Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Květná neděle: Natrhejte si kočičky a objevte jejich magickou moc

24. března 2024 | 11:43

Květná neděle je prvním dnem pašijového předvelikonočního týdne. Celá byla ve znamení svěcení kočiček, které měly podle lidové tradice ochrannou moc. A neobyčejné schopnosti mají prý také lidé, kteří se právě v tento den narodili.

Datum Květné neděle: 24. 3. 2024

Květné neděli, která vychází na 24. 3. 2024, se říká také Palmová. V tento den si totiž křesťané připomínají slavný příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma a jeho název je odvozen od palmových listů, jimiž ho lidé vítali. U nás jsme palmové ratolesti nahradili proutky z kvetoucí jívy neboli kočičkami, a odtud pochází pojmenování Květná.  

Svěcení kočiček: Jakou moc měly proutky z kostela?

Právě ke kočičkám se váží rituály spojené s tímto dnem. V kostele se během mše pučící proutky světily a lidé jim pak přisuzovali ochrannou moc. Na co všechno se proutky používaly?

• Tři svěcené kočičky dostávaly děti k spolknutí před obědem proti zimnici a bolení v krku a také si jimi potíraly oči, aby je nebolely. Kočičky se rovněž přidávaly k dalším bylinkám a připravoval se z nich léčivý odvar pro nemocné (bez konzultace s odborníkem na byliny to ale raději nenapodobujte).

• Hospodyně dávaly posvěcené kočičky během letní bouře za okna, aby je ochránily proti blesku a krupobití.

• Proutky se také zastrkávaly za obrazy, což mělo fungovat proti čarodějné moci. Hospodáři pak – také jako ochranu proti zlým silám – dávali po proutku ještě pod krov obytného stavení a do stodoly. O filipojakubské noci se zastrkávaly posvěcené proutky kočiček do dveří a pod práh, aby čarodějnice nemohly vstoupit do domu.

Další tradice: Co umí lidé narození o Květné neděli?

Další velikonoční tradice, které se váží ke Květné neděli, jsou spojené s úrodou. V tento den nesměla hospodyně péct nic z mouky, aby nezapekla stromům a obilí květ. Hospodáři mají pranostiku: Jaká Květná neděle, takové žně. Někde se pruty kočiček, které si lidé připravovali na mši, řezaly co nejdelší a také se při svěcení musely držet co nejvýše, aby se "obilí vysoko táhlo".

A lidé, kteří se o Květné neděli narodí, prý mají neobyčejné schopnosti. Rozumějí mluvě rostlin a poznají, na kterou nemoc pomůže jaká bylinka. Jen oni pak dokážou najít čarovné koření, které funguje na všechny nemoci.

Klikněte na vajíčko a zjistěte toho víc i o dalších dnech pašijového týdne.

TIP NA VIDEO: Od Škaredé středy až po Boží hod velikonoční s farářem Davidem Frýdlem.

Autor: taj, Zdroj: Polabské muzeum, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!