Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Svatý týden před Velikonocemi: Kdy přesně začíná a končí, jaké má tradice?

17. února 2024 | 06:15

Proč se předvelikonočnímu týdnu říká pašijový, kdy přesně začíná a končí a od čeho se vlastně odvodilo pojmenování jeho jednotlivých dnů?

Pašijový týden 2024: Názvy velikonočních dnů + datumy

24. 3.- 30. 4. 2024 - Pašijový týden
24. 3. 2024 - Květná neděle
25. 3. 2024 - Modré pondělí
26. 3. 2024 - Šedivé úterý
27. 3. 2024 - Škaredá středa
28. 3. 2024 - Zelený čtvrtek
29. 3. 2024 - Velký pátek
30. 3. 2024 - Bílá sobota  

Velikonoce jsou každoročně v jiném termínu – proto mají označení „pohyblivé“ svátky. Přesto je v této pohyblivosti určitá pravidelnost. Hod Boží velikonoční vždy připadá na první neděli po prvním jarním úplňku a od toho se pak odvíjejí termíny dalších důležitých velikonočních svátků.

Kdy začíná a končí pašijový týden?

Pokud jde o dny, které patří do předvelikonočního pašijového týdne, mnoho lidí v tom nemá úplně jasno. Jak to přesně je podle České biskupské konference? Svatý týden začíná Květnou nedělí, která se slaví týden před Velikonocemi a letos vychází na 24. března 2024. Pašijový týden pak končí tzv. velikonoční vigilií. Tak se říká noci ze soboty na velikonoční neděli, tedy noci, kdy vstal  Ježíš Kristus z mrtvých.

Zvyky a tradice pašijového týdne

Celý pašijový týden vděčí za své pojmenování pašijím, což jsou biblická vyprávění, kterými si lidé připomínají utrpení Ježíše Krista. Pojem pašije je odvozen z latinského passio, což znamená právě utrpení A co symbolizují jednotlivé dny?

Květná neděle byla celá ve znamení svěcení kočiček, které měly podle lidové tradice ochrannou moc. A neobyčejné schopnosti mají prý také lidé, kteří se právě v tento den narodili.

Modré pondělí je pojmenované podle německého "blau". To kromě modré barvy, do které se v tento den zdobily kostely, znamená také "neschopný práce". V tento den tak bylo lidem podle tradice zakázáno vykonávat jakoukoliv práci.

Šedivé úterý získalo své pojmenování zřejmě podle toho, že hospodyně v tento den vymetaly pavučiny. Dále se bílilo a myla se okna. Tomuto dni se říkalo také Žluté úterý, asi podle slunečního světla, které se po úklidu opět dostalo dovnitř.

Škaredá středa symbolizuje den, kdy Jidáš zradil Ježíše a před tím se prý na něj škaredil. V domácnostech se uklízelo a hlavní bylo vymetání komínů. Odtud také pochází další lidový název: Sazometná středa.

Zelený čtvrtek byl dnem odpuštění. Rodiny se modlily a všichni se omyli rosou, která bránila nemocem. Také se sel len a hrách, protože vše, co se v tento den zaselo, dobře prospívalo.

Velký pátek připomíná utrpení Ježíše Krista, který byl v tento den odsouzen, ukřižován a pohřben.V Erbenově Kytici se vypráví, že se v tento magický den otevírají poklady.

Bílá sobota byla ve znamení smutku u Ježíšova hrobu. Večer a v noci pak nastávají oslavy Kristova vzkříšení.

Klikněte na vajíčko a zjistěte toho o jednotlivých dnech pašijového týdne víc.

Kdy jsou letos velikonoční prázdniny?

V roce 2024 připadá velikonoční neděle na 31. března. Školáci mají proto velikonoční prázdniny ve čtvrtek 28. března a na Velký pátek 29. března. Vellikonoční pondělí oslavíme 1. dubna 2024, takže do školy se děti vrátí v úterý 11. dubna 2023.

TIP NA VIDEO: Od Škaredé středy až po Boží hod velikonoční – s farářem Davidem Frýdlem. 

 

Autor: red, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!