ZELENINA V PALAČINKOVÉM TĚSTĚ
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 minut
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
600 g mražené zeleninové směsi
3 vejce
500 ml mléka
200 g sýra eidamského typu
1 polévkovou lžíci másla
hladkou mouku
půl lžičky prášku do pečiva
Podravku
sůl
Postup:
Zeleninu poduste na másle. Mezitím z mléka, vajec a mouky připravte hustší palačinkové těsto. Přidejte do něj prášek do pečiva, trochu soli a nastrouhaný sýr. Zeleninu ochuťte Podravkou a dejte do zapékací mísy vymazané máslem. Přelijte ji palačinkovým těstem a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut. Před koncem pečení se s pomocí špejle ujistěte, zda je těsto propečené. Podávejte teplé.

DUŠENÁ CIBULE NA VÍNĚ
Doba přípravy: 20 minut
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
500 g bílé cibule
500 g červené cibule
100 ml bílého vína
4 polévkové lžíce sladké chilli omáčky
Postup:
Na oleji krátce orestujte cibuli nakrájenou na osminky. Podlijte bílým vínem a půlkou šálku vody a pod pokličkou duste doměkka. Poté nechte vychladnout a podávejte s pečivem nebo jako přílohu k masu.
KVĚTÁKOVÉ MEDAILONKY
Doba přípravy: 40 minut
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
1 větší květák
100-150 g jemné krupičky
3 vejce
2-3 polévkové lžíce mléka
strouhanku
olej
sůl
Postup:
Omytý květák rozdělte na růžičky, uvařte v malém množství vody do poloměkka, nechte okapat a dejte do hrnce. Ještě teplý ho posypejte krupičkou, rozmačkejte vidličkou a hrnec na chvíli zakryjte. K hmotě přimíchejte žloutky apodle chuti osolte. Ze směsi tvarujte rukou medailonky, které namáčejte v bílcích ušlehaných s trochou mléka, pak je obalte ve strouhance a nakonec smažte v rozpáleném oleji. Usmažené medailonky dejte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Podávejte s bramborami a se zeleninovou oblohou, případně s bílým jogurtem ochuceným á la tatarská omáčka.

RÝŽOVÝ SALÁT S KRŮTÍM MASEM
Doba přípravy: 45 minut
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
250 g krůtích prsou
150 g hlívy ústřičné
4 hrnky kuřecího vývaru
půl hrnku dlouhozrnné rýže
třetinu hrnku divoké rýže
2 polévkové lžíce oleje
2 hrnky cukrového hrášku
půl hrnku pistácií nakrájených nadrobno
1 polévkovou lžíci balzamikového octa
1 lžíci pažitky nakrájené nadrobno
sůl, pepř
Postup:
Z kuřecího vývaru odeberte stranou 3 lžíce, zbývající vývar přiveďte k varu. Nasypejte do něj rýži a vařte ji 30 minut doměkka. Rýži slijte a nechte ji zchladnout. Mezitím rozehřejte ve woku nebo na hlubší pánvi 1 lžíci oleje aopékejte maso po obou stranách asi 3-4 minuty. Maso odložte stranou a opečte lusky cukrového hrášku spolu s hlívou ústřičnou. Přilijte odložený vývar (3 lžíce), přiveďte k varu, zmírněte oheň, pánev přikryjte pokličkou a hrášeks houbami duste asi 3 minuty. Směs dejte na mísu a nechte mírně vychladnout. Rýži, maso, hrášek, houby, pistácie a pažitku důkladně promíchejte, osolte a opepřete. Pokapejte zbývajícím olejem a octem, ozdobte pažitkou. Salát podávejte teplý.
