Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyrobte si vánoční ozdoby

20. listopadu 2008 | 13:47

Máte rádi přírodní materiály? Buďte originální a vytvořte si vlastní vánoční ozdoby. Postačí kousek překližky, chuť k práci a jedno volné odpoledne.

Vyberte si, která překližka se vám víc líbí – smrková, buková nebo snad dubová? Ozdoby však můžete vyřezávat také z prkna, případně sololitu (dřevovláknité lisované desky).

Co budete potřebovat:

* překližku o tloušťce 5 až 10 mm a velikosti cca 30x60 cm
* vyřezávací pilku
* vrtačku
* tužku, papír
* jemný brusný papír
* bezbarvý lak
* stužku

Jak na to

1. Na papír si nakreslete tvary budoucích ozdob. Uvažujte hlavně o velikosti, naše dekorace je asi 8 až 10 cm vysoká. Motiv vystřihněte a šablony obkreslete tužkou na překližku.

2. Vyřezávací pilkou vyřízněte ozdobu. Překližku přitlačujte pevně k podložce, aby se nechvěla.

3. Do vyřezaného tvaru vyvrtejte vrtákem dírku, která by měla mít větší než tloušťka pilky, cca 3 až 4 mm. Do dírky vsuňte list pilky a upněte ho. Potom vyřežte vnitřek.

4. Smirkovým papírem začistěte nerovnosti a třepení. Lépe se vám bude pracovat, když si papír namotáte kolem špalíčku korku nebo dřeva. Ozdoby nakonec přetřete bezbarvým lakem z obou stran a nezapomeňte ani na hrany. Překližka díky bezbarvému laku jemně ztmavne a vznikne pěkné zabarvení.

Vyrobte si krásné vánoční ozdoby.
Autor: Veronika Pilařová

Každý rok jinak?
Aby se vám ozdoby za rok neokoukaly, vyměňte u nich stužky na zavěšení. Takže letos budou červené, příště třeba modré, ten další zlaté... Přírodní dekorace osvěží nejen vánoční stromek, ale také jehličnan v zahradě nebo v květináči, větvičky barborek i cesmíny. Rovněž se dají využít na ozdobení adventního věnce nebo svátečně prostřeného stolu.

Autor: Veronika Pilařová
Související články