Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kate na pohřbu oslnila náhrdelníkem, který nosila i princezna Diana! Jaké další skvosty ukrývá její šperkovnice?

18. dubna 2021 | 06:00

Královská klenotnice v sobě ukrývá mnoho blyštivých skvostů a velké společenské události, mezi něž patří i svatby nebo pohřby členů královské rodiny, jsou příležitostí, kdy tyto vzácné šperky zazáří a dodají svým nositelkám vznešený půvab i šarm. Včerejší pohřeb prince Philipa sledoval celý svět a jeho prasnacha – vévodkyně Kate – vynesla obzvlášť fascinující šperk se zajímavou historií.

Kate Middleton vzdala dojemný hold zesnulému princi Philipovi, ale také své vlastní tchyni princezně Dianě, když na včerejším pohřbu korunovala svůj outfit perlovým náhrdelníkem zapůjčeným od královny Alžběty.

Náhrdelník z těch nejkvalitnějších japonských perel, který královna dostala darem od japonské vlády, je tvořen čtyřmi bohatými řadami, které jsou uprostřed propojeny diamantovou sponou.

Královna tento šperk několikrát sama vynesla, včerejší pohřeb jejího manžela prince Philipa nebyl první příležitostí, kdy ho někomu z královské rodiny půjčila. Vévodkyně Kate ho měla na sobě už v roce 2017 na slavnostní večeři královny a prince Philipa, která se konala ve Windsoru, a stejně tak byl tento náhrdelník propůjčen i velké milovnici perel princezně Dianě v roce 1982, kdy ozdobil její šíji na hostině pořádané nizozemskou královnou Beatrix.

Perlový náhrdelník však zdaleka není jediným šperkem, který jsme mohli vidět na krásné Kate a který má bohatou historii. Pojďte se s námi podívat na další skvosty, mezi něž patří například pompézní korunka, jež píše už 108letou historii, nebo nejdiskutovanější prsten s modrým kamenem po již zesnulé princezně Dianě. Vévodkyně Kate s oblibou nosí podobné okázalosti právě po lady Di, ale její outfit zdobí další jiné šperky, za kterými stojí poutavé příběhy!

Svatební náušnice podle rodinného erbu

Ve sbírce vévodkyně Kate se ponejvíc vyjímají šperky po zesnulé Dianě, ale také ty, které pro ni představují srdeční záležitost. Třeba dary od jejích rodičů u příležitosti jedinečného okamžiku. Rodiče nechali pro Kate vytvořit na zakázku u malého britského klenotníka Robinsona Pelhama svatební náušnice. Byly inspirovány rodinným erbem, který zahrnuje žaludy a dubové listy. Každý rodič se chce přece jen podílet na tak důležitém dnu svého dítěte.

Královská modř

Ne nadarmo se odstínu výrazně modré s podtónem mořské laguny říká královská modř. Barva hodná samotného Veličenstva, princezen či vévodkyní. A právě ikonický zásnubní prsten s oválným modrým safírem obklopeným čtrnácti diamanty se vyjímá na útlé ruce vévodkyně Kate. Dostal se do řečí především kvůli svému pořízení. Původně patřil princezně Dianě, a nevyrobil se tak přímo na zakázku pro Kate. Lady Di si ho vybrala v klenotnictví Garrard, v podstatě si ho mohl koupit každý, kdo na to měl příslušné finance. Ačkoliv se nejedná o promyšlený, originální šperk na přání, stal se tolik obdivovaným skvostem. Diana ho údajně vybírala podle prstenu, který kdysi patřil její matce.

 

Koruna krásy

Ačkoliv tato navýsost líbivá čelenka nepatří přímo vévodkyni Kate, ale spadá do osobní sbírky šperků samotné královny, která umožňuje rodinným příslušníkům některé šperky dlouhodobě nosit, právě Kate jí opětovně dodala kouzlo, které zmizelo po smrti princezny Diany. Tento okrasný diadém se zrodil v roce 1913 na popud královny Marie dle předchozí verze její babičky princezny Augusty. Královna Marie zemřela roku 1953, a tak se věhlasný šperk dostal do dědictví vnučky – královny Alžběty II. Tento skvost patří mezi nejoblíbenější klenoty krásné Kate.

Kulatiny

V roce 2012 na akci v National Portrait Gallery Kate vynesla k ikonickým modrým šatům, které občas obléká, poutavý řetízek. Na jednoduchých šatech od Stelly McCartney za 685 liber se vyjímalo 18 karátů. Proslýchá se, že to byl narozeninový dárek od jejího manžela ke kulatým – 30. – narozeninám.

Přivítací set

Tyto náušnice a náramek tvořící set, který Kate nosila v roce 2014 na služební cestě v Austrálii, byly darem od prince Charlese. Tímto gestem ji přivítal do královské rodiny a od té doby set vynesla hned několikrát. Cena setu se odhaduje na 60 000 liber.

Zlaté monogramy

V roce 2011 po své svatbě byla Kate spatřena na Wimbledonu v elegantních bílých šatech za doprovodu zlatého proplétaného náramku s přívěskem, který byl údajně svatebním darem od vévodkyně z Cornwallu. Na zlatém přívěsku v podobě plochého kolečka jsou vyryty monogramy Kate a Camilly.

Podívejte se na šperky do naší fotogalerie!

Doplňkové hodinky

Ke třetímu svatebnímu výročí dostala Kate od svého manžela Williama hodinky Cartier. Mají v sobě zasazen modrý spinel, který ladí s jejím zásnubním prstenem. Princ William disponuje – tak jako jeho krásná choť – citem pro ten nejmenší detail!

Podpora lokálních značek

Vévodkyně z Cambridge však nenosí pouze královské dědictví či honosné dary, ale ráda podporuje i lokální designéry a mísí drahocenné šperky s běžně dostupnými. To potvrdila i na turné po Pákistánu v roce 2019, kde se předvedla jako královna odívání. K modré tunice s výšivkou zvolila korálkové náušnice lokální značky Zeen. Pořídila je za skromných 5,48 libry.

Video se připravuje ...
Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří • VIDEO: reuters

 

Autor: Žaneta Podlahová