Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velikonoční trhy 2024: Vydejte se na ty nejlepší u nás! Plus super zahraniční tip

Velikonoce trhy
5. března 2024 | 06:00

Přestože jsou svátky jara ještě daleko, velikonoční trhy začínají zpravidla mnohem dříve. Které jarmarky byste podle nás neměli vynechat? Mrkněte na naše doporučení a naplánujte si, kde si můžete užít autentickou velikonoční atmosféru a najít spoustu inspirace.

Kam na velikonoční jarmarky: Praha   Křivoklát  Pardubice  Plzeň  Sychrov Blatná  České Budějovice  Ostrava  Opava  Drážďany

Velikonoční trhy mají u nás dlouholetou tradici a konají se – stejně jako ty vánoční – ve většině velkých měst. Letošní Velikonoce připadají na pátek 29. 3. až pondělí 1. 4. 2024, většina velikonočních jarmarků se koná o něco dřív. Kam se vypravit?

Praha: Velikonoce ve velkém stylu

Kdy a kde:  16. 3. až 7. 4. 2024, Staroměstské náměstí
Proč tam jít: Z množství velikonočních trhů, které se pořádají v Praze, patří mezi nejznámější ty v samotném centru. A jsou ve velkém stylu. Tržiště ozdobí živá bříza s tradičními pentlemi a vajíčky. Ve stáncích vám nabídnou jarní a velikonoční sortiment a samozřejmě všechny možné dobroty. Nebudou chybět oblíbená česká klobása, velikonoční perníčky a svařené víno. Na pódiu se budou střídat dětské i dospělé folklorní soubory z celé České republiky. Těšte se např. na Třehusk, Voices of Prague, Bořanku... Děti se mohou těšit na velikonoční dílničky.
Vstupné je zdarma. 


Další tipy na velikonoční trhy v Praze:
Václavské náměstí a náměstí republiky, obojí 16. 3. až 7. 4. 2024
Náměstí míru, 16. 3 až 1. 4. 2024


STŘEDNÍ ČECHY

Křivoklát: Jarmark, komedianti, prohlídky hradu

Kdy a kde: 29. až 31. 3. 2024, vždy od 10 do 16 hod, areál hradu Křivoklát
Proč tam jít: Akce Knížecí Velikonoce na Křivoklátě nabídne třídenní program včetně tradičního jarmarku. Těšit se můžete např. na kejklíře Čabika, kouzelníka Kubulu se psem, folklorní soubory... Děti se mohou těšit na zábavný program skupiny Myš & Maš . Po celou dobu budou na programu i prohlídky velikonočně vyzdobených interiérů hradu Křivoklát.
Vstupné: 160 Kč včetně prohlídky hradu

Další tipy na velikonoční trhy ve středních Čechách:
Poděbrady, 29. - 31. 3. 2024, kolonáda
Mělník, 23. 3. 2024, Regionální muzeum Mělník

VÝCHODNÍ ČECHY

Pardubice: Tvoření ze dřeva i velikonoční stezka

Kdy a kde: 24. března 2024 od 10 do 17 hodin, areál zámku Pardubice
Proč tam jet: Nádvoří zaplní stánky s velikonočním zbožím. Letošní trhy budou ve znamení dřeva a řemeslníci předvedou výrobu hrkaček, ptačích budek a krmítek, hlavolamů, stoliček, vařeček i hraček. Děti se pohoupou ve dřevěných kohoutech, vyzkouší všechno možné tvoření a zjistí, jak se hraje už zapomenutá hra s dřevěnou káčou. Na zámeckých valech bude velikonoční stezka s úkoly a hádankami, které souvisí s velikonočními tradicemi. Těšte se také na mazance, jidáše, kynuté věnce, lokální sýry, uzeniny, medovinu a další dobroty

Vstupné na trhy je zdarma.

Další tip na velikonoční trhy ve východních Čechách:
Chrudim, 23. 3. 2024, Resselovo náměstí

ZÁPADNÍ ČECHY

Plzeň: Kovář v akci a historický kolotoč

Kdy a kde: 21. 3. až 1. 4. 2024, náměstí Republiky
Proč tam jet:  Kromě nákupů a gastronomie (pořadatelé lákají např. na tradiční nádivku, medovinu a velký výběr klobás a sýrů) se na velikonočních trzích dozvíte více o tradicích. Zjistíte, jak se plete pomlázka, malují kraslice nebo vyrábí svíčky, a v akci uvidíte i uměleckého kováře. Pro děti jsou připraveny historický kolotoč a minifarmička se zvířátky.

Další tip na velikonoční trhy v západních Čechách:
Karlovy Vary, 28. 3. - 1. 4. 2024, Smetanovy sady

SEVERNÍ ČECHY

Sychrov: Přes 100 stánků na zámku i v parku. Udělejte si piknik!

Kdy a kde: 23. a 24. 3. 2024 vždy od 9 do 16 hodin, areál zámku Sychrov
Proč tam jet: Na zámku vyroste přes sto stánků s opravdu bohatým sortimentem. Nakoupíte různé řemeslné výrobky a samozřejmě produkty vztažené ke svátkům jara, jako jsou věnce, pomlázky, kraslice a dekorace, ale také svíčky, výrobky ze skla a další. Další dvě desítky stánků s občerstvením budou rozmístěné v zámeckém parku, takže dobroty si můžete vychutnat v přírodě a třeba si udělat piknik. Připravený je samozřejmě i kulturní program, zahraje např. folklorní soubor Horačky. Součástí vstupného je volná prohlídka velikonočně vyzdobené zámecké kaple (prohlídky zámku budou možné pouze pro předem objednané skupiny.)
Vstupné: 100 Kč, děti do 6 let zdarma


Další tipy na velikonoční trhy v severních Čechách:
Liberec, 22. až 31. 3. 2024, nám. Dr. E. Beneše
Trutnov, 25 - 28.03. 2024, Krakonošovo náměstí

JIŽNÍ ČECHY

Blatná: Po nákupech procházka s alpakami

Termín: 29. - 31. 3. 2024 , areál zámku Blatná
Proč tam jet: Blatná je další super místo, kde si Velikonoce užijete v kulisách historické památky. Ve stáncích si nakoupíte velikonoční a jarní produkty, děti si užijí dílničky, a k tomu bude hrát živá hudba. Po nákupech se vydejte na velikonočně laděnou prohlídku zámku a do zdejšího rozsáhlého parku, kde spatříte daňky. A také se můžete zúčastnit procházky se zámeckými alpakami Bellou, Esmeraldou a Diegem, kdy se během 90 minut s těmito zvířaty pořádně seznámíte. Je ale nutné si místo rezervovat předem. 
Vstupné na trhy je zdarma.

České Budějovice: Méně známá řemesla a pro děti trampolíny

Kdy a kde: 21. - 23. 3. 2024, náměstí Přemysla Otakara II.
Proč tam jet: Na náměstí, známém svým čtvercovým tvarem, nakoupíte tradiční české výrobky od různých tvůrců. A to i od těch, kteří se zabývají méně obvyklým řemeslem jako je kartáčnictví, tkaní nebo paličkování. Pro děti budou připraveny trampolíny, dva dřevěné kolotoče, z nichž jeden bude dobový, dílničky nebo divadlo. Pochutnáte si na velikonočních specialitách, vínu i medovině, nakoupíte domácí marmelády a mnoho dalších dobrot. Pokud jde o program, těšte se např. na Želiboys, kteří hrají bluegrass a country nebo folk v podání kapely Jen tak tak.

Další tipy na velikonoční trhy v jižních Čechách:
Český Krumlov, 28. 3. – 1. 4. 2024, náměstí Svornosti
Tábor, 23. 3. 2024, Žižkovo náměstí


MORAVA

Ostrava láká na kozí taxi, zdobení obřího vejce a zelené pivo

Kdy a kde: 25. až 29. března 2024 vždy od 11 do 19 hodin, Masarykovo náměstí Proč tam jít: V Ostravě si na velikonočních trzích dávají opravdu záležet. Na náměstí spatříte velkolepé dekorace, jako je zvonička jara nebo nazdobené velikonoční vozy. Těšte se také na obří, téměř dvoumetrové velikonoční vejce, na které bude každé odpoledne malíř malovat obrázky. Na trzích bude také jarní bylinková zahrádka nebo farma se zvířátky. Děti se povozí na ponících a zabaví se i v hracím koutku, který vlastnoručně vyrobil řezbář Matěj. Ten přiveze svůj legrační kolotoč "kozí taxi", staročeskou houpačku nebo kuličkovou dráhu. Na stáncích se představí tradiční řemesla, bude tu např. kovář, řezbář, tkadlena, košíkářka, výrobce fujar a další. Ochutnáte klasické i velikonoční speciality: koláče, velikonoční beránky, žitné placky, sýry, uzeniny a další dobroty. A čepovat se bude zelené pivo.
Vstupné zdarma.

Opava: Velikonoční trhy zakončí slavnostní vynášení Morany


Kdy a kde: 15. až 17. 3. 2024, v pátek a v sobotu 10 – 19 h, v neděli 10 – 17 h, Horní náměstí
Proč tam jít: Kromě nákupů a dobrého jídla vás čeká pestrý kulturní program, těšte se např. na spirituály, gospely, blues a folk v podání Ireny Budweiserové, a dílničky. Během nich si kromě malování kraslic a pletení pomlázek vyrobíte také malou Mařenku. Právě vynášení Mařeny (neboli Morany či Smrtky), které symbolizuje vítání jara, se můžete poslední den trhů zúčastnit. Mařena poputuje z náměstí k řece Opavě v neděli  v 16:30 hodin. 


Další tipy na velikonoční trhy na Moravě:
Brno, 22. až 31. 3. 2024, náměstí Svobody
Olomouc, 22. 03. až 1. 04. 2024, Horní náměstí
Zlín, 27. až 28. 3. 2024, náměstí Míru  
Luhačovice, 30. 3. 2024, Kulturní a kongresové centrum Elektra a před poštou
Uherské Hradiště, 23.až 24. března 2024, Masarykovo náměstí

KAM V ZAHRANIČÍ

Drážďanské Velikonoce: Veletrh a obří výstava orchidejí

Kdy a kde: 20. až 24. 3. 2024, výstaviště Messe Dresden
Proč tam jet: Tenhle jarní předvelikonoční veletrh je v Drážďanech největší a zároveň patří mezi nejoblíbenější. Seženete tu všechno, co potřebujete pro novou sezonu, a to nejen do zahrady. Kromě rostlin, cibulek a semen tu seženete rukodělné výrobky, dekorace, samozřejmě velikonoční sortiment, ale třeba i zahradní nábytek. Další vystavovatelé budou zaměření na aktivní zdraví a wellness. A navíc: součástí veletrhu je i rozsáhlá výstava orchidejí, která je jednou z největších a nejvýznamnějších v Evropě. Tady si to milovníci floristiky opravdu užijí. Na více než 5000 metrech čtverečních budou k vidění statisíce působivě naaranžovaných květin!

Autor: taj, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!