Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pravá česká vánočka krok za krokem

Vánočka
19. prosince 2009 | 05:00

Na sváteční stůl u nás neodmyslitelně patří ke všemu tomu cukroví, kaprům a bramborovým salátům také vánočka. Receptů na skvělou vánočku je nepřeberné množství.

A kdo se bojí, že nezvládne vánočku uplést, může vsadit na formu, do které jen naleje těsto. A když se vám do pečení vůbec nechce, stačí zajít do pekařství a vánočku si koupit.

Nemáte čas si doma upéct čerstvou a křupavou vánočku? Nevadí, zkušení pekaři to udělají za vás.
Autor: scom, Dana Kolářová

Babiččina vánočka

Suroviny na jednu vánočku: 500g polohrubé mouky, 120g krystalového cukru, 100g rozpuštěného másla, 1 lžíce rozpuštěného sádla , 1 kostka droždí, 3 vejce, 250ml mléka, 1/4 lžičky soli, hrst rozinek naložených v rumu, hrst vlašských ořechů, hrst sekaných mandlí na posypání .

Postup: Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do řídké kašičky. Přilijte trochu mléka, potom jedno celé vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko. Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.

Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na nepříliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Pak vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a rozinky.

Potom dejte těsto do formy, nebo si hmotu rozdělte na prameny a spleťte vánočku podle našeho návodu. Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí. Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C. Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout – pak teprve pocukrujte.

Vanilková varianta

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 100 g cukru, 3 žloutky, 300 g droždí, 0,25 l mléka, 50 g rozinek, 50g mandlí, sůl, vanilka, citronová kůra, 1 vejce na potření.

Postup: Nejdříve si připravte v hrníčku kvásek. Smíchejte droždí, půl lžičky cukru, 1 lžíci teplého mléka a nechte kvásek 5 minut, než naběhne. Potom si v míse utřete tuk se žloutky, přidejte cukr, mouku, připravený kvásek, rozinky, mandle, mléko, sůl, vanilku a citronovou kůru. Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho 2 hodiny kynout. Pak upleťte vánočku a potřete ji bílkem. Pečte v troubě asi 45 minut při 180 stupních Celsia, dokud nezezlátne. Občas ji vytáhněte a znovu ji potřete bílkem.

Tvarohové potěšení

Suroviny: 1 tvaroh, 150 g cukru moučka, 150 g tuku na pečení, 2 vejce, vanilkový cukr, 500 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, sůl, rozinky, citronová kůra, mandle, 3 lžíce rumu.

Postup: Vše smíchejte v míse a vypracujte těsto. Potom upleťte podle návodu z devíti pramenů vánočku a potřete ji vajíčkem, posypte mandlemi a pečte 30 minut v troubě při 175 stupních Celsia.

&feature=related

Autor: red