Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Když hvězdy vaří aneb slavné osobnosti, které vydaly kuchařku

24. března 2023 | 06:00

Také někdy vaříte podle kuchařek, co šly s dobou a lidé jejich autory vnímají jako hvězdy? Pak to jsou prověřené a veskrze praktické kousky. Známých osobností, které se z vnitřního popudu nebo na vyzvání pustily do sepisování svého odkazu gastronomii, je celá řada – třeba herečka Jiřina Bohdalová, moderátorka Halina Pawlowská nebo sportovec Roman Staša.

Do kuchařek se ve velkém nepouštěly jen herečky jako Zita Kabátová, Jana Štěpánková, Linda Rybová nebo Helena Růžičková. Do receptových počinů se pustila třeba i scenáristka a spisovatelka Halina Pawlowská, zpěvačky Martha Elefteriadu, Hana Křížková nebo nově Kamila Nývltová. Muži současného showbyznysu jako Lukáš Hejlík a hokejista a MasterChef Roman Staša také jasně ukazují, kam se ubírají gastrotrendy – k vaření s přáteli a zapálenými gastronauty a také k dobré orientaci v gastronomických podnicích na cestách.

Jana Štěpánková

Tak tady jsou ty slíbené cukety, paní Ehmová. Nevelká kuchařská kniha herečky Jany Štěpánkové šla doslova na dračku, lidé si recepty opisovali ručně i na psacím stroji. Psal se rok 1994 a české zahrádky i kuchyně v sezoně zaplavovaly cukety.

Cuketové šílenství spustil ke konci minulého století televizní Receptář jako reakci na to, že se nedařilo okurkám. Jako na povel je tehdy pěstoval kde kdo a chvíli trvalo, než zahrádkáři přišli na to, že největší neznamená nejlepší. A dalších pár let bylo třeba k vylepšení opakujícího se cuketového repertoáru – smaženky, zelí, placky či kompot a la ananas, jehož nejedna sklenice končila v odpadu. Cuketomany se stali také Jana Štěpánková s manželem režisérem Jaroslavem Dudkem a poté, co herečka své nadšení pro bujně plodící tykev zveřejnila v Receptáři, se rozhodla postavit smršti nadšených dopisů čelem a sepsat kuchařku. Udělala to s elegancí sobě vlastní. Na rodině vyzkoušené recepty doprovodila kultivovaným slovem a vtipnými komentáři. Kdo se k této cuketové kuchařce ještě nedostal, má díky loňské reedici znovu šanci.

Martha Elefteriadu

Také tak milujete Řecko? Stejně jako starší generace si je můžete přivolat s bestsellerem zpěvačky a skvělé kuchařky Marthy Elefteriadu. Se sestrou Tenou se v socialistické popkultuře vyzpívaly k tomu nejlepšímu, jejich řecké písně a přibližování řecké kultury byly v dobách devizových příslibů něco mimořádného. Však také za sebou měla rodina pohnutý život, rodiče uprchli z vlasti do Československa před občanskou válkou, během této anabáze se jim v Jugoslávii narodila děvčata.

První vydání Marthiny Řecké kuchyně bylo postaveno na autentických řeckých receptech, proto v roce 1992 vzbudilo velkou pozornost, kdekdo je chtěl mít doma a snít u něj nebo vzpomínat na první dovolenou v Řecku. Poslední páté doplněné vydání vyšlo loni v březnu. Vášnivá a energická Martha v něm zacílila i na nejmladší generaci, pro kterou je dnes řecká dovolená prázdninovou normou, kterou docela klidně prožije s ipody v uších a internetem. Zve mladé do tradiční řecké kuchyně způsobem, který lze jen těžko odmítnout. Recepty jsou jednoduché a lákavé, sesbírané od řeckých hospodyň, tedy přesně takové, jakých si Martha cení a jaké sama pustí do své kuchyně. Také z tohoto důvodu dočkala nového designu a nových fotografií autorky i jejích vyhlášených specialit. Při listování chcete být u Marthy v kuchyni a hlavně u stolu v Řecku.

Halina Pawlowská

„Nejdůležitějším jídlem dne je jídlo.“ Jídlo má šíleně ráda a umí ho vtipně glosovat. Bez obalu řekne, co si myslí, a bez obalu se dokáže udělat legraci sama ze sebe. Navíc se v ní mnohá žena vidí. A jistě, umí vařit, bez toho by ani nejvtipnější ženě na světě neprošla kuchařka, na kterou se nemá prášit v knihovně. To jsou hlavní ingredience spisovatelky, scenáristky, publicistky a vydavatelky Haliny Pawlowské, díky které nejedna mlsná pusa místo dietního bičování sebe sama pookřála.  A ano, svou osobitostí přinesla na trh s kuchařkami nový rozměr, který není pro každého. Prostě buď vám sedne, nebo ne, žádný neutrál.

Svůj první scénář Halina napsala ještě jako studentka a v roce 1983 byla podle něj natočena komedie Evo, vdej se. Od té doby psala scénáře filmů a seriálů, díky nimž se začala dostávat do povědomí široké veřejnosti. Svou první knihu Zoufalé ženy dělají zoufalé věci vydala v roce 1993 a svou první kuchařku a v pořadí dvanáctou publikaci Až se mě dcera zeptá pak v roce 2012. Pak to šlo jako na řádku. O rok později přišla s kuchařkou sepsanou společně s historikem a publicistou Lubomírem Teprtem a nazvanou Zeptej se mámy aneb 100 receptů, jak se dožít 100 let a v roce 2014 tato dvojice vydala kuchařku Chuť do života – Rady a recepty, abyste nezabili sebe ani ostatní. První trojka kuchařek ještě téhož roku vyšla i v boxu nazvaném S Halinou v kuchyni. V tomto roce ostatně bylo Haliny všude plno, v televizi měla úspěšný pořad o vaření U Haliny v kuchyni. Poslední kniha receptů zatím završila vítěznou jízdu autorky do světa gastronomie. Rodinná kuchařka vyšla roku 2015.

Markéta Hrubešová 

Kamarádi, studená plotna a drahé stravování v restauracích, to byla inspirace rusovlasé herečky Markéty Hrubešové pro první kuchařku. Tak vařím já. Vyšla v roce 2011a Markéta tehdy netušila, že o osm let později dojde na její reedici. Mezitím vaření a české kuchyni zvlášť propadla. „Naše omáčky jsou nepřekonatelné. Máme fantastické buchty, koláče a dokonalý chléb! Naše úprava zvěřiny je skvostná,“ komentovala svou srdeční záležitost poté, co představila knihu Markéta vaří Rettigovou, ve které převedla do moderní podoby 80 receptů slavné Madgaleny Dobromily. Kdo by to Markétě nevěřil? Markéta celé roky vaří s vášní a v oboru se stále vzdělává. Na svém kontě má i pivní kuchařku Rebelka a dvě kuchařské knížky pro děti – Koko a jeho kamarádi vyšla loni. Jako jedna z prvních populárních osobností založila kulinární YouTube kanál, pustila se do osvěty ve školách, jezdí jako porotkyně na gastronomické soutěže. A my ji dobře známe jako moderátorku F.O.O.D. pikniku.  

Kateřina Winterová

Herečka spojená s televizním Herbářem, originální „bylinkové show pro váš zdravější život“. Začalo to v roce 2013 a jede už deset let. Z pořadu vychází celá řada kuchařek a dnes s ním souvisí i merche orientované na kuchaře, zahradníky, mlsouny a všechny, pro které se lifestylový pořad propojil s jejich vlastním životním stylem, orientovaným na přírodu, přirozenost a tradice.

Po čtyři řady tohoto gastronomického dobrodružství stála Kateřina Winterová vedle další herečky Lindy Rybové a šlo jim to dobře. Dvojice vydala od roku 2014 pět kuchařek Vaříme podle Herbáře. Pak se cesty Lindy a Kateřiny k překvapení mnoha diváků a čtenářů rozdělily. Kateřina samotná potom od roku 2017 pokračovala pátou řadou televizního pořadu a pod jejím jménem vyšly další kuchařky – dva díly Herbáře ze zahrady přímo na talíř, Světová s podtitulem Kuchyně plná bylin a koření, naposledy kuchařka, kterou sepsala se znalkyní prvorepublikové kuchyně Kristinou Šemberovou Sladce – Pečeme podle Herbáře. Kuchařka je inspirována tradiční českou venkovskou kuchyní s výlety do světové a u nás oblíbené cukrařiny, třeba za vídeňským štrúdlem nebo budapešťským dortem Esterázy.

Roman Staša

Hokejista, který se stal kuchařem. A také MasterChefem. Příběh Romana Staši je příznačný pro gastronomii posledního desetiletí. Jak se to tvrdému sportovci s širokým nakažlivým úsměvem přihodilo? Tak, že jídlo miluje a má tah na branku. Hned tak se z něčeho nerozsype a dospěl k pokoře vůči lidem, kteří umí. Poté, co si v roce 2020 odnesl titul MasterChefa, dostal šanci vydat kuchařku. Stala se součástí projektu Bez adresy stejně jako foodtruck a Pop Up, restaurace, která vzniká na jeden večer.

Kuchařku plnou příběhů koncipoval jednoduše: co kapitola, to životní etapa spojená s recepty, tipy a radami, když se v kuchyni něco nepovede. V té Romanově se chyby netutlají, ale předvedou stejně jako cesty, jak z průšvihu ven. Výběr receptů je pestrý stejně jako autorův život. Ten ostatně Romana přivedl k dalšímu psaní. Narodil se mu syn, a tak loni přišla na svět kniha Matla – kuchařka pro děti. Cíl? Ukázat dětem, že si mohou pochutnat, a přitom jíst zdravě. Asi je jasné, že nejde o žádná mravoučná cvičení…  

Lukáš Hejlík

Jestli někdo aspiruje na český gastronomický fenomén 20. let 21. století, pak je to on. Kdo by to řekl, když se roku 2008 dostal na televizní obrazovky seriál Ošklivka Katka natočený podle kolumbijské telenovely a s ním hezoun Lukáš?

Netrvalo dlouho a Lukáš vtrhl s energií sobě vlastní na gastronomickou scénu. Dal dohromady Gastrokroužek, který vydal roku 2018 kuchařku přátel, gurmetů a foodblogerů s příznačným názvem Gastrokroužek – spojilo nás jídlo. O rok později přišel s u nás unikátní knihou 365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka s tipy na české a moravské kavárny, bistra či restaurace, ve kterých stojí za to pobýt. Je propojena s jeho interaktivním blogem a dočkala se tří aktualizovaných vydání, posledního z roku 2020. Její obdobou je kniha 555 – Výlety s Gastromapou, veskrze praktická záležitost mapující 100 nádherných míst po celém Česku a dobrých podniků v jejich okolí. Pomocí QR kódu Mapy.cz si lze stáhnout celý výlet i Lukášovy tipy do navigace. A jede se dál, projekt vedle projektu. Lukáš je mimo jiné duší Foodblogu roku a od roku 2018 neúnavným moderátorem F.O.O.D. pikniku. Takže proč Hejlík? Právě proto!

Autor: Jana Trundová, Prostě fenomén