Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Velikonoční hlavička: Nejlepší recept na tradiční nádivku s uzeným masem

1. února 2024 | 10:01

Hlavička neboli nádivka patří k Velikonocům stejně jako beránek, barevná kraslice nebo mazanec. Existuje mnoho receptů a vy si s tímto pokrmem můžete opravdu vyhrát. My vám přinášíme recept na tradiční velikonoční hlavičku s kopřivami a uzeným masem.

 

Mezi tradiční velikonoční pokrmy patří jednoznačně nádivka nebo také často přezdívaná velikonoční hlavička. Její příprava je snadná a nezabere vám ani tolik času. Jak na to?

Suroviny:

300 g uzeného masa ( můžete použít anglickou slaninu nebo špek)
3 rohlíky (den staré)
3 velká vejce
kopřivy nebo petržel
2 dl mléka nebo masového vývaru
sůl
pepř
máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku

Postup:

1. Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo celé potopené a přiklopené ho vařte jednu hodinu. Poté, co bude uvařené, jej nakrájejte na drobné kostky. Vývar z masa ponechejte.

2. Rohlíky natrhejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Pořádně propracujte rukama. 

3. Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno. 

4. Následně oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky, promíchejte a nakonec přidejte našlehané bílky. 

Máslem vytřenou formu vysypte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny. Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do pekáčku vložili.

Podívejte se na video, jak si tradiční velikonoční hlavičku připravit:

Video se připravuje ...
Velikonoční nádivku s uzeným masem zvládne podle našeho receptu každý! • VIDEO: Adam Balažovič


Další recept na velikonoční nádivku naleznete zde>>>

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!