Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recept na vynikající vánoční věnec

Vánoční věnec
8. prosince 2008 | 06:53

Tento druh vánočního věnce skýtá prostor pro fantazii, můžete obměňovat náplně i počet pramenů splétaných do věnce. Zkuste ho letos upéct místo vánočky.

VÁNOČNÍ VĚNEC

Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 40 minut

Vánoční věnec
Autor: archiv

Budete potřebovat:

na těsto:
500 g hladké mouky
100 g Hery
40 g droždí
50 g cukru krupice
2 vejce
150 ml mléka
1 balíček vanilkového cukru
špetku soli
1 vejce na potření

na ořechovou náplň:
150 g mletých ořechů
250 ml mléka
100 g cukru krupice
3 žloutky
100 g strouhanky

na kokosovou náplň:
200 g kokosu
250 ml mléka
80 g cukru krupice
20 g proslazené citrónové kůry
20 g proslazené pomerančové kůry
100 g strouhanky

Postup:

Mouku dejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, posypejte lžičkou cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Nechte na teplém místě vykynout kvásek. Pak přidejte zbytek cukru, vlažného mléka, vejce, vanilkový cukr a špetku soli. Krátce propracujte a nakonec vlijte rozehřátou, ale už vlahou Heru (abyste si nespařila kvásek). Dobře propracujte na hladké, vláčné těsto, které nechte kynout na teplém místě 30 minut. Pak těsto znovu propracujte a nechte kynout dalších 15 minut. Mezitím si připravte náplně a nechte je vychladnout. Vykynuté těsto rozválejte na plát 40x20 cm a rozkrájejte na 2 pruhy (10x40). Do středu prvního dejte ořechovou náplň, kraje potřete rozšlehaným vejcem a zabalte. Do středu druhého dejte kokosovou náplň, kraje potřete rozšlehaným vejcem a zabalte. Oba zabalené prameny spleťte v cop, stočte do věnce, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte na teplém místě kynout ještě 15 minut. Pak věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut, pak při 160 °C dopečte ještě po dobu dalších 20 minut. Po upečení přendejte moučník na kovovou mřížku a nechte vychladnout.

Ořechová nádivka

Postup:
Mléko svařte, přidejte mleté ořechy a cukr. Nechte mírně vychladnout, vmíchejte žloutky a případně pro zahuštění přidejte jemně nastrouhanou strouhanku z bílého pečiva.

Kokosová nádivka

Postup:
Mléko svařte, přidejte mletý kokos a cukr. Nechte mírně vychladnout, pak vmíchejte kandovanou kůru a pro zahuštění jemně nastrouhanou strouhanku z bílého pečiva.

Související články