Recepty na vynikající ovocné saláty na sváteční stůl

9. prosince 2008 | 11:02

Sváteční talíře čím dál častěji zdobí exotické ovoce. Blesk ve velkém vánočním seriálu přináší pár rad, jak zdravě a chutně experimentovat a nebát se cizokrajných chutí.

Na vánočním stole by nemělo rozhodně chybět ovoce! A v posledních letech nejde jen o tuzemská jablka!

Ovoce člověku dodává vlákninu potřebnou např. k dobrému trávení a množství vitamínů a minerálních látek. "Člověk si na rozdíl od většiny živočichů, neumí sám vyrobit důležitý vitamín C. Ten dokáže pouze přijímat ze stravy. Ovoce je tak jedním z jeho hlavních zdrojů. Céčko člověk potřebuje nejen v době nachlazení a chřipek na podporu obranyschopnosti organismu. Tento vitamín je důležitý pro pevnost cév, ale také podporuje růst, vstřebávání železe do krve a je důležitý i pro tvorbu bílých krvinek," vysvětluje nutriční terapeutka Věra Králová.

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Autor: archiv

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Informační linka zdravého životního stylu 800 175 324
on-line poradna na www.zdravykorinek.cz

Výhoda ovoce je i v tom, že nemá, ve většině případech, příliš vysokou energetickou hodnotu. "Ovoce a ovocné šťávy jsou vhodnou součástí jídelníčku i u lidí, kteří by měli kontrolovat svou váhu. Nebezpečí vyšší energetické hodnoty ale hrozí v okamžiku, kdy ovocné saláty začneme přislazovat cukrem nebo uměle doslazovanými sirupem a šťávami. Tomu bychom se měli raději vyhnout," doporučuje nutriční terapeutka.

Melounový salát se šunkou
Melounový salát se šunkou
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, z knihy "Recepty ze života (12)", vydavatelství Ringier Slovakia

Tip Blesku

Syrové ovoce je fajn, ale pozor u zavařovaných kompotů! Ty ať už kupované, nebo domácí obsahují velké množství cukru. Přednost by vždy mělo mít čerstvé ovoce.
Pokud chcete ovocný salát obohatit o jahody, rybíz, borůvky, maliny či ostružiny je lepší použít zmražené ovoce než kompotované.

Ovocný salát s punčem

Suroviny na 4 porce:

2 sladké pomeranče
2 banány
2 menší sladkokyselá jablka
1 menší oranžový meloun galio
30 ml punče
šťáva z jednoho citrónu

Postup:
Ovoce nakrájíme na kousky a promícháme v míse. Pak přidáme punč a citronovou šťávu. Vše dobře promícháme a necháme odležet na chladném místě. Podáváme servírované v miskách.

Nutriční hodnoty jedné porce

Energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

883,9kJ

1,7g

47,5g

0,7g

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Autor: Archív

Salát z červené řepy s broskví

Suroviny na 4 porce:

3 červené řepy střední velikosti uvařené s fenyklovým semínkem
3 broskve
svazek rukoly
50ml olivového oleje
10 ml balzamikového octa
bílý pepř, sůl, med
kešu oříšky

Postup:
Z olivového oleje, balzamikového octa, medu, soli a pepře vymícháme dresink. Vařenou řepu nakrájíme na jemné plátky a broskve nakrájíme na osminky. Promícháme společně s rukolou a dresinkem v míse. Na závěr zdobíme kešu oříšky.

Nutriční hodnoty jedné porce

Energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

1337,6kJ

5,8g

36,4g

17,08g

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Ovocná mísa
Ovocná mísa
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, z knihy "Recepty ze života (12)", vydavatelství Ringier Slovakia

Ovocný salát pro děti

Suroviny pro 8 porcí:

půlka ananasu
2 kiwi
1 mango
2 banány
půlka menšího pomela
8 kusů zmrzlých nebo čerstvých jahod
malý broskvový kompot

Postup:
Ovoce očistíme a nakrájíme na kousky. Z ananasu nezapomeneme vykrojit tvrdý střed a pomelo očistíme i od vnitřní nahořklé slupky. Vše smícháme ve velké míse a necháme proležet v chladnu. Šťávu, kterou ovoce pustí dochutíme šťávou z kompotu.

Autor: Petra Hátlová
Klíčová slova: zdraví, hubnutí, seriál, vánoce, 9. díl
Související články
1080p 720p 360p
DesktopMobile