodný nejen na dřevěná, ale i plastová prkénka, která nádherně vybělí.
  • Zatočí s vodním kamenem

    Vodní kámen, usazený například v toaletní míse, dokáže nejednu hospodyňku pořádně potrápit.
    Autor: shutterstock.com
    Vodní kámen se usazuje nejčastěji na toaletách, v koupelně a v kuchyni. Nejenže nevypadá příliš hezky, ale navíc se kvůli němu lépe daří bakteriím. Už naše babičky ale věděly, že účinně ho rozpustí citronová šťáva. Stačí ji na něj nakapat nebo natřít a nechat působit přes noc. Ráno pak už jen opláchnout nebo setřít vlhkým hadříkem.
  • Nahradí prostředek na mytí nádobí

    Špinavé nádobí
    Autor: shutterstock.com
    Když vám dojde přípravek na nádobí, vezměte plátek citronu a posypte ho jedlou sodou. S ním pak jednoduše špinavé nádobí potírejte a uvidíte, jak se vám zbytky jídla a mastnota budou "rozpouštět" před očima a talíře, hrnce i pánve získají krásný lesk. Další výhodou tohoto netradičního mycího přípravku je, že vaše ruce budou po jeho použití jemné a voňavé!

  • Rozzáří zašlé záclony i bílé oblečení

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Nevíte, co s bílým prádlem, které už dávno nezáří bělobou? Jsou vaše záclony šedivé a povlečení zažloutlé? Výborné bělicí účinky při běžném praní má právě "obyčejný" citron. Nejenže oblečení znovu rozzáří, ale také ho zbaví skvrn, vydezinfikuje, a ještě se postará o dobro vaší pračky, protože rozpouští vodní kámen. Platí, že na jednu pračku je třeba přidat sto mililitrů citronové šťávy.

    V případě už zašlých skvrn napusťte do lavoru či vany horkou vodu a přidejte na plátky nakrájený citron nebo klidně i dva. Nechte ho působit několik hodin a pak běžným způsobem vyperte.

  • Odstraní zbytky mýdla

    Citrón je odvěžující ve vodě
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Trápí vás zaschlé mýdlové skvrny na stěnách sprchového koutu? Zapomeňte na drastické čisticí prostředky. Vymačkejte šťávu ze šesti citronů a nalijte ji do stříkací lahve. Kyselina citronová působí jako změkčovadlo a rozpustí nejen mýdlové skvrny, ale i zaschlé kapky tvrdé vody. Díky jejím antibakteriálním a antiseptickým vlastnostem bude navíc celý prostor sprchy i vydezinfikován.
  • Pomůže uchovat barvu vařené zeleniny

    Květák
    Autor: profimedia.cz
    Připravujete vařený květák nebo brokolici? Přidejte do vody na vaření trochu citronové šťávy. Díky ní zelenina neztratí svou svěží barvu a stále bude vypadat chutně.
  • Zlepší náladu i vzduch v místnosti

    Autor: Profimedia.cz
    Citron potlačí pach z odpadkového koše a zároveň vám poslouží jako domácí osvěžovač vzduchu. Stačí ho jen tak pohodit, ale můžete jím třeba i potřít vnitřek pytle na odpadky. Citronový éterický olej má výraznou svěží vůni, která povzbudí tělo i mysl a přenese vás do slunných letních dní. Vůně citrusů stimuluje koncentraci, osvěžuje mysl a pomáhá se lépe soustředit na náročné stresující aktivity. Citron má také výborné dezinfekční antiseptické účinky, čistí vzduch a usnadňuje dýchání nejen při nachlazení.

Klíčová slova:  citron, domácnost, bydlení, úklid, čištění
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...