Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Freddie Mercury: Co bylo ve filmu úplně jinak než ve skutečnosti?

  • 5. září 2019 | 06:00

    Legendární zpěvák by 5. září oslavil 73. narozeniny. Prozradíme vám, jak se Freddie seznámil se svými dvěma největšími láskami, proč si změnil jméno, za jakých okolností se dali Queen dohromady a další zajímavosti, které scenáristé ve filmu Bohemian Rhapsody změnili, aby byl příběhově poutavější než pouhé převyprávění skutečnosti.

    Freddie Mercury bezesporu patří mezi nejcharismatičtější a nejpozoruhodnější zpěváky v historii populární hudby. Na pódiu si dokázal podmanit stovky tisíc diváků, ale v soukromí byl křehký a nejistý. Širší veřejnost se o něj masově opět začala zajímat díky snímku, který vstoupil do českých kin 1. listopadu loňského roku. Jelikož šlo o hraný film a ne dokument, tvůrci si spoustu věcí přibarvili, aby měl snímek spád.

  • Hrdý Peršan

    Freddieho sestra Kashmira. Podoba tam je, že?
    Autor: Tomáš Vrbenský

    Freddie Mercury se narodil 5. září 1946 ve Stone Townu, nejstarší části metropole Zanzibar, pod jménem Farrokh Bulsara. Rodiče Bomi a Jer Bulsara byli Pársové. Jejich předkové pocházeli z perské říše.

    Zoroastrismus, který vyznávali, řada historiků považuje za nejstarší světovou víru. V Persii šlo o oficiální náboženství, ale před tisícem let vyhnal islám jeho vyznavače do Indie, kde se stali nejbohatší a nejvzdělanější vrstvou. Dnes Pársové vymírají a Freddie Mercury je bezesporu jejich nejslavnější osobnost, proto si tak zakládal na tom, aby se vědělo, že je Peršan.

  • Proč se přejmenoval na Mercury

    Z filmu Bohemian Rhapsody
    Autor: Martin Přibyl, fi lm Bohemian Rhapsody

    Z Farrokha se stal Freddiem poměrně snadno. Jeho britským spolužákům se jeho původní jméno špatně vyslovovalo, tak ho překřtili na Freddieho, což se jemu samotnému líbilo.

    S příjmením už to bylo složitější. Bulsara neznělo dostatečně hvězdně. Existuje několik verzí, proč se jmenuje právě Mercury.

    Kniha Jak to začalo uvádí, že si příjmení Mercury zvolil podle mýtického božího posla. Podle další verze změna souvisí se znamením Panny, ve kterém se narodil. Vládne mu planeta Merkur. Podle jiného zdroje se přejmenoval až po složení písně My Fairy King, v níž je verš „Mother Mercury, Look what they've done to me“. 

  • Freddie se kamarádil se zpěvákem Smile

    Freddie do kapely přišel dříve než basák John
    Autor: Profimedia

    Brian May a Roger Taylor působili v kapele Smile společně s hlavním zpěvákem Timem Staffellem, se kterým se Freddie kamarádil. Znali se z Ealing Art College, což byla umělecká škola, kam oba chodili a kde Freddie rozvinul svůj umělecký talent. Vzešlo z něj například slavné logo kapely Queen, které je složené ze znamení každého člena. Briana a Rogera tedy nepoznal až po rozpadu Smile, jak předkládá snímek Bohemian Rhapsody, ale už se s nimi dávno kamarádil.

    Změnit název kapely na Queen byl Mercuryho nápad. Ve filmu navíc rovnou hrál na pódiu baskytarista John Deacon, který se k ostatním připojil až v roce 1971, tedy až po Freddiem. Kapelou proběhli tři jiní hráči na basovou kytaru, než se v ní zabydlel Deacon.

    Queen se také nikdy nerozpadli. A Freddie rozhodně nebyl první, kdo v kapele vydal sólové album.

  • S Mary ho seznámil Brian

    Mary Austinová už si nepřeje, aby před dům Freddieho Mercuryho někdo nosil květiny a dopisy
    Autor: Everyday Vintage

    Freddie měl v životě dvě velké lásky: Mary Austinovou a Jima Huttona. Poznal se s nimi ale úplně jinak, než zobrazuje Bohemian Rhapsody. Freddie nepoznal Mary na koncertě Smile a už vůbec ne v den, kdy se připojil ke kapele.

    Ve skutečnosti je seznámil kytarista Brian May, který s ní prožil románek. Oba pak chodili Austinovou šmírovat do second handu Biba v obchodním domě Kensington Market.

  • Jim byl ve skutečnosti kadeřník

    Opravdovým romantickým gestem je, že s Freddiem Jim Hutton zůstal i po diagnóze závažného onemocnění na jaře 1987
    Autor: vintag.es

    U Mercuryho posledního milostného partnera Jima Huttona dokonce scenáristé změnili i jeho povolání. V reálu se totiž živil jako kadeřník v hotelu Savoy. Seznámili se v roce 1984 v nočním klubu a Freddie ho chtěl pozvat na drink. Jim ale odmítl, jelikož byl zadaný. Když se pak zhruba za rok potkali znovu, byl volný a stal se z nich pár.

    Kuriozitou zůstává, že Jim vůbec nevěděl, že je Freddie slavný zpěvák. Mercurymu to imponovalo stejně jako fakt, že když mu předložil svoji hvězdnou kariéru, nereagoval nijak překvapeně nebo přehnaně.

  • Film idealizuje Freddieho milostné vztahy

    Scéna z Live Aid je nejsilnějším okamžikem filmu Bohemian Rhapsody
    Autor: CinemArt

    Oba jeho zásadní životní vztahy byly ve filmu značně zromantizovaně, ale k té pravé romantice už ve scénáři nedošlo, protože končil právě koncertem Live Aid.

    Opravdovým romantickým gestem je, že s Freddiem Jim Hutton zůstal i po diagnóze závažného onemocnění na jaře 1987. Navíc odmítl doporučení, že si má najít někoho jiného. V roce 1990 Jim zjistil, že je také HIV pozitivní. AIDS se u něj ale nikdy nerozvinul.

  • Delilah mu čůrala na nábytek, přesto byla nejoblíbenější

    Freddie Mercury byl velkým milovníkem koček
    Autor: archiv

    Freddieho láska ke kočkám je proslulá. Měl jich hned několik, a dokonce jim věnoval svoje první sólové album Mr. Bad Guy z roku 1985. Bylo na něm napsáno: „Mé kočce Jerrymu – také Tomovi, Oscarovi a Tiffany a všem milovníkům koček napříč světem – kašlat na všechny ostatní“.

    Freddieho největší oblíbenkyní byla ovšem Delilah, kterou adoptoval v roce 1987. Na albu Queen Innuendo o ní dokonce vyšla píseň. Brian May dokázal napodobit mňoukání díky své kytaře Red Special, což dodnes považuje za jeden ze svých nejlepších kytarových počinů.

    V textu se Mercury vyznává ze své lásky k Delilah, ale pojednává i o běžných strastech soužití člověka a kočky, tedy o škrábání, unuděných pohledech či o čůrání na zpěvákův drahý nábytek.

  • Operní album s Montserrat

    Montserrat Caballé nazpívala s Freddiem Mercurym slavný duet Barcelona
    Autor: Profimedia.cz

    V roce 1981 navštívil představení Luciana Pavarottiho v londýnském Royal Opera House. Frontmana Queen ovšem uchvátila sopranistka a rodačka z Barcelony Montserrat Caballé.

    Nějakou dobu trvalo, než se jejich cesty znovu spojily, ovšem jejich společné dílo album Barcelona, na kterém je osm operních árií, se stalo opravdovým skvostem.

    Stejnojmenný kus později zahájil olympijské hry v roce 1992, kterých se Freddie už bohužel nedožil. Dodnes je to nejznámější olympijská píseň všech dob. Dalšími nádhernými skladbami z tohoto alba jsou The Goldon Boy, Guide Me Home nebo How Can I Go On.

  • Květiny a lístečky už před dům nenoste

    Freddie Mercury, frontman kapely Queen
    Autor: Profimedia

    I když se o tom spekulovalo dlouhá léta, Freddie Mercury veřejně přiznal, že má AIDS, až 23. listopadu 1991. Následující den zemřel. Jeho životní láska a dědička velké části jeho majetku Mary Austinová uvedla, že s ohledem na Freddieho přání nikdy neprozradí, kde pohřbila jeho popel.

    Existují různé teorie. Fanoušci si myslí, že jsou zpěvákovy ostatky rozprášené v Zanzibaru, na tajném místě na londýnském hřbitově Kensal Green Cemetery, oblíbenou verzí je rozprášení na zahradě domu Garden Lodge ve čtvrti Kensingtonu v Londýně či v jeho švýcarském sídle Montreux u Ženevského jezera.

    Oblíbenou zastávkou všech jeho příznivců je právě dům Garden Lodge, kam 25 let mohli nosit květiny, lístečky, přáníčka a další upomínkové předměty. Nedávno se ale Mary Austinová rozhodla, že nainstaluje před vchod kameru a zakáže fanouškům cokoliv na místě nechávat. Může za to pravděpodobně drzost některých jedinců, kteří na ni zvonili a snažili se dostat co nejblíže k domu, který je obehnán vysokými zdmi i ostnatým drátem.

Autor: Hana Langrová
Diskuse ke článku
.