Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdravé recepty pro 'těhulky'

Nyní jsem těhotná a moje pokožka je téměř vysušená.
14. prosince 2008 | 09:11

Těhotné ženy se často bojí, aby nepřibraly příliš mnoho kil, se kterými si pak nebudou vědět rady. Blesk ve Velkém vánočním seriálu přináší pár doporučení, která těhulkám určitě přijdou vhod.

Těhotenství je doba, která přeje chutím! Budoucí maminky rády střídají sladké dobroty s kyselým. Některým jiný stav vyhovuje, jiné mají potíže s nevolností.

Je to však doba, kterou většina žen vnímá s radostí. Jenže, je tu i jedna velká nástraha. Nadměrné přibírání kil. "Přibrat v těhotenství je naprosto normální. Přírůstek by se však měl pohybovat zhruba kolem 12 kg za celé těhotenství! Samozřejmě záleží na počáteční váze maminky, zdravotním stravu apod. Část váhy tvoří plodová vody, miminko, i zvětšený krevní oběh, To co ale neprospívá ani mamince, ani miminku, je přejídání, a to zejména jídly méně vhodnými . To kromě jiného totiž může být základem i těhotenské zácpy, častého pálení žáhy či jiných zdravotních neduhů," vysvětluje nutriční terapeutka Věra Králová.

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Autor: archiv

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Informační linka zdravého životního stylu 800 175 324
on-line poradna na www.zdravykorinek.cz

Jídelníček budoucí maminky by měl být pestrý a vyvážený měl by obsahovat velké množství zeleniny a ovoce. "To tělu dodá potřebnou nejen důležité vitaminy a minerální látky, ale také vlákninu, která pomůže střevům s vyprazdňováním. Chybět by neměly ani mléko a mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvarohy), výhodné jsou mléčné výrobky zakysané. V těhotenství je ale důležitý i dostatek jódu, proto by vánoční stůl měla zpestřit i mořská ryba," doporučuje terapeutka. Neméně důležitou součástí stravy je správný výběr tuků, které jsou nedílnou součástí jídelníčku. Protože živočišné tuky (které by měly tvořit max. 1/3 všech přijatých tuků) v potřebné dávce konzumujeme již v mléčných výrobcích a mase. Na přípravu pokrmů a mazání je proto třeba používat tuky rostlinné. Tak zajistíme dostatek důležitých nenasycených mastných kyselin, z nichž některé jsou esenciální (nezbytné), které si náš organizmus neumí vytvořit sám a musíme je tak dodávat stravou.

A co je pro těhotné vhodné a čemu by se měly naopak vyvarovat?
"První zásada je, že těhotná by si měla uvědomit, že není pravda, že těhotná by měla jíst za dva. Z jídel je pak vhodné například na místě vyměnit cukroví a čokolády, např. za sušené ovoce. Těhotným se doporučuje se vyhnout např. alkoholu, pikantním a kořeněným jídlům, nápojům s obsahem chininu, kávě, sýrům s plísní," radí terapeutka.

Ilustrační foto
Autor: scom

Tip Blesku

Těhotenskou zácpu je možné zmírnit dostatečným pitným režimem, pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny a zařazováním celozrnných výrobků. Pomoci může i sušené ovoce. Ideální jsou například švestky. Na střeva ale blahodárně působí i syrový či sušený ananas.

Rada Blesku

Na těhotenskou nevolnost někdy platí pomalé a pravidelné jedení malých porcí.

Co by těhotné měly vědět

Velká část těhotných je chudokrevná. Železo podávané v tabletách ale často způsobuje nebo umocňuje zácpu. Budoucí maminky by proto v jídelníčku měly pamatovat na dostatek železa v jídle. To znamená měly by jíst červené maso, špenát, hrášek apod.

V těhotenství by se to nemělo přehánět s jedením vnitřností. Například játra by neměla být v jídelníčku příliš často. Obsahují totiž vitamín A, který může být ve vysokých dávkách jedovatý pro budoucí miminko.

Pro těhotné je velice důležitý dostatečný příjem kyseliny listové (zejména v prvním období těhotenství a před ním). Tento vitamin totiž zabraňuje poruchám vývoje nervové soustavy. Je však velice náchylný na znehodnocení. Velmi dobrým zdrojem je čínské zelí. Kyselinou listovou jsou také obohacené rostlinné tuky řady Flora

RECEPTY

Barevná kuřecí polévka

Na 2 porce potřebujeme:

120 g kuřecích prsíček
kuřecí vývar
½ červené papriky
70 g kukuřice
70 g brokolice
pažitku, estragon
10 g rostlinného tuku Flora original
sůl, pepř

Postup:
Papriku nakrájíme na proužky, brokolici rozdělíme na malé růžičky. Společně s kukuřicí zeleninu osmahneme na Floře, zalijeme vývarem a vaříme. Přidáme osolené a opepřené kuřecí maso, které jsme nakrájeli na malé kostičky. Na závěr přidáme najemno nasekané bylinky (můžeme přidat více druhů dle chuti a bylinky už by se neměly v polévce vařit) a podáváme.

Nutriční hodnoty jedné porce:

energie bílkoviny sacharidy tuky
755 kJ 16,2 g 18,3 g 5,4 g

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

S bramborovými kuličkami
Autor: z knih Recepty ze života 11, 13, 14, 17, Ringier Slovakia

Salát pro těhulky
s jablky a pečenými kuřecími prsíčky

Na 2 porce potřebujeme:

120 g kuřecích prsíček
½ čínského zelí (cca 250 g)
250 g jablek
½ menšího pomeranče – šťáva
25 ml olivového oleje
½ lžíce medu
4 g solamylu
vinný ocet, pažitku, bílý pepř, sůl

Postup:
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky (nudličky), osolíme a obalíme v solamylu. Zprudka orestujeme na části olivového oleji do zlatova. Oprané čínské zelí natrháme, jablka nakrájíme na nudličky, smícháme a zalijeme dresinkem připraveným z pomerančové šťávy, zbytku oleje, medu a ostatních surovin dle vlastní chuti. Promíchaný salát vrstvíme na talíř nebo do mísy a doplníme čerstvě opečenými kuřecími prsíčky.

Nutriční hodnoty jedné porce:

energie bílkoviny sacharidy tuky
1261 kJ 13,7 g 31,1 g 14,1 g

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Zelný salát s jablky
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Související články