Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Naučte se prát! 8 tipů, jak zabránit blednutí barev

/
  • blednutí prádla
    blednutí prádla (iStock)
    3. března 2020 ● 06:00

    Kdo by nemiloval jasné a výrazné barvy na oblečení? Jsou krásné, dokud ovšem nevyblednou. Jasně červené tričko, které je naše nejoblíbenější, se může rychle proměnit v nenáviděný kus látky ležící na dně skříně, když se po pár vypráních  stane světle růžovým. Poradíme vám proto, jak blednutí barev snadno zabránit!

    Je jasné, že nové oblečení nebude po častém praní vypadat tak, jako když jsme ho viděli poprvé v obchodě na ramínku. Existuje však několik způsobů, jak oblečení uchovat co nejhezčí... 

  • 1.

    Čtěte cedulky

    Autor: Shutterstock

    Zabere vám to jen několik sekund, ale může vám to ušetřit spoustu trápení! Stačí si jen důkladně přečíst pokyny na cedulkách. Ty vám například prozradí, že máte svůj oblíbený kousek prát jen na 30 °C nebo pouze s barevným prádlem. Stejně tak nezapomeňte zkontrolovat pokyny k sušení. Ty mohou uvádět, že oděv musí být sušen při nízké teplotě nebo musí zůstat mírně vlhký.

  • 2.

    Barvy perte zvlášť

    Špinavé prádlo na podlaze
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Třídění oblečení je skvělá příležitost pro kontrolu cedulek a rozmístění oblečení na tu správnou hromadu. Každý, kdo někdy vypral jednu červenou ponožku s plnou pračkou bílého prádla, zná ten pocit zoufalství, který nastoupí, když zjistí, že je všechno narůžovělé. Chcete-li tedy zabránit vyblednutí tmavých barev, vždy perte dohromady jen ty stejné či podobné.
  • 3.

    Otočte oblečení naruby

    blednutí prádla
    Autor: iStock

    Blednutí barev vašeho oblečení můžete také zabránit jeho otočením naruby před praním a sušením. Navíc tím i zabráníte žmolkování, které zhoršuje vzhled tkaniny. Nezapomeňte také otočit oblečení naruby, když věšíte prádlo ven uschnout. Zatímco slunce je vynikající a účinný nástroj pro sušení, barvy z vašeho oblečení přímo gumuje.

  • 4.

    Nepřeplňujte pračku



    blednutí prádla
    Autor: iStock

    Nacpat pračku po okraj je lákavé. Pomůže nám to ušetřit čas, že ano?! Jenže ve skutečnosti je to omyl! Oblečení se nemůže důkladně vyprat a prací prášek rovnoměrně rozložit, když je pračka přeplněná. A pokud mokrým oblečením přeplníte sušičku, poběží podstatně déle a bude vás to stát mnohem víc času a především peněz.

  • 5.

    Barevné věci perte ve studené

    blednutí prádla
    Autor: iStock

    Chcete-li zabránit blednutí barev, perte své oblečení ve studené vodě. Nemusíte mít obavy, že budete za šmudlu. Prací prostředky prošly během několika posledních let velkým vývojem, takže většina z nich pere stejně dobře ve studené vodě jako v horké nebo teplé.

  • 6.

    Nepoužívejte sušičku

    blednutí prádla
    Autor: iStock

    Je snadné hodit vyprané oblečení do sušičky. Jenže pro všechno naše prádlo to není příliš prospěšné. Obzvlášť špatné je to pak pro světlé a tmavé barvy. Během sušení totiž barvy rychle blednou. Nezapomeňte proto nastavit časovač a oblečení vyndejte včas. Oděv by měl být ještě mírně vlhký, když ho vytáhnete ven.

  • 7.

    Přidávejte do praní ocet

    Jablečný ocet
    Autor: Shutterstock.com
    Ocet sice nijak příjemně nevoní, ale pokud přidáte skleničku do každého praní, nejenže vám dokonale nahradí aviváž, ale také zabrání blednutí barev. Dobrá zpráva je, že octový zápach při praní úplně zmizí.
  • 8.

    Použijte jemný cyklus nebo jemný prací prostředek



    blednutí prádla
    Autor: iStock

    Pokud se přesto chcete ujistit, že vaše barvy vydrží zářivé tak dlouho, jak je to jen možné, můžete prát na jemný cyklus, náchylnější kousky popřípadě v ruce. Na trhu navíc existuje několik přípravků, které zabraňují vyblednutí barev.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy