Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak se slaví Velikonoce v Německu: Velké ohně, jízdy křižáků a házení vajec

31. ledna 2023 | 06:00

Jaké velikonoční zvyky a tradice mají v sousedním Německu? Některé jsou podobné těm našim, jiné – třeba kutálení hořícího kola z kopce – jsou nezvyklé a můžou působit až bizarně. Zjistěte, co všechno se tam o svátcích jara praktikuje,

Zjistěte, co všechno byste mohli v době Velikonoc u našich sousedů zažít a jaké tradiční jídlo určitě musíte ochutnat.

Tradice č. 1: Hledání kraslic a zajíčků

Nejznámější tradicí, která se drží v německých rodinách, je hledání kraslic a velikonočních zajíčků. Vyfouknutá obarvená vajíčka dospělí schovávají na zahradě a spolu s nimi i čokoládové zajíčky. Děti je pak hledají. V Německu jsou zajíc i vajíčka považovány za symboly plodnosti, probouzejícího se života nebo také vzkříšení. Vajíčka sice Němci zdobí, koledovat s pomlázkou ale nechodí a stejně tak neznají zvyky jako je polévání studenou vodou.

Házení vajec: Drží se ještě tenhle zvyk?

Starým německým zvykem bylo házení vejce přes střechu, které mělo ochránit stavení před bleskem, v praxi už se ale s touto tradicí moc nesetkáte. Hlavně na severu Německa si s sebou ale lidé berou vařená vejce na procházku a používají je k různým velikonočním hrám.  Obzvláště oblíbené je házení vajíčkem na cíl, do kterého se soutěžící musí trefit na co nejmenší počet hodů.  

Velké ohně a křižácké jízdy

Hlavně na území Braniborska a Sazka můžete o Velikonocích na mnoha místech spatřit obrovské zapálené ohně, u kterých se na kus řeči sejde mnohdy celá vesnice. Podle křesťanské víry představuje velikonoční oheň vzkříšení Ježíše, podle pohanských zvyků zažene zimu.

Zajímavá je i tzv. Jízda křižáků, což je velký jezdecký průvod, který můžete ve zmíněných dvou regionech potkat na velikonoční neděli, a jde o důležitou velikonoční tradici Lužických Srbů. V tomto procesí jedou slavnostně oblečení muži s cylindry, což je hlavně pro turisty fotogenické, a za zpěvu náboženských písní putují z jedné obce do druhé. Tyto jízdy v minulosti zvěstovaly do sousední vesnice Kristovo zmrtvýchvstání.

Bizarní německé tradice

Některé německé tradice nám ale budou připadat zvláštní. Nedivte se třeba, když spatříte farmáře, jak kutálí z kopce hořící velikonoční kolo, což je dřevěné kolo zdobené slámou. Říká se, že pokud kolo sjede až dolů, může se zemědělec těšit na dobrou úrodu, pokud se převrhne, nebude stát sklizeň za nic. Tato tradice se dnes vyskytuje spíše ve venkovských oblastech a v městech ji lidi často ani neznají.

Například v pohoří Harz ve středním Německu přežil zvyk černit druhým lidem tváře sazemi ze spálených borovicových hoblin. Popelu, který je považován za dobré hnojivo, byly připisovány zvláštní schopnosti a věřilo se, že jde o léčivý akt.

Velikonoční jídlo: Zelená omáčka na Zelený čtvrtek

A jak to mají Němci s velikonočními jídly? Na Zelený čtvrtek jsou oblíbené čerstvé pokrmy s bylinkami, například Frankfurter Grüne Sose tedy Frankfurtská zelená omáčka, která se podává k vejcím natvrdo. K její výrobě se používá sedm bylin, a to brutnák, kerblík, řeřicha, petržel, bedrník, šťovík a pažitka. Ve Frankfurtu a okolí můžete na trhu koupit už připravené směsi těchto bylinek.    

Typické jehněčí i velikonoční sladkosti

O Velikonocích se často pečou velikonoční Osterzopf, což je pečivo podobné naší vánočce. Jedná se o tři copy pletené z kynutého těsta, které symbolizují Nejsvětější Trojici. Tento velikonoční cop, a také malý slavnostní preclík a vajíčka dostávají děti na Velikonoce tradičně jako dárek od svých kmotrů. Stejně jako my pečou Němci beránka z piškotového těsta. Za tradiční velikonoční pokrm se považuje také jehněčí maso, konkrétní velikonoční den, kdy by se mělo jíst, ale není určen.

Najeďte na vlaječku a podívejte se na Velikonoce v dalších zemích.

 

 




Autor: taj, zdroj: Germany.travel, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!