ZÁKLADNÍ TĚSTO
200 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
čtvrt lžičky soli
1 vejce
100 g másla
Kakaové věžičky s arašídovým krémem
Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 10 minut
Budete potřebovat (na 30 kusů podle velikosti formiček):
ZÁKLADNÍ TĚSTO
Dále přidejte:
2 lžíce kakaa
3 lžíce bílého jogurtu
Na náplň:
100 g nesolených arašídů
1 lžíci oleje
50 g bílé čokolády
Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, kakaa a jogurtu vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte plát silný asi 4 mm a vykrajujte kolečka ve třech různých velikostech. Od každé velikosti potřebujete stejný počet koleček (30). Kolečka pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě upečte a nechte vychladnout.
Příprava náplně: Nesolené arašídy krátce nasucho opečte na pánvi a potom rozmixujte v mixéru s jednou lžící oleje na hladkou kaši. Bílou čokoládu rozpusťte a smíchejte s rozmixovanými arašídy.Náplň vložte do cukrářského sáčku a nastříkejte do středu největšího kolečka. Na ně přilepte středně velké kolečko a opět do středu nastříkejte náplň. Pak přilepte nejmenší kakaové kolečko.
Tip: Jestliže nemáte čas na přípravu domácí arašídové náplně, můžete použít na plnění hotové arašídové máslo, které se dá běžně koupit v obchodech.
Marcipánové oválky plněné nugátem
Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 1 hodina a 50 minut
Doba pečení: 8 minut
Budete potřebovat (na 30 kusů):
ZÁKLADNÍ TĚSTO
Dále přidejte:
50 g marcipánu
3 lžíce smetany na šlehání
Náplň:
100 g nugátové čokolády
50 g nesolených pistácií
Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, marcipánu a šlehačky vypracujte těsto, zabalte do fólie a na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte na pečicím papíru plát o velikosti asi 25 x 30 cm a ještě na 20 minut dejte zpět do lednice. Pistácie posekejte, nugátovou čokoládu rozpusťte. Čokoládou potřete rozválené těsto, posypte nasekanými pistáciemi a stočte do rolády (už bez pečíciho papíru). Ještě alespoň na 30 minut odložte do lednice. Roládu nakrájejte na kousky asi 8 mm silné a jemně vytvarujte do oválku. Oválky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte.
Kaštanová srdíčka
Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 10 až 12 minut
Elektrická trouba: 170°C
Horkovzdušná trouba: 150°C
Plynová trouba: stupeň 2 až 3
Budete potřebovat (na 40 kusů podle velikosti formičky):
ZÁKLADNÍ TĚSTO
Dále přidejte:
100 g kaštanového pyré
2 lžíce rumu
Na obalování:
2 sáčky vanilinového cukru
2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, kaštanového pyré a rumu vypracujte těsto, zabalte do fólie a na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte plát silný asi 8 mm a vykrajujte srdíčka. Srdíčka pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte. Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilinového cukru.
Extra čokoládové plněné oříšky
Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 8 minut
Budete potřebovat (na 30 kusů):
ZÁKLADNÍ TĚSTO
Dále přidejte:
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
50 g čokolády na vaření
50 ml mléka
Náplň:
100 g bílé čokolády
50 g másla
Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce a másla vypracujte těsto. Čokoládu nasekejte, rozpusťte ji v horkém mléce a nechte vychladnout. Rozinky opláchněte, nechejte na sítku okapat a nasekejte. Vlašské ořechy nasekejte. Do připraveného těsta přidejte vychlazené čokoládové mléko, nasekané rozinky a ořechy a zpracujte. Těsto zabalte do fólie a alespoň na hodinu odložte do lednice. Pomocí dvou lžiček klaďte na plech vyložený pečicím papírem malé hromádky v dostatečných odstupech. Upečte v předehřáté troubě, ještě teplé sejměte z plechu a nechejte vychladnout.
Příprava náplně: Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a za stálého míchání nechte mírně vychladnout. Potom ručním šlehačem přimíchejte máslo a vzniklým krémem spojujte dva kusy vždy plochou stranou k sobě.
Banánová kolečka
s barevnou polevou
Doba přípravy: 25 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 14 minut
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Budete potřebovat (na 35 kusů):
ZÁKLADNÍ TĚSTO
Dále přidejte:
1 menší banán
50 g mletých lískových oříšků
1 lžíci citronové šťávy
Poleva:
2 lžíce rybízového sirupu
4 až 5 lžic moučkového cukru
Postup:
Banán oloupejte, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s citronovou šťávou. V míse smíchejte mouku, vejce, cukr, sůl, máslo, rozmačkaný banán, mleté oříšky a vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a vložte na hodinu do lednice. Pomocí lžíce klaďte na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, které jemně roztlačte do tvaru kolečka. Pečte ve vyhřáté troubě.
Příprava polevy: Sirup vymíchejte s cukrem a vložte do silnějšího mikroténového sáčku, z kterého odstřihněte růžek. Na vychladlá kolečka nastříkejte tenký proužek polevy do tvaru spirály a nechejte uschnout.
Tip: Polevu můžete vymíchat z citronové šťávy a cukru. Pomocí různobarevných sirupů nebo potravinářského barviva si ji můžete připravit v několika barvách a kreslit s ní na kolečka spirály. Vynikající budou také s bílou nebo s tmavou čokoládou.
Válečky s chilli
Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 14 minut
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Budete potřebovat (na 70 kusů):
ZÁKLADNÍ TĚSTO
Dále přidejte:
3 lžíce kakaa
1 lžíci zakysané smetany
půl lžičky chilli koření
Poleva:
100 g bílé čokolády
Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, zakysané smetany a chilli koření vypracujte těsto, zabalte do fólie a alespoň na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta formujte rukama válečky silné asi 1,5 cm a dlouhé 3 cm. Válečky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte. Hotové nechejte dobře vychladnout.
Příprava polevy: Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Upečené a vychladlé válečky namočte z obou stran v čokoládě a nechejte ztuhnout.
Trojúhelníky s kávou
Doba přípravy: 25 minut
Doba chlazení: 30 minut
Doba pečení: 10 minut
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Budete potřebovat (na 40 kusů):
ZÁKLADNÍ TĚSTO
Dále přidejte:
2 lžičky instantní kávy
2 lžíce zakysané smetany
Na obalování:
2 sáčky vanilinového cukru
3 lžíce moučkového cukru
Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, instantní kávy a zakysané smetany vypracujte těsto, zabalte do fólie a na 30 minut uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte plát silný asi 5 mm. Pomocí rádýlka nakrájejte těsto nejdříve na čtverce a potom ještě úhlopříčně překrojte na trojúhelníky. Nakrájené trojúhelníky dejte na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte. Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilinového cukru a nechte vychladnout.
Kávové knoflíky
Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 10 minut
Budete potřebovat (na 40 kusů):
ZÁKLADNÍ TĚSTO
Dále přidejte:
50 g mletých mandlí
2 lžičky instantní kávy
50 g másla
Náplň:
100 g bílé čokolády
50 g tmavé čokolády
Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, 150 g másla, instantní kávy a mandlí vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a na hodinu odložte do lednice. Z vychladlého těsta odebírejte kousky velké asi 2 cm, vytvarujte kuličky a dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Prstem vytlačte do každé kuličky důlek a upečte v předehřáté troubě. Knoflíky nechte vychladnout, potom naplňte důlky rozpuštěnou bílou čokoládou a ještě dozdobte rozpuštěnou tmavou čokoládou.
Recepty jsme převzali z knihy Adventní pečení, vydavatelství Ringier Slovakia