Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vyzrajte na 'zlý' cholesterol

Filé se sezamovou kůrkou
12. prosince 2008 | 11:32

Vánoční dobroty skrývají spoustu nástrah pro náš organismus. A to nejen z hlediska linie, ale i z pohledu samotného zdraví. Blesk ve velkém vánočním seriálu přináší pár tipů, jak si Vánoce užít a přitom neohrozit svoje zdraví.

Cukroví, saláty, smažené a další jídla jsou totiž zdrojem velkého množství tuku často nevhodného složení a s ním souvisejícícho cholesterolu.

Ořechy
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Na sádle smažené řížky či kapr, cukroví plněné máslovým krémem a další dobroty. To všechno obsahuje vysoké procento cholesterolu a tuků s nevhodným složením (tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin). Jenže, jak si užít svátky a těmto nástrahám se vyvarovat? "Základem je znalost toho, kde nevhodné tuky a cholesterol mohou být. A co naopak můžeme jíst bez obav. To zanemená z uzenin nejlépe šunky, na pečivo a chleba mazat rostlinné tuky (margaríny), ze sýrů nejlépe ty, které mají okolo 30 % tuku v sušině a jogurty zhruba do 2 % obsahu tuku," radí nutriční terapeutka Věra Králová.

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Autor: archiv

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Informační linka zdravého životního stylu 800 175 324
on-line poradna na www.zdravykorinek.cz

V praxi to pak zanemná vynechání například vysokotučných uzenin v salátech, másla a pomazánkového másla v pomazánkách a jejich nahrazení nízkotučnými tvarohy, nebo rostlinnými tuky. "Velkým nebezpečím z hlediska cholesterolu jsou levné čokolády, nebo jejich náhražky, plněné sušenky a sladké tyčinky plné krému a čokolády, které mohou obsahovat velké procento škodlivých trans mastných kyselin, které se také podílejí na zvyšování cholesterolu. Nevhodné jsou i kynutá a listová lista, jejichž základ je máslo," vysvětluje terapeutka.

Autor: Archív

Tip Blesku

Jak snížit hladinu cholesterolu v krvi?
Podle babských rad je ideálním prostředkem kysané zelí. Mistička zelí večer jako poslední jídlo prý tělu dokáže hodně pomoci. Kormě toho by ale v celodenním jídelníčku nemělo chybět alespoň 500 gramů syrové zeleniny či ovoce.

Jestliže máte zvýšenou hladinu cholesterolu, zařaďte do své stravy rostlinný tuk obohacený rostlinnými steroly (na našem trhu Flora pro.activ), který dokáže, při pravidelné konzumaci, výrazně snížit hladinu LDL "zlého" cholesterolu. Rostlinné steroly mají totiž obdobnou strukturu jako lidský cholesterol a dokáží tak zabránit jeho vstřebávání ze střeva do krve.

Co je cholesterol
Cholesterol patří mezi látky tukové povahy. Je obsažen ve všech živočišných tkáních. Lidský organismus si cholesterol umí sám vyrobit a zároveň ho přijímá z živočišné potravy.
Cholesterol můžeme laicky dělit na hodný (označován jako HDL) a zlý (označován jako LDL). Pokud dojde ke zvýšení LDL v krvi, začne se cholesterol usazovat na stěnách cév, dochází k jejich zužování a zvyšuje se tak riziko např. infarktů a mozkových příhod.
HDL cholesterol má ochrannou funkci, protože tělo zbavuje přebytečného cholesterolu a odvádí ho do jater, kde dochází k jeho přeměně.

Rada Blesku

Jednou z rad, jak snížit množství tuku na smažených řízcích nebo rybách je jejich "vyprání". V okamžiku, kdy dosmažíte a vyndáte maso z rozpáleného oleje, je možné kousky dát ke kraťoučkému opláchnutí pod teplou tekoucí vodu. Tuk se tak odplaví.

261078:gallery:true:true

Jaké hodnoty máme mít?
Doporučená hladina celkového cholesterolu v krvi je do 5,00 mmol/l.
Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je považována za zvýšenou.
Hodnoty nad 6,5 mmol/l jsou označovány jako rizikové.
U dětí je přípustná hladina 4,4 mmol/l.

Vysoký cholesterol je jedním z rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, která jsou příčinou více než 50 % všech úmrtí v ČR. Zvýšený cholesterol má přitom téměř 70 % Čechů. Pokud 40letý muž sníží hladinu svého cholesterolu v krvi o 10 %, může to znamenat snížení rizika úmrtí na infarkt či mrtvici až o polovinu.

Perníčky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Vánoční kuchařka pro dceru (Smart Press), Pečivo pro slavnostní příležitosti (Ikar)

RECEPTY

Perníčky

Budete potřebovat:

50 gramů rostlinného tuku Hera
560 gramů hladké mouky
200 gramů moučkového cukru
3 lžíce medu
3 bílky
20 gramů kakaa
1 lžíce rumu
1 lžíce jedlé sody
1 lžíce perníkového koření

Bílková poleva na zdobení:

1 bílek
150 gramů moučkového cukru
Potravinářská barva
1 lžička citrónové šťávy

Postup:
Heru nakrájíme na malé kousky, přidáme prosátou mouku, moučkový cukr, kakao, med, rum, sodu, koření a bílky. Vše smícháme v tuhé těsto, které encháme 2 dnxy odležet v chladu. Pak z vyváleného plátu vykrajijeme různé tyvry, které pečeme zhruna na 160 °C asi po dobu 20 minut.
Z bílku, mlučkového cukru a citronové šťávy umícháme hladkou polevu. Pro větší pestrost ji můžeme obarvit potravinářskou barvou. Polevou za pomoci malého igelitového sáčku zdobíme perníčky dle fantazie.

Nutriční hodnoty jedné dávky

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

cholesterol

16160 kJ

72,38 g

789,47 g

47,58 g

0 mg

Pomazánka
Autor: archiv

Jemná pomazánka

Budete potřebovat:

1 červená paprika
1 žlutá paprika
200 g nízkotučného měkkého tvarohu
1-3 lžíce odtučnělého mléka
30 g rostlinného tuku Flora pro.activ
200 g tvrdého sýra
stroužek česneku, bazalka, petrželka apod. dle chuti

Postup:
Smícháme nízkotučný tvaroh s rostlinným tukem a dle potřeby lehce naředíme mlékem. Poté nastrouháme sýr a na kostičky nakrájíme papriku a přidáme pomazánkovému základu. Pomazánku je možné ochutit prolisovaným česnekem, nasekanou bazalkou nebo petrželkou.

Co při vysokém cholesterolu nesmíme:

živočišné tuky (máslo, sádlo, špek, škvarky), Žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso. vnitřnosti, šlehačku, tučné sýry, tučné máslové krémy, tučná těsta, plněné sušenky, trvanlivé pečivo

Doporučené potraviny:

* tuky rostlinného původu - oleje, rostlinné tuky (margariny)

* mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuku

* maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, klokan, kuře, králík)

* ryby - sladkovodní i mořské, a to i tučnější

* z uzenin šunka – např. drůbeží, vepřová od kosti

* zelenina - všechny druhy

* luštěniny

* ovoce - všeho druhu

* chléb a pečivo - celozrnné druhy

Tip:
O cholesterolu a stravě při jeho zvýšené hladině se můžete dozvědět v sekci Diety na www.flora.cz. Najdete zde i příklad celotýdenního jídelníčku.

Autor: Petra Hátlová
Související články