Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak ušetřit za čisticí prostředky? A jak docílit toho, aby vám dlouho vydržely?

/
  • (iStock)
    23. ledna 2021 ● 06:00

    Neutrácejte zbytečně! Za nejrůznější úklidové, mycí a prací prostředky každý měsíc zaplatíte i více než tisíc korun. Díky našim tipům vám teď ale vydrží mnohem déle.

  • 1.

    Odměřujte prací prostředek

    úklid
    Autor: iStock

    Žijete v přesvědčení, že čím více pracího prostředku použijete, tím čistější prádlo budete mít? Jste na omylu! V dnešní době jsou prací prostředky dvakrát až třikrát koncentrovanější než v minulosti. Pokud tedy dávkujete takzvaně "od oka" nebo pokaždé naplníte odměrku celou, jen zbytečně "splachujete" peníze do kanalizace. Vždy postupujte podle doporučeného dávkování. Větším množstvím pracího prostředku prádlo nejen lépe nevyperete, ale i vás to stojí více peněz.

  • 2.

    Neutrácejte za odstraňovače vodního kamene

    Praní prádla
    Autor: Shutterstock.com
    Vodní kámen, to je prevít... Vy ale nepodléhejte panice ani sugestivním reklamám. Pokud nebydlíte v oblasti se skutečně tvrdou vodou, a těch je v naší republice jako šafránu, přestaňte si klidně prostředky proti ukládání vodního kamene kupovat. Dnešní prací prášky totiž v sobě už změkčovadla obsahují, proto není nutné je do praní přidávat dvakrát.
  • 3.

    Sprejujte hadříky, ne povrchy

    úklid
    Autor: iStock

    Při čištění zrcadel, leštění nábytku a lesklých nerezových a ocelových spotřebičů stříkejte sprejový čistič přímo na hadřík, který chcete použít. Stříkání čisticích a lešticích prostředků na povrch věcí je jen zbytečným plýtváním. Navíc riskujete, že se například na nábytku vytvoří jen obtížně odstranitelný povlak, který bude prach naopak ještě přitahovat.

  • 4.

    Používejte pěnové čisticí prostředky

    úklid
    Autor: iStock

    Na čištění dlaždiček v koupelně a mytí vany si místo tekutých čisticích prostředků pořiďte pěnové. Skvěle drží i na svislých plochách. Pěnová konzistence přípravku navíc déle drží na povrchu, a lépe tak působí na špínu. Při leštění díky tomu nebudete muset vynaložit tolik úsilí. Postříkejte část dlaždic a použijte houbu nebo hadřík, abyste pěnu rozetřeli. Počkejte několik minut a pak povrch otřete vlhkým hadříkem nebo opláchněte čistou vodou.

  • 5.

    Zkuste multifunkční přípravky


    Autor: Shutterstock.com
    Pořiďte si šikovné pomocníky. Multifunkční úklidové a čisticí prostředky vám ušetří čas i peníze. A také úložný prostor, který pro jejich skladování potřebujete. Zkusit můžete třeba multifunkční čističe ve spreji, které odstraňují prach a čistí povrchy beze šmouh a otisků a jsou určeny pro různé druhy povrchů, jako jsou dřevo, sklo a zrcadla, elektronika, kuchyňské desky, ocel, kov, chrom apod.. Skvělé jsou i multifunkční ubrousky, které povrch vyčistí, vyleští i vydezinfikují. A chybět by vám doma neměl ani univerzální čisticí prostředek, který je vhodný na čištění podlah, laminátu a jiných omyvatelných ploch.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy