Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nádherné vánoční stromečky pro malý byt

Živá dekorace
8. prosince 2008 | 15:03

Možná žijete sama nebo budete Vánoce trávit u rodičů. Možná jen nemáte dostatek prostoru. Zkuste to s našimi stromečky, které jsou menší, ale radost přinášejí stejně jako ty velké.

V moderních odstínech
Fialová barva patří mezi současné trendy. Spolu s růžovou vyniknou také na malých živých či umělých stromcích. Mnohé doplňky, např. srdce, stužky a svícny, pak můžete využít i při jiných příležitostech.

V moderních odstínech
Autor: FRIEDRICH STRAUSS

V duchu tradic
Kdo by neměl rád ozdoby, jako jsou perníčky, kolečka pomeranče a citronu? Kombinujte je s hnědými, zlatými nebo měděnými ozdobami. Ale pozor na mlsouny!

V duchu tradic
Autor: FRIEDRICH STRAUSS

Osvědčená červená
Červené ozdoby na stromečku oživí vašich kuchyň. Ozdobit si ho můžete už po příchodu Mikuláše. Když ho dáte do květináče a budete zalévat, vydrží vám až do Tří králů.

Osvědčená červená
Autor: isifa.com

Trochu jiný stromek
Konstrukci stromečku naplňte sušeným ovocem, jeřabinami, šiškami a dalšími drobnostmi, které doma najdete. Tento stromeček se bude hezky vyjímat na balkoně nebo v předsíni, kde svou vůní uvítá každou návštěvu.

Trochu jinak...
Autor: isifa.com

Živá dekorace
Tuto borovici, která dorůstá do výšky 1 až 1,5 metru, ozdobte jako vánoční stromek. Opatrně připevněte růžové a červené ozdoby. Dekorace, které nepoužijete, poskládejte okolo kmenu stromu. Stejně si můžete ozdobit i jiný domácí jehličnan.

Živá dekorace
Autor: FRIEDRICH STRAUSS

Jaké ozdoby se nosí?

Rybičky
Symbolizují vodu, život a plodnost. Připomínají i biblický příběh, jak jimi Ježíš nakrmil hladový dav.

Ptáčci
Tady je symbolika rozdělená podle toho, o jakého ptáčka jde. Sovy jsou symbolem moudrosti a kouzel, holubi symbolem míru, paví ocas zase připomíná rozzářené hvězdy na obloze. Ptáci, které chováme v klíckách, symbolizují rodinu.

Vánoční ozdoby
Autor: archiv IKEA

Zvonečky
Zvoní na Štědrý večer i na Nový rok. Zvěstují nám radostnou zprávu – svátky jsou tu, nastal čas obdarovávání. Zavěšené na stromečku nás ochrání před neštěstím.

Andělé
Tito boží služebníci jsou velmi důležití pro fungování celého vesmíru. Právě oni zvěstovali narození Pána.

Hvězdy
Září ze stromečku jako symbol naděje na lepší budoucnost. Slaměné hvězdičky připomínají, že Ježíšek se narodil v jesličkách v chlévě.

Vánoční ozdoby
Autor: archiv IKEA

Jablko a koule
Kdysi se na stromeček věšela jablíčka. I děti je dostávaly jako dárek, když byly hodné. Jablka i koule jsou symbolem plodnosti, připomínají ráj a jejich kulatá forma hovoří o dokonalosti a božskosti.

Šišky
Podobně jako ořechy jsou symbolem plodnosti, ale také zimy

Srdce
Mají jasný význam. Jsou symbolem lásky, radosti, přátelství a životní síly.

Vánoční ozdoby
Autor: archiv IKEA

Autor: tam, vin
Související články