Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jak se slaví Velikonoce ve světě? Proč Němci hází vejci a co vám nabídnou na Slovensku?

30. ledna 2024 | 06:00

Jiný kraj, jiný mrav, a proto se Velikonoce slaví všude na světě trochu jinak. Většinou se setkáváme se stejným základem – velikonoční zajíčci, barevné kraslice, veselá výzdoba. Přesto ale najdeme několik rozdílností, a to hlavně v průběhu oslav. Jak se slaví svátky jara například v USA, Anglii, Německu, Rakousku a dalších zemích?  

Jak se slaví Velikonoce:
USA
Německo
Rakousko
Slovensko
Polsko
Anglie
Španělsko
Itálie
Další evropské státy

Velikonoce v USA

V USA není volno na Velikonoční pondělí, ale pouze na Velký pátek. Vše tedy končí o Velikonoční neděli, kdy si rodiny pochutnávají na tradičních pokrmech, mezi které patří pečená šunka, sladké brambory nebo jehněčí pečínka. Následně začíná lov na vajíčka, která podle pohádky schovává neposedný zajíček všude po domě i zahradě. Všechny domy zdobí bohatá velikonoční dekorace a rodiny s dětmi se věnují barvení kraslic. Mnoho Američanů má k těmto svátkům silný vztah, a tak dodržují tradiční půst a pár dní před Velikonoci chodí rodiny společně do kostela.

Velikonoce v Německu

Nejznámější tradicí, která se drží v německých rodinách, je hledání kraslic a velikonočních zajíčků. Vyfouknutá obarvená vajíčka dospělí schovávají na zahradě a spolu s nimi i čokoládové zajíčky. Děti je pak hledají.

Starým německým zvykem bylo házení vejce přes střechu, které mělo ochránit stavení před bleskem, v praxi už se ale s touto tradicí moc nesetkáme. Hlavně na severu Německa si s sebou ale lidé berou vařená vejce na procházku a používají je k různým velikonočním hrám. Obzvláště oblíbené je házení vajíčkem na cíl, do kterého se soutěžící musí trefit na co nejmenší počet hodů.

Velikonoce v Anglii

Stejně jako v Americe je hlavním symbolem Velikonoc hledání vajíček. Malování kraslic není ve Velké Británii tak rozšířené, a proto se hledají vajíčka čokoládová. Svátky zde začínají Masopustním úterkem, který je známý jako palačinkový den. Tyto svátky jsou věnované dětem, a proto se pořádají dětské slavnosti a večírky a ve školách se nosí velikonoční klobouky. K jídlu se podává jehněčí pečeně se sladkými bramborami a jarní zeleninou.

Velikonoce na Slovensku

Velikonoční tradice jsou na Slovensku v podstatě stejné, jako u nás – zdobí se vajíčka, trhají kočičky, muži chodí s pomlázkou. Pokud jde ale o velikonoční speciality, některé z nich jsou úplně jiné, než jsou ty naše.

Tradiční velikonoční recepty se liší region od regionu. Pro celé Slovensko jsou společná různá jídla z vajíček a určitě vám tam nabídnou pro nás v tuto dobu ne až tak obvyklý bramborový salát, podávaný většinou s řízky.

V mnoha rodinách se stejně jako u nás peče mazanec, různé koláčky nebo beránek. Ten má v některých regionech dokonce i svoji slanou podobu. V jižních částech středního a západního Slovenska ho připravují z vajec, housek a klobásy.

Velikonoce ve Španělsku

Ve Španělsku jsou oslavy Velikonoc opravdu velkolepé. Během svatého týdne se po celé zemi konají ve dne i v noci velikonoční průvody, které jsou jednou velkou show. Tím hlavním, co v nich uvidíte, je tzv. vynášení soch. O co jde? Představte si mohutná nosítka a na nich sochy svatých v životní velikosti. Může to být  socha Krista nesoucího kříž anebo rovnou celé sousoší, třeba poslední večeře, a mnoho dalších výjevů z Bible. Některá nosítka jsou tak velká, že je nesou desítky lidí.  

Velikonočním průvodem jdou také postavy v kápích, které mají na hlavě vysoké kuželové čepice a jsou jak vystřižené z mysteriózního thrilleru. Celé procesí díky nim působí trochu tajemně a v noci dokonce strašidelně. Postavy ve skutečnosti představují kajícníky. Připomínají doby, kdy ve Španělsku panovala inkvizice a odsouzenci museli tyto čepice nosit  jako symbol pokání.

Velikonoce v Rakousku

Velikonoce se v Rakousku slaví ve velkém stylu. Setkáte se tu s velikonočními průvody, divadelními hrami, velkými trhy a samozřejmě se spoustou místních specialit. V jednotlivých regionech pak ještě můžete narazit na neobvyklé tradice, které jinde nezažijete. 

Například obci Obertraun byste si v noci na Velikonoční pondělí měli dávat pozor na své kolo, protože v okolí se pohybují "zloději". Místní obyvatelé totiž v rámci úsměvné velikonoční tradice rádi "unášejí" vše, co má pneumatiky a umisťují to jinam. Nedivte se proto, pokud druhý den spatříte kolo na střeše garáže a další na pouliční lampě.

Velikonoce v Polsku

V katolickém Polsku si většina lidí nechává své sváteční pokrmy na Bílou sobotu posvětit. Mezi tradiční jídla patří klobásy, šunky a ke všemu se přidává křen, který slouží jako symbol zdraví, ale zároveň utrpení. Pečou se bábovky z kynutého těsta, beránci z cukru a tradičním pokrmem je mazurek – plochý moučník s různými náplněmi. Na Velikonoční pondělí se lidé polévají vodou, což jim má zajistit zdravý a dlouhý život. 

Velikonoce v Itálii

Italskou tradicí je karneval, který začíná už počátkem ledna a trvá až do Popeleční středy. Jeho součástí jsou pestré průvody, maškarády, tance a hudba. Důležitou součástí karnevalu jsou masky. Největší událostí je takzvaná smrt karnevalu. V Benátkách je například slaměné tělo Krále karnevalu naplněno výbušnými žabkami a o půlnoci je spáleno na Piazza San Marco. 

Děti dostávají postavičku staré ženy, která má sedm nohou, a symbolizuje tak sedm týdnů půstu. V polovině postavičku rozpůlí, jednu polovinu zahodí a druhou si nechají do konce půstu. Tradice a oslavy Velikonoc prožívají lidé v Itálii velice silně, pořádají veliká procesí a modlí se. Za největší lahůdku je považováno pečené jehněčí a velikonočním pokrmem jsou také preclíky. Zkroucený tvar má symbolizovat založené ruce při modlitbě.

Velikonoce v Evropě: další zajímavé tradice

V Norsku jsou Velikonoce spojené s detektivními příběhy. Kupují se detektivní knížky, detektivky běží na televizních stanicích, a dokonce i na krabici od mléka najdete smyšlené detektivní historky o vraždách. V Chorvatsku si přiťukávají vajíčkem. Vyhrává ten, komu se skořápka nerozbije. Řekové barví velikonoční vajíčka jen načerveno – barva symbolizuje ukřižování Ježíše Krista a jeho zmrtvýchvstání. Více se toho o tradicích v Evropě dozvíte, pokud kliknete na vlajku v infografice:

 

Autor: red, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!