Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recept na voňavý sváteční perníkový dort

Perníkový dort
11. prosince 2008 | 08:20

Celým vaším bytem se line nádherná vůně perníčků a všichni žadoní, že chtějí ochutnat? Upečte jim vynikající perníkový dort a perníčky ještě nechte do Vánoc rozležet.

PERNÍKOVÝ DORT

Doba přípravy: 50 minut
Doba chlazení: 2 hodiny
Doba pečení: 70 minut

Perníkový dort
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat:

na korpus:

200 g másla

250 g cukru moučky

6 vajec

200 g čokolády na vaření

200 g mletých lískových oříšků

125 g hladké mouky

3 lžíce perníkového koření

1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

na náplň:

200 g bílého jogurtu

150 g tvarohu

1 balíček vanilkového cukru

1 lžíci citronové šťávy

4 plátky želatiny

300 ml smetany ke šlehání

na zdobení:

200 ml smetany ke šlehání

1 balíček ztužovače šlehačky

1 lžičku perníkového koření

čokoládové hobliny

 

Postup:

1. Na korpus ušlehejte do pěny máslo s polovičním množstvím cukru. Postupně vešlehejte žloutky, bílky uložte do lednice. Čokoládu nasekejte spolu s oříšky i perníkovým kořením a vše opatrně vmíchejte do směsi.

2. Studené bílky ušlehejte dotuha a postupně přidejte druhou polovinu cukru. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji přidávejte ke žloutkové směsi. Na závěr opatrně vmíchejte bílky s cukrem.

3. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a ve vyhřáté troubě upečte. Zchladlý korpus podélně rozkrojte na tři díly.

4. Na náplň smíchejte v míse jogurt, tvaroh, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Želatinu rozpusťte podle návodu na obalu a zlehka ji vmíchejte do připravené jogurtové směsi. Smetanu ušlehejte a také ji vmíchejte do krému.

5. Na podnos položte jednu část korpusu a potřete ji povinou krému. Na ni položte druhou část korpusu, rovněž ji potřete krémem a na ni položte třetí část.

6. Nakonec korpus ozdobte smetanou ušlehanou se ztužovačem a s perníkovým kořením. Šlehačkou potřete povrch a boky dortu. Nakonec dort ozdobte čokoládovými hoblinkami a na 2 hodiny dejte do lednice.

Autor: lap
Klíčová slova: bpž, recept, pečení, dort, perník, perníkový, dezert
Související články