Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

I tyto slavné ženy trápí PCOS. Co vedle neplodnosti může způsobit?

  • Syndrom polycystických ovarií se nevyhýbá ani známým ženám. Které z nich si prošly touto nemocí?
    8. června 2021 | 06:00

    V ženském světě stále existují témata, o kterých se příliš nemluví. Problémy s menstruací či neplodnost jsou často doprovázeny studem či nejistotou a mnoho žen se s těmito problémy příliš nesvěřuje. Tyto zdravotní potíže se nevyhýbají ani slavným ženám. A některé z nich se o nich nebojí mluvit veřejně.

    Syndrom polycystických ovarií (PCOS) patří k nejčastějším endokrinním poruchám u žen. Vzhledem k tomu, že postihuje ženy v reprodukčním věku, je jednou z hlavních příčin neplodnosti. Základním problémem, který tuto nemoc způsobuje, je nerovnováha ženských a mužských pohlavních hormonů. Jaké signály je třeba pozorovat? Jedním z hlavních příznaků je nadměrné působení mužských hormonů, mezi další pak patří úplně chybějící či velmi omezená ovulace. Objevují se cysty a velmi často bývá projevem nemoci nepravidelná menstruace. Ženy s PCOS často trápí také abnormální růst chloupků, akné či nárůst hmotnosti. 

    Které celebrity si prošly úskalími této nemoci?

  • Kamu (31)

    Když známá kuchařka Kamila Rundusová alias Kamu na sociálních sítích zveřejnila fotografie s vystouplým bříškem, nejeden fanoušek zajásal, že je těhotná. Blogerka však přiznala, že se za proměnou její postavy místo miminka skrývají vážné zdravotní problémy. Zpočátku jí lékaři diagnostikovali syndrom dráždivého tračníku, který se však ukázal jako mylný. Podstoupila proto několik dalších testů, které odhalily, že trpí syndromem polycystických vaječníků, má vaječníky plné cyst a folikul, diabetes z důsledku dlouhodobé rezistence vůči inzulinu, narušený endokrinní systém a špatné funkce štítné žlázy, neplodnost, hormonální nerovnováhu, chronický zánět v těle a další věci. "Nastoupila jsem do novozélandského léčebného programu, který mě učí, jak komplexní a cyklické ženské tělo je. A brzy mě čeká operace, která mi dost uleví, ale o tom až příště,“ uvedla. Co je podle známé kuchařky příčinou jejích nemocí? Chronický stres. „Můžeme mít sebepozitivnější přístup k životu, a přesto se nervovat kvůli kravinám. Proč? Chronický stres. Žila jsem v něm od narození," dodala.

  • Sasha Pieterse (25)

    Hvězda seriálu Pretty Little Liars Sasha Pieterse bojuje se svou postavou celý život. Nejvíce si ale vytrpěla v období od roku 2015, kdy přibrala skoro třicet kilo. "Bylo opravdu smutné, jak lidé reagovali," vzpomíná smutně na tuto dobu herečka. Sasha ale nepřibrala kvůli tomu, že by se snad přecpávala, za její přibírání mohl právě syndrom polycystických ovarií. Ona i její manžel Hudson Scheaffer měli velké obavy, zda se dočkají miminka, ale k jejich překvapení se jim to povedlo nakonec velmi brzy. "Mnoho žen má při této nemoci problémy s neplodností, a tak jsme očekávali, že se tyto potíže nevyhnou ani nám. Bylo naprostým požehnáním, že jsem otěhotněla přirozeně, a ještě tak rychle," uvedla.

    9 slavných žen se svěřilo: Jaké to bylo, když kojily?

    Video se připravuje ...
    9 slavných žen se svěřilo: Jaké to bylo, když kojily • VIDEO: Youtube

  • Victoria Beckham (47)

    Bývalá Posh Spice se potýkala s velkým stresem, když musela v minulosti neustále čelit otázkám, kdy mají v plánu s manželem Davidem Beckhamem mít děti. Na rozdíl od mnoha jiných celebrit se proto rozhodla o syndromu polycystických vaječníků mluvit otevřeně, a utnout tak nepříjemné otázky ohledně dětí. Navzdory nemoci se páru podařilo zplodit čtyři zdravé děti.

  • Emma Thompson (62)

    Také legendární herečka Emma Thompson ví, jaká úskalí s sebou nese syndrom polycystických ovarií. Poté, co bojovala s neplodností, podstoupila umělé oplodnění, ze kterého má dceru Gaiu. Spolu s manželem však herečka toužila po dalším dítěti, a proto následovalo několik dalších kol umělého oplodnění, ale žádné se nepovedlo. Nakonec se pár rozhodl dítě adoptovat. "Někdy nestačí být pro druhého jenom kamarádem, potřebujete rodinu. Myslím, že se moc nemluví o pocitu štěstí, který vám dávají nová spojení s cizími lidmi a těmi, kteří s vámi nejsou v rodinném vztahu,“ objasnila později herečka důvod, proč se s manželem nakonec rozhodla pro adopci rwandského uprchlíka Tindyebwa Agaba Wise. 

  • Lea Michele (34)

    Americká zpěvačka a herečka, která se nejvíce proslavila rolí Rachel Berry v seriálu Glee, bojovala se silným akné a neustálým kolísáním váhy. Lékaři brzy zjistili, že za jejími problémy stojí právě PCOS. "Na základě změny jídelníčku jsem dokázala své příznaky dostat pod kontrolu. Mám ale velké štěstí. Existuje mnohem více extrémních verzí PCOS, se kterými musí ženy bojovat. Moje naštěstí není tak intenzivní. Proto jsem o své nemoci příliš mnoho nemluvila. Uvědomuji si, že jsou mezi námi ženy, které s touto nemocí svádí mnohem větší boj," uvedla.

  • Jaime King (42)

    Také herečka Jaime King byla upřímná a nebála se o nemoci mluvit. "Ve dvaceti mi byly diagnostikovány endometrióza a PCOS. Ve stejné době jsem přišla o své první dítě," řekla. Následovalo několik dalších potratů a herečka musela mnoho let čekat, než se jí podařilo na svět přivést prvního potomka. Nyní se těší ze dvou synů.

  • Jillian Michaels (47)

    Mezi známé tváře, které se musely potýkat se syndromem polycystických vaječníků, patří také populární fitness trenérka Jillian Michaels. "Když jsem se dozvěděla, že trpím PCOS, byla jsem mladá a nevěděla jsem, zda vůbec budu chtít mít děti, takže jsem to nijak neřešila. Roky ale utíkaly a najednou jsem sledovala, jak přátelé prochází několika neúspěšnými umělými oplodněními a potýkají se se zklamáním. Pamatuji si, že jsem si uvědomila, že chce pro mě Bůh nejspíš také něco jiného, a proto jsem se rozhodla pro adopci," vzpomíná. V roce 2012 proto se svou partnerkou Heidi Rhoades adoptovala holčičku z Haiti Lukensiu. Ve stejném roce zároveň pár přivedl na svět syna Phoenixe, kterého porodila Heidi. 

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.